Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Un adevărat regal al firmelor de exercițiu

Marți, la Colegiul Tehnic „Transilvania” din Oradea

Un adevărat regal al firmelor de exercițiu

Marți (29 martie 2011), la Colegiul Tehnic „Transilvania”, am asistat la un adevărat regal a firmelor de exercițiu din colegiul orădean.

Și nu întâmplător, pentru că realitatea ultimilor ani ne-a dovedit o  ascensiunea fantastică a acestor firme de exercițiu din școală. În utimii doi ani, am avut plăcuta surpriză și bucuria de a ne vedea (și revedea) de două ori cu doamna director, ec. dr. Maria Ruje și prof. Adriana Mudura – coordonator al firmelor de exercițiu, la două finale. În 2010, Denisa Comoți și Bogdan Pantea, reprezentanți ai firmei de exercițiu „Feel Good”, coordonați de prof. Adriana Mudura, s-au „bătut”, de la egal la egal, cu economiștii orădeni (reprezentanții Colegiului Economic „Partenie Cosma”), în finala regională a importantei competiții „Business Plan”, încheind competiția pe locul II, „la mustață” cu cei care aveau să devină vicecampioni naționali. Iar anul acesta (în 2011), ne-am reîntâlnit cu doamna director, ec. dr. Maria Ruje, cu prof. Adriana Mudura și prof. Adrian Mohuț, la o altă finală, la etapa județeană a Business Plan, unde aceeași firmă de exercițiu - „Feel Good”, reprezentată de Tamara Anton și Ionuț Sălăjan, sub coordonarea doamnei profesor Adriana Mudura și a dlui prof. Adrian Mohuț, a ieșit iar pe locul II, după economiștii orădeni. Așadar, în doi ani consecutiv, C.T. „Transilvania” s-a aflat pe podium, cucerind de două ori argintul în cea mai importantă competiție profesională la care au participat cele mai bune firme de exercițiu din regiunea Nord-Vest a României, respectiv cele mai titrate firme de exercițiu din județ, ceea ce nu este puțin lucru.
„Firma de exercițiu – metodă practică de perfecționare a cunoștințelor”
Ieri, în sala de sport a colegiului,  aveam să asistăm la o frumoasă întrecere a trei firme de exercițiu transilvănene: „Feel Good” (firma clasei a XI-a B) – vicecampioană județeană, F.E. „Art & Chic” (firma clasei a XI-a A) și F.E. „Confort Trans” (a clasei a XI-a C).
Pentru cei mai puțin inițiați în aceste practici profesionale ale elevilor de la profilul economic și tehnic, vom spune că aceste firme se conduc și își desfășoară activitatea după modelul și principiile unei firme reale, doar că firmele de exercițiu acționează în plan virtual. Așadar, ele sunt o copie fidelă a firmelor-mamă, existente în realitatea cotidiană.
La întrecerea de ieri, cele trei firme competitoare au avut de trecut prin „focul” a cinci probe: Prezentarea în power point a firmelor; Testarea cunoștințelor de specialitate dobândite în cadrul firmei de exercițiu; concursul „Cel mai bun negociator”; Evidența financiar contabilă a FE și întrecerea artiștilor pe marea scenă (momente artistice: soliști și scenete...).
Pentru evaluare, a fost desemnat un juriu, alcătuit din elevi reprezentativi și profesori: Denisa Comoți și Bogdan Pantea (cei doi vicecampioni regionali), Ligia Matei – fost director al F.E. „Art & Chic”, prof. Adriana Durgheu, Liviu Sime, Florica Iovan și Ionel Popa - consilierul educativ.
La regalul firmelor de exercițiu au fost invitați: conducerea școlii – ec. dr. Maria Ruje, directorul colegiului, prof. Lucian Vințeler – directorul adjunct, profesori și profesori diriginți ai claselor a XI-a: prof. Lina Demian, Călin Pantea, Elisabeta Șchiop, Cristina Antik, Cătălin Susa și Antihona Abrudan, precum și elevi. După cum aveam să aflăm de la organizatori, frumoasa reuniune a fost onorată cu prezența și de reprezentanți ai unor licee de profil din Oradea. În deschiderea manifestării, doamna director, ec. dr. Maria Ruje, a felicitat reprezentanții firmelor de exercițiu și profesorii coordonatori pentru succesul repurtat la ultimele două competiții „Business Plan”, urându-le un traseu ascendent în ierarhia firmelor de exercițiu pe plan județean, și național, participare rodnică la târgurile de profil...
Evenimentul numărul 1 al anului a fost prezentat de medaliații cu argint ai competiției județene „Business Plan” - 2011, Tamara Anton și Ionuț Sălăjan. (Vom reveni.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un adevărat regal al firmelor de exercițiu.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 09:56:26 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...