Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Constantin Maimuca – Tehnica și tactica comunistă

O întâlnire ... ca între istorici

Constantin Maimuca – Tehnica și tactica comunistă

Nu mai știm exact ce să credem și cum să o luăm, pe cine și cât de mult interesează, astăzi, comunismul… pentru că la un eveniment de (re)lansare a unei cărți (re)editate despre comunism, sala amfiteatru a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” a fost aproape goală, marți (29 martie 2011), după-amiază.

În sală erau vreo cinci-șase curioși care ar fi aflat despre eveniment de prin ziar (Noi am nimerit, la fața locului, dintr-o pură întâmplare, căutându-l pe dl conf. univ. dr. Dumitru Draica); în spatele sălii era un pâlc de „răzeși” de-ai lui Ștefan ori poate discipoli cuminți, studenți de-ai istoricilor aflați la masa prezidiului, unde gazda bună, dna Ligia Mirișan, directorul Bibliotecii, fusese luată la mijloc de istoricii Gabriel Moisa și Antonio Faur; în extrema stângă, se postase dl profesor de română Corneliu Crăciun, cel ce se face „vinovat” de eveniment,  de (re)lansarea și (re)editarea cărții „Tehnica și tactica comunistă”, cartea  polițistului (și avocatului) Constantin Maimuca (ediția din 1936; am înțeles că ar mai fi și o ediție din 1935). Cică aceste cărți ar circula și s-ar vinde pe internet cu 300 - 350 de lei. Dl profesor Corneliu Crăciun a scos cartea de față în 100 de exemplare.
Istoricii Antonio Faur și Gabriel Moisa au vorbit despre cartea care prezintă - așa după cum spune și numele - tehnica și tactica comunistă. Scuzați cacofonia!
„Constantin Maimuca (1896-1962), provenit dintr-o familie de aromâni, s-a stabilit în România după primul război mondial; a fost angajat în Siguranța Statului. În calitate de șef al Inspectoratul(ui) Regional de Poliție Chișinău (așa după cum citim pe coperta cărții), a coordonat, cu succes, acțiunea de combatere a rețelelor comuniste din Basarabia (acesta a fost și motivul real al atestării sale după 23 august 1944)...
Republicarea cărții lui este un act științific, prin care România interbelică este restituită printr-o dispoziție, cât și un gest de reparație morală, adus unuia dintre cei care au servit țara și au plătit cu viața lor angajarea în numele ei”, se mai scrie pe aceeași copertă.
Maimuca avea să moară în 1962 în închisoarea de la Gherla.
Din cuvântul celor doi istorici și mai apoi din cel al profesorului Corneliu Crăciun, aveam să aflăm despre ceea ce a însemnat comunismul în România, cum a fost organizat Partidul Comunist și ce rol a jucat pe scena politică a țării.
Comunismul - ca o boală care este foarte greu identificată
Comunismul = agesiune; agresiune împotriva instituțiilor vechi, a spiritului de cetățean, pe toate planurile. Astfel s-a ajuns să fie diabolizate toate persoanele care s-au opus acestui regim. Cică Partidul Comunist din România ar fi servit agenturilor de spionaj ale Moscovei (la fel ca și în alte țări). „Pentru România interbelică, respectivul comunism a fost cel mai mare pericol”. „Lucrarea este esențială  pentru că ne arată ce a însemnat comunismul, cum era organizat și  cum funcționa”. S-a mai spus cum că respectivul comunism (de la noi) a fost ca o boală care este foarte greu identificată.
La capitolul întrebări și discuții, istoricul Viorel Faur, aflat în primul rând, a avut o intervenție scurtă în care a opinat: „Ar trebui să ne asumăm niște riscuri. Să avem curajul de a spune adevărul. Așa cum a fost. Prezentul vrea să falsifice trecutul în interesul lui!”
Așadar, nu ați pierdut prea mult (e), nefiind prezenți la eveniment. Din contră, poate ați câștigat mai mult, stând în mijlocul familiei, lecturând ori trebăluind ceva util ... (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Constantin Maimuca – Tehnica și tactica comunistă.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:15:59 Ora standard a Europei de Est