Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Un crâmpei de bună dispoziție

De ce un festival al teatrului?

Un crâmpei de bună dispoziție

Ne-am gândit cu toții că în zona Șteiului lipsește ceva care să aline setea de frumos și de bună dispoziție. Nu știam ce este acel ceva. Răspunsul ni l-a dat un bun prieten al școlii noastre.... ELEVUL.

Deși școala noastră din Nucet nu este o școală foarte mare ne bucurăm de niște copii talentați, dornici să împărtășească tuturor din energia lor debordantă de viață și din talentul lor. Ei sunt cei care ne provoacă la orice pas și în orice moment. Astfel, am observat că muzica și teatrul fac casă bună împreună în școala nostră și că ar fi păcat să nu bucurăm și sufletele altor semeni de-ai noștri.
Așa s-a născut anul trecut (2010) Festivalul de teatru „Un crâmpei de bună dispoziție”.
Gazdele festivalului au fost și în acest an colegii noștri de la Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei.
Nu întâmplător acest festival s-a desfășurat în această perioadă a anului, deoarece Ziua Mondială a Teatrului a fost creată în 1961 de către Institutul Internațional de Teatru fiind sărbătorită anual, la data de 27 martie de Centrele ITI și de comunitatea teatrală internațională. De atunci, în fiecare an se organizează spectacole de artă teatrală.
La noi românii, teatrul este asociat cu marele nostru dramaturg și comediant I.L.Caragiale. Acesta spunea în lucrarea Despre teatru, apărută în 1957: „Teatrul după părerea mea, nu e un gen de operă de artă, ci o artă de sine stătătoare tot așa de deosebită de literatură în genere și în special de poezie, ca orișicare artă- de exemplu arhitectura.”
Noi, organizatorii acestui festival, profesor Adriana Micle, profesor Traian Coraș, profesor Ioana Simona Fărcuț, profesor Alexandru Octavian Klein, am urmărit familiarizarea elevilor cu lectura și interpretarea textului dramatic, cultivarea talentelor interpretativ-scenice ale micilor artiști. Ne-am gândit, în același timp, la lărgirea orizontului cultural al acestora, stimulându-i în direcția participării la spectacole, atât ca spectatori, cât și ca interpreți în formațiile de teatru.
Obiectivele noastre sunt practic obiectivele fiecărui părinte, dascăl sau om de cultură. Această activitate n-a urmărit doar potolirea setei de artă, ci și formarea unor personalități puternice și riguros construite a tinerilor de mâine.
Am avut alături presa, televiziunea (Național TV) cărora le mulțumim pentru atenția acordată, cât și un juriu reprezentativ pentru comunitatea noastră: Alina Laza – responsabil proiecte C.N. „Avram Iancu” Ștei, prietena de suflet a școlii noastre,
Daniela Sîrghie – din partea Comitetului de Părinți Nucet, Inga Rusu -  profesor de limba și literatura română la C.N. „Avram Iancu” Ștei, Cozma Viorica – din partea Fundației Margarit Nucet, Diana Butișcă – din partea Consiliului Elevilor Nucet, Elena Bura – din partea Primăriei Nucet, Mirela Meza – director Școala cu clasele I-VIII Nucet.
Ne-au susținut proiectul și au fost alături de noi I.S.J. Bihor, C.C.D. Bihor, Fundația Margarit și bineînțeles gazdele noastre C.N. „Avram Iancu” Ștei. Le mulțumim încă o dată pe această cale.
Am invitat la festival școlile din zona Șteiului și au răspuns provocării noastre 9 dintre ele. Astfel programul nostru a fost destul de încărcat:
Școala „Nicolae Bogdan” – Vașcău, cu piesa de teatru: Ajunul examenelor – Ion Luca Caragiale, coordonator: profesor Carmen Ifrim; Școala cu clasele I-VIII din Săliște de Vașcău, cu Anotimpurile, coordonatori: profesor Simona Janina Baciu și profesor Andrei Blaj; Școala cu clasele I-VIII Săliște de Vașcău, cu Rețeta, coordonatori: profesor Simona Janina Baciu și profesor Andrei Blaj; Școala cu clasele I-VIII Nucet, cu Suflețelul învață, coordonator: profesor Adriana Micle; Școala cu clasele I-VIII Poeni de Sus, cu Tinerețe fără să învețe și viață fără de carte, coordonator: profesor Mirela Corbu, Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei, cu Scufița Roșie – interpretare în limba franceză și în limba engleză, coordonatori: profesor Cornelia Frai și profesor Ioana Sabău; Școala cu clasele I-VIII Curățele, cu Vizita – Ion Luca Caragiale, coordonator: profesor Amalia Gherle; Școala cu clasele I-VIII „Georgiu Popa” din Câmpani, cu Un pedagog de școală nouă – de Ion Luca Caragiale, coordonator: profesor Alexandra Boldor, Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei, cu Bacalaureat – Ion Luca Caragiale, coordonator: profesor Codruța Tulvan; Școala cu clasele I-VIII Rieni, cu Chirița în provincie, coordonator: profesor Loredana Marge; Școala cu clasele I-VIII Nucet, cu D-l Goe …, coordonator: profesor Adriana Micle.
Închiderea și deschiderea festivalului le-au aparținut gazdelor noastre cu piesele: La professeure de romain, Șatra din ghetou și Cântăreața cheală.
Între piesele de teatru, în timp ce școlile își pregăteau decorul în spatele cortinei, au ținut companie publicului trupa de dans modern TEAM NUMBER ONE, și elevele Bileac Cristina, Bileac Andreea, Petruse Andreea de la Școala din Nucet, Dance Emanuela de la Școala din Curățele și Þig Maria de la Școala din Buntești, care au încântat publicul cu piese din repertoriul național și internațional. Toți acești elevi talentați au fost selecționați și pregătiți de domnișoara profesoară Ioana Simona Fărcuț.
Credem că festivalul și-a atins scopul, activitatea fiind o reușită. Micii actori și coordonatorii lor au fost la înălțime, smulgând aplauzele întregii săli.
Organizatorii au promis că în anul 2012 festivalul „Un crâmpei de bună dispoziție” va avea loc la Casa de Cultură Nucet, cu sprijinul Primăriei Nucet. În finalul festivalului doamna profesoară Inga Rusu a prezentat aprecierile juriului, iar doamna director Mirela Meza a înmânat diplomele de participare fiecărei școli. Marele regret al organizatorilor a fost faptul că nu au putut recompensa prin premii efortul micilor actori. Sperăm ca situația să se schimbe odată cu cea de-a treia ediție .... județeană.
Până atunci ... numai BUNĂ DISPOZIÞIE! (Adriana Micle)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un crâmpei de bună dispoziție.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 22:13:00 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...