Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Concursul „European Lunch”

Vineri, la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea

Concursul „European Lunch”

Centrul de limbi străine „Eurolingva” Oradea a organizat, astăzi, vineri, 28 septembrie 2007, la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, în colaborare cu Inspectoratul Școlar și Casa Corpului Didactic, concursul „European Lunch”, de prezentare a diferite sortimente de mâncare din diverse țări europene.

Manifestarea s-a bucurat de o largă participare din partea echipajelor de elevi din numeroase școli gimnaziale și licee din Oradea și județ, dând satisfacție, din start, directorului „Eurolingva, dra Ioana-Cornelia Moț, care a coordonat întreaga activitate.
Scopul declarat al manifestării a fost acela „de a-i aduna împreună pe elevii diferitelor școli”, pentru un schimb de experiență și relații de prietenie, de „promovare a culturii europene prin intermediul limbii engleze”, în cadrul concursului, și de promovare a testărilor și certificărilor ”Eurolingva” – Toefl și Toeic, produse ale E.T.S. din S.U.A. și Bulats, produs al Cambridge University, după cum ne-a declarat directorul „Eurolingva”, dra Ioana-Cornelia Moț.
Manifestarea se înscrie în buchetul de acțiuni desfășurate în „Săptămâna europeană a limbilor moderne”, dorind să le reamintească elevilor faptul că 26 septembrie a fost „Ziua europeană a limbilor străine”, sărbătorită începând din 2001, decretat „Anul european al limbilor străine.”
Show în toată regula!
Prezentarea în fața juriului a feluritelor sortimente de mâncăruri europene pregătite de acasă s-a constituit într-un adevărat show, echipajele dând dovadă de multă imaginație, unii jucând pur și simplu teatru, pentru încântarea asistenței și a juriului. Spectacolul a continuat și mai abitir după jurizare, când unii se serveau din produsele celorlalți: prof. Adina Stancu (de la Lic. T. Greco-Catolic) s-a pricopsit cu spumă de ciocolată de la vecinii lor din Stâncești. Lăzăristele i-au făcut poftele economistului din vecini care trăgea cu coada ochiului la tortul lor european. În bătătura eminescienilor, Alexandra Mihuț „băga puternic la ghiozdan”, iar cealaltă Alexandra (Þenț) își „îndulcea” prietenul … la telefon. Georgiana Ilisie (de la „Don Orione”) a „atentat” la integritatea bucatelor eminescienilor, subtilizând castronul cu totul. „Vedeta” echipajului de la „L. Blaga” făcea reclamă euro-scobitorilor! Ce mai, distracție în toată regula!
Toți concurenții au fost premiați!
Directorul „Eurolingva” și membrii juriului au hotărât ca toți concurenții să fie premiați, apreciindu-se preocuparea deosebită manifestată pentru pregătirea mâncărurilor, calitatea lor, dar și frumoasa prezentare pe care au făcut-o cu toții în limba lui Shakespeare.
Premiile:
Premiul I: Colegiul Economic "Partenie Cosma" Oradea (echipajul economiștilor a fost alcătuit din elevii Daniel Roșca, Crina Poinar, Pal Ștefan, plus Răzvan Pop - " cameraman", însoțiți de prof. Nicoleta Nica)
Premiul II: Liceul Teoretic "Aurel Lazăr" Oradea (Claudia Matei, din sec. XIV, Cristina Mihiș - Miss 1950, Diana Bulzan -2007, prof. Nicoleta Blaj)
Premiul III: Liceul Teoretic "Lucian Blaga" Oradea (Raluca Lasco, Ioana Nemțanu, Vasile Beazdău, prof. AnitaTanc)
Premii speciale:
1.Cel mai delicios preparat culinar
* Școala cu clasele I-VIII din Stâncești (Andra Bogdan, surioarele Cristina și Alexandra Jurca, prof. Denisa Lucuța)
* Grupul Școlar din Popești - 2 (Andreea Șerban, Andreea Pintiuța, Mlinarcsik Ianka, prof. Alina Ferche)
2.Cel mai aspectuos
*Grupul Școlar din Popești - 1 (Fanya Beatrice, Szabo Bianca, Monica Urs, prof. Alina Ferche)
*Colegiul Național "Mihai Eminescu" Oradea -1 (Alexandra Mihuț, Lelia Bureția, prof. Diana Luncan)
3.Cea mai sofisticată rețetă
*Școala cu clasele I-VIII din Tarcea - 2 (Leonora Marin, Halasz Zolt, Perje Brigitta Henrietta, prof. Szucs Andrea)
*Colegiul Național "Mihai Eminescu" - 3 (Andrada Terneac, Monica Togor, Alexandra Þenț, prof. Diana Luncan)
4.Cel mai sățios preparat culinar
*Liceul Teoretic "Nicolae Jiga" din Tinca (Ioana Dume, Ioana Leuca, Lidia Bochiș, prof. Ioan Mercea)
*Colegiul Național "Mihai Eminescu" -2 (Dania Salloum, Delia Rebaciuc, Alina-Anca Sigheartău, prof. Diana Luncan)
5.Cel mai tânăr echipaj
*Școala cu clasele I-VIII din Tarcea - 1 (Szilagyi Sandor, Cabai Kitty, Juhasz Kinga Tamara, prof. Madarasz Annamaria)
6.Cea mai frumoasă prezentare
*Școala de Arte și Meserii "George Barițiu" Oradea (Daliana Ianc, Anda Faur, Daniel Breban, Cristian Avram, Florina Fâșie, prof. Ioana Burlău și Valentina Dobai)
7.Cea mai amuzantă prezentare
*Liceul Teologic Baptist "Emanuel" (Alexandru Cosma, Paul Pantea, Olivia Butyer, prof. Claudia Bolcaș)
8.Cel mai îndrăzneț
*Liceul Teologic Greco-Catolic Oradea (Alexandra Maciuc, Denisa Moșincat, Ribana Seutiuț, Mihaela Andor, prof. Adina Stancu)
9.Premiul de popularitate
*Colegiul Tehnic "Ioan Ciordaș" Beiuș (Alice Crăciun, Gabriel Chețiu, Iosif Groza, prof. Viorica Banciu)
*Liceul "Don Orione" Oradea (Georgiana Ilisie, Alexandru Lucaci, Alexandra Mureșan, prof. Camelia Ene). 
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul „European Lunch”.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:02:22 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...