Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Apa este sursa vieții!

De Ziua Mondială a Apei, la Săliște de Vașcău

Apa este sursa vieții!

„Uneori uităm că cercul apei și al vieții este același.” (Jacques-Yves Cousteau, oceanograf francez, explorator al vieții subacvatice).

Ne aducem aminte din când în când de acest lucru fundamental, în special în data de 22 martie a fiecărui an când sărbătorim Ziua Mondială a Apei.
Elevii și profesorii de la Școala cu clasele I-VIII din Săliște de Vașcău au sărbătorit cum se cuvine Ziua Mondială a Apei, zi care subliniază rolul apei potabile în viața noastră, calitatea ei și efectele negative ale poluării apei pentru toate viețuitoarele Terrei. Ne-am pregătit pentru o zi de asemenea importanță cu câteva zile înainte, când domnul profesor Andrei Blaj a realizat afișul cu titlul sugestiv „Ziua Apei” și l-a expus în școală, în spații unde poate fi observat și lecturat de către elevi.
Pe data de 22 martie, s-au desfășurat diverse activități în legătură cu semnificația acestei zile:
*Discuții despre apa în Univers, despre apa potabilă și cât de importantă este calitatea ei pentru viața noastră, având în vedere faptul că 80% din boli sunt cauzate de proasta calitate a apei; *Vizionarea filmului „Apa-miracolul vieții” - acțiuni pregătite de dna director, prof. Păunescu Rodica
*„Pe Terra ceva uimitor se întâmplă: apa cade din cer. Norii se formează deasupra oceanului, din apa evaporată a acestuia, apoi se deplasează spre continente, ploaia cade pe uscat, apa se scurge pe versanți, ajunge în râuri, mări și înapoi în oceane...” (revista Terra magazin).
*Sceneta „Apa este sursa vieții”, prezentată de elevii claselor I-IV, coordonator, prof. Janina Baciu.
Prin interpretarea rolurilor - Picăturile de apă, iepurașul, veverița, Dunărea, povestitorii, floricica și soarele-copilașii au încercat să evidențieze faptul că fără apă nu ar putea exista viață pe Planeta albastră, explicând totodată circuitul apei în natură, trecerea apei în toate stările de agregare.
*Acțiune de ecologizare pe malul apei
De ziua apei, am făcut curățenie, făcând râul să clipocească mai vesel, mai limpede și ... mai curat. Elevii mari și mici, domnii profesori în frunte cu doamna director au pornit pe malul apei lăsând în urmă curățenie.
Suntem cu toții de acord cu ceea ce spunea Henri Coandă că „Secretul longevității este apa pe care o consumăm” și încercăm să facem ceva folositor pentru mediul înconjurător. (Janina Baciu)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:59:42 Ora de vară a Europei de Est