Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un adevărat regal al firmelor de exercițiu

Marți, la Colegiul Tehnic „Transilvania” din Oradea

Un adevărat regal al firmelor de exercițiu

Marți (29 martie 2011), la Colegiul Tehnic „Transilvania”, am asistat la un adevărat regal a firmelor de exercițiu din colegiul orădean.

Și nu întâmplător, pentru că realitatea ultimilor ani ne-a dovedit o  ascensiunea fantastică a acestor firme de exercițiu din școală. În utimii doi ani, am avut plăcuta surpriză și bucuria de a ne vedea (și revedea) de două ori cu doamna director, ec. dr. Maria Ruje și prof. Adriana Mudura – coordonator al firmelor de exercițiu, la două finale. În 2010, Denisa Comoți și Bogdan Pantea, reprezentanți ai firmei de exercițiu „Feel Good”, coordonați de prof. Adriana Mudura, s-au „bătut”, de la egal la egal, cu economiștii orădeni (reprezentanții Colegiului Economic „Partenie Cosma”), în finala regională a importantei competiții „Business Plan”, încheind competiția pe locul II, „la mustață” cu cei care aveau să devină vicecampioni naționali. Iar anul acesta (în 2011), ne-am reîntâlnit cu doamna director, ec. dr. Maria Ruje, cu prof. Adriana Mudura și prof. Adrian Mohuț, la o altă finală, la etapa județeană a Business Plan, unde aceeași firmă de exercițiu - „Feel Good”, reprezentată de Tamara Anton și Ionuț Sălăjan, sub coordonarea doamnei profesor Adriana Mudura și a dlui prof. Adrian Mohuț, a ieșit iar pe locul II, după economiștii orădeni. Așadar, în doi ani consecutiv, C.T. „Transilvania” s-a aflat pe podium, cucerind de două ori argintul în cea mai importantă competiție profesională la care au participat cele mai bune firme de exercițiu din regiunea Nord-Vest a României, respectiv cele mai titrate firme de exercițiu din județ, ceea ce nu este puțin lucru.
„Firma de exercițiu – metodă practică de perfecționare a cunoștințelor”
Ieri, în sala de sport a colegiului,  aveam să asistăm la o frumoasă întrecere a trei firme de exercițiu transilvănene: „Feel Good” (firma clasei a XI-a B) – vicecampioană județeană, F.E. „Art & Chic” (firma clasei a XI-a A) și F.E. „Confort Trans” (a clasei a XI-a C).
Pentru cei mai puțin inițiați în aceste practici profesionale ale elevilor de la profilul economic și tehnic, vom spune că aceste firme se conduc și își desfășoară activitatea după modelul și principiile unei firme reale, doar că firmele de exercițiu acționează în plan virtual. Așadar, ele sunt o copie fidelă a firmelor-mamă, existente în realitatea cotidiană.
La întrecerea de ieri, cele trei firme competitoare au avut de trecut prin „focul” a cinci probe: Prezentarea în power point a firmelor; Testarea cunoștințelor de specialitate dobândite în cadrul firmei de exercițiu; concursul „Cel mai bun negociator”; Evidența financiar contabilă a FE și întrecerea artiștilor pe marea scenă (momente artistice: soliști și scenete...).
Pentru evaluare, a fost desemnat un juriu, alcătuit din elevi reprezentativi și profesori: Denisa Comoți și Bogdan Pantea (cei doi vicecampioni regionali), Ligia Matei – fost director al F.E. „Art & Chic”, prof. Adriana Durgheu, Liviu Sime, Florica Iovan și Ionel Popa - consilierul educativ.
La regalul firmelor de exercițiu au fost invitați: conducerea școlii – ec. dr. Maria Ruje, directorul colegiului, prof. Lucian Vințeler – directorul adjunct, profesori și profesori diriginți ai claselor a XI-a: prof. Lina Demian, Călin Pantea, Elisabeta Șchiop, Cristina Antik, Cătălin Susa și Antihona Abrudan, precum și elevi. După cum aveam să aflăm de la organizatori, frumoasa reuniune a fost onorată cu prezența și de reprezentanți ai unor licee de profil din Oradea. În deschiderea manifestării, doamna director, ec. dr. Maria Ruje, a felicitat reprezentanții firmelor de exercițiu și profesorii coordonatori pentru succesul repurtat la ultimele două competiții „Business Plan”, urându-le un traseu ascendent în ierarhia firmelor de exercițiu pe plan județean, și național, participare rodnică la târgurile de profil...
Evenimentul numărul 1 al anului a fost prezentat de medaliații cu argint ai competiției județene „Business Plan” - 2011, Tamara Anton și Ionuț Sălăjan. (Vom reveni.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un adevărat regal al firmelor de exercițiu.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:15 Ora de vară a Europei de Est