Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cine știe mai multe despre Marghita?

La C.N. „Octavian Goga”

Cine știe mai multe despre Marghita?

„Un popor fără cultură e ușor de manipulat”, spunea Immanuel Kant. Dar la fel este cu orice popor care are o cultură și nu o cunoaște.

Și pentru că „fiecare epocă stă pe umerii vremurilor trecute” (M. Eminescu), a-ți cunoaște înaintașii și faptele lor devine o necesitate. Legat de aceasta, în perioada 23 - 25 martie 2011, în cadrul Colegiului Național „O. Goga”din Marghita, s-a desfășurat un concurs cultural sub titlul „Cine știe mai multe despre Marghita?” Avându-i ca realizatori pe prof. Meda Vlaicu, prof. Zenovia Mihuc și bibliotecar Elisabeta Stan, activitatea a urmărit în primul rând creșterea nivelului de informare a tinerilor cu privire la tradiția, istoria, arta, într-un cuvânt, cultura orașului nostru. La concurs au participat cinci echipe a câte patru elevi (IX A, X A, X B, X C, XI A) și profesorii lor coordonatori, diriginții claselor. Jurizarea a fost asigurată de un grup de profesori, avându-l ca președinte pe domnul director, prof. Sas Marcel Emil. Astfel, pentru o mai bună cunoaștere a trecutului municipiului Marghita, o așezare urbană din nordul județului Bihor cu o populație de o mare diversitate culturală, de naționalitate și confesională, cuprinzând aproximativ 17.000 de locuitori, de o mare importanță economică în județul nostru, li s-a propus elevilor participanți o temă de cercetare – Marghita interbelică. Utilizând documente aflate la biblioteca orășenească, la biblioteca liceului sau culegând informații de la persoane vârstnice care încă locuiesc în Marghita și în împrejurimile ei, elevii au reușit să-și formeze un important bagaj de cunoștințe despre trecutul zonei, dar și să-și dezvolte abilități și deprinderi de relaționare socială. După o perioadă de cercetare și documentare elaborată a elevilor a început și competiția care s-a întins pe o perioadă de două zile. În prima zi de concurs echipajele au prezentat în fața juriului informațiile culese, fiecare abordând un domeniu specific de cercetare: educație, oameni celebri, cultură, administrație, politică. Rezultatele au fost excelente având în vedere diversitatea și ineditul informațiilor culese, dar și a diversității și creativității de care au dat dovadă copiii  în ceea ce privește modalitatea de prezentare (scenete, interviuri, prezenare în power point). La sfârșitul zilei, juriul a făcut o departajare dificilă și strânsă ca punctaj, echipele fiind sensibil egale ca valoare. A doua zi a concursului a adus în atenția juriului, dar și a multor elevi susținători din clasele participante un concurs de întrebări prezentat într-un mod special, plin de vitalitate și umor de prof. Cristian Chirobocea. Și aici echipajele au avut ocazia să-și testeze cunoștințele în domeniile amintite, iar participanții să primească informații utile. Departajarea a fost la fel ed dificilă și acum fiind nevoie de întrebări de baraj. La final, echipa clasei a X-a B (Deac Florina, Hava Marina, Chichineșdi  Manuela, Oros Mihaela) a fost desemnată câștigătoare. S-au acordat premii și diplome de participare.
Noi ne cunoaștem istoria
A fost mai mult decât interesant, aproape emoționant să descoperim lucruri, oameni, locuri vechi de o noutate spirituală și sufletească pentru noi. Constituirea școlilor, clădirile vechi, locuri pline de nostalgie azi, oameni importanți – patroni spirituali azi, activități și obiceiuri moștenite până acum sau pierdute, toate acestea ne-au îmbogățit. Dar cred ca un beneficiu și mai mare a fost gustul comuniunii și al relaționării – profesori, elevi, colegi, prieteni.
Și-au mai adus contribuția într-un fel sau altul profesorii: Tatiana Voicu, Livia Moisa, Stan Gheorghe, Pop Claudia, Rodica Ursan, Margareta Pop (consilier educativ),  Simona Sarca (director adjunct), Liliana Bodor, Cristian Bota, Cristi Costelaș. Ne dorim ca acesta să fie doar începutul activității și vrem să continuăm  la anul cu o altă perioadă de cunoscut pentru că nu vrem să uităm: un popor poate „pieri din lipsă de cunoștință” ( Osea 4,6- Biblia).(Cristian Bota)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:27 Ora de vară a Europei de Est