Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul „European Lunch”

Vineri, la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea

Concursul „European Lunch”

Centrul de limbi străine „Eurolingva” Oradea a organizat, astăzi, vineri, 28 septembrie 2007, la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, în colaborare cu Inspectoratul Școlar și Casa Corpului Didactic, concursul „European Lunch”, de prezentare a diferite sortimente de mâncare din diverse țări europene.

Manifestarea s-a bucurat de o largă participare din partea echipajelor de elevi din numeroase școli gimnaziale și licee din Oradea și județ, dând satisfacție, din start, directorului „Eurolingva, dra Ioana-Cornelia Moț, care a coordonat întreaga activitate.
Scopul declarat al manifestării a fost acela „de a-i aduna împreună pe elevii diferitelor școli”, pentru un schimb de experiență și relații de prietenie, de „promovare a culturii europene prin intermediul limbii engleze”, în cadrul concursului, și de promovare a testărilor și certificărilor ”Eurolingva” – Toefl și Toeic, produse ale E.T.S. din S.U.A. și Bulats, produs al Cambridge University, după cum ne-a declarat directorul „Eurolingva”, dra Ioana-Cornelia Moț.
Manifestarea se înscrie în buchetul de acțiuni desfășurate în „Săptămâna europeană a limbilor moderne”, dorind să le reamintească elevilor faptul că 26 septembrie a fost „Ziua europeană a limbilor străine”, sărbătorită începând din 2001, decretat „Anul european al limbilor străine.”
Show în toată regula!
Prezentarea în fața juriului a feluritelor sortimente de mâncăruri europene pregătite de acasă s-a constituit într-un adevărat show, echipajele dând dovadă de multă imaginație, unii jucând pur și simplu teatru, pentru încântarea asistenței și a juriului. Spectacolul a continuat și mai abitir după jurizare, când unii se serveau din produsele celorlalți: prof. Adina Stancu (de la Lic. T. Greco-Catolic) s-a pricopsit cu spumă de ciocolată de la vecinii lor din Stâncești. Lăzăristele i-au făcut poftele economistului din vecini care trăgea cu coada ochiului la tortul lor european. În bătătura eminescienilor, Alexandra Mihuț „băga puternic la ghiozdan”, iar cealaltă Alexandra (Þenț) își „îndulcea” prietenul … la telefon. Georgiana Ilisie (de la „Don Orione”) a „atentat” la integritatea bucatelor eminescienilor, subtilizând castronul cu totul. „Vedeta” echipajului de la „L. Blaga” făcea reclamă euro-scobitorilor! Ce mai, distracție în toată regula!
Toți concurenții au fost premiați!
Directorul „Eurolingva” și membrii juriului au hotărât ca toți concurenții să fie premiați, apreciindu-se preocuparea deosebită manifestată pentru pregătirea mâncărurilor, calitatea lor, dar și frumoasa prezentare pe care au făcut-o cu toții în limba lui Shakespeare.
Premiile:
Premiul I: Colegiul Economic "Partenie Cosma" Oradea (echipajul economiștilor a fost alcătuit din elevii Daniel Roșca, Crina Poinar, Pal Ștefan, plus Răzvan Pop - " cameraman", însoțiți de prof. Nicoleta Nica)
Premiul II: Liceul Teoretic "Aurel Lazăr" Oradea (Claudia Matei, din sec. XIV, Cristina Mihiș - Miss 1950, Diana Bulzan -2007, prof. Nicoleta Blaj)
Premiul III: Liceul Teoretic "Lucian Blaga" Oradea (Raluca Lasco, Ioana Nemțanu, Vasile Beazdău, prof. AnitaTanc)
Premii speciale:
1.Cel mai delicios preparat culinar
* Școala cu clasele I-VIII din Stâncești (Andra Bogdan, surioarele Cristina și Alexandra Jurca, prof. Denisa Lucuța)
* Grupul Școlar din Popești - 2 (Andreea Șerban, Andreea Pintiuța, Mlinarcsik Ianka, prof. Alina Ferche)
2.Cel mai aspectuos
*Grupul Școlar din Popești - 1 (Fanya Beatrice, Szabo Bianca, Monica Urs, prof. Alina Ferche)
*Colegiul Național "Mihai Eminescu" Oradea -1 (Alexandra Mihuț, Lelia Bureția, prof. Diana Luncan)
3.Cea mai sofisticată rețetă
*Școala cu clasele I-VIII din Tarcea - 2 (Leonora Marin, Halasz Zolt, Perje Brigitta Henrietta, prof. Szucs Andrea)
*Colegiul Național "Mihai Eminescu" - 3 (Andrada Terneac, Monica Togor, Alexandra Þenț, prof. Diana Luncan)
4.Cel mai sățios preparat culinar
*Liceul Teoretic "Nicolae Jiga" din Tinca (Ioana Dume, Ioana Leuca, Lidia Bochiș, prof. Ioan Mercea)
*Colegiul Național "Mihai Eminescu" -2 (Dania Salloum, Delia Rebaciuc, Alina-Anca Sigheartău, prof. Diana Luncan)
5.Cel mai tânăr echipaj
*Școala cu clasele I-VIII din Tarcea - 1 (Szilagyi Sandor, Cabai Kitty, Juhasz Kinga Tamara, prof. Madarasz Annamaria)
6.Cea mai frumoasă prezentare
*Școala de Arte și Meserii "George Barițiu" Oradea (Daliana Ianc, Anda Faur, Daniel Breban, Cristian Avram, Florina Fâșie, prof. Ioana Burlău și Valentina Dobai)
7.Cea mai amuzantă prezentare
*Liceul Teologic Baptist "Emanuel" (Alexandru Cosma, Paul Pantea, Olivia Butyer, prof. Claudia Bolcaș)
8.Cel mai îndrăzneț
*Liceul Teologic Greco-Catolic Oradea (Alexandra Maciuc, Denisa Moșincat, Ribana Seutiuț, Mihaela Andor, prof. Adina Stancu)
9.Premiul de popularitate
*Colegiul Tehnic "Ioan Ciordaș" Beiuș (Alice Crăciun, Gabriel Chețiu, Iosif Groza, prof. Viorica Banciu)
*Liceul "Don Orione" Oradea (Georgiana Ilisie, Alexandru Lucaci, Alexandra Mureșan, prof. Camelia Ene). 
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul „European Lunch”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:25 Ora de vară a Europei de Est