Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

S-a deschis (oficial) Clubul pentru preșcolari și Grădinița particulară „Ciufulici”

Maria-Cristina Florescu a lansat Asociația pentru dezvoltarea și promovarea învățământului preșcolar Bihor

S-a deschis (oficial) Clubul pentru preșcolari și Grădinița particulară „Ciufulici”

„Ciufulici” este un personaj simpatic pe care copiii îl îndrăgesc; este numele unui club și al unei grădinițe din Oradea pe care Maria-Cristina Florescu, Florina Alb, Felicia Lobonț și Daniela Murășan-Florescu doresc să-l impună în peisajul învățământului preșcolar bihorean, prin Asociația pentru dezvoltarea și promovarea învățământului preșcolar Bihor.

Cunoscând-o pe Maria-Cristina Florescu (cadru didactic universitar tânăr, plin de calități, energic, cu voință de fier, ambițios și luptător), suntem siguri că va reuși să facă din „Ciufulici” un (re)nume căutat și îndrăgit de orădeni, copii și părinți, deopotrivă, dar și de cadrele didactice dornice de afirmare. Într-o ambianță de club și o reuniune de dascăli, am nimerit și noi, joi, 24 martie 2011, în strada Meșteșugarilor nr. 3 B (în zona Calea Aradului), la o lansare cu dascăli-dascăli, profesori universitari, directori de grădinițe, educatoare, părinți și copii, dascăli, precum Ioan Chelemen, Floare Chipe și Mariana Vereș...., ca să dăm doar trei nume! „Colaborarea Asociației cu pedagogi, psihologi și doctori va duce la crearea unei baze de date valoroase, legate de creșterea și sănătatea fizică și psihică a copiilor, dar și de dezvoltare și sprijinire a copiilor cu nevoi educative speciale la care părinții pot apela cu încredere, ne asigură Maria-Cristina Florescu. Programa educațională a acestor copii este una deosebită, care va urmări atât normele metodologice ale MECTS, dar în care se accentuează învățarea limbilor străine și dezvoltarea armonioasă prin intermediul artelor și sportului. Astfel că cei mici au cursuri intensive de engleză (susținute de un profesor cu studii Cambridge), germană și italiană. Cei interesați pot „studia” și cursurile opționale de Dicție și Public Speaking, Business pentru preșcolari, Inițiere în tainele calculatorului, Codul bunelor maniere, Modelaj – Origami, Teatru, Balet, Muzică (canto și instrument), Dans, Șah, Înot, Golf, Echitație și multe altele. La sfârșitul zilei, fiecare copil este transportat la domiciliu cu mașina clubului; urmând ca dimineața următoare, aceeași mașină să-l aducă la „locul de muncă” (mai multe informații, pe www.gradinitaciufulici.ro).
Școală de vară și Centru de organizare a activităților de petrecere a timpului liber...
Acest prim proiect va fi urmat, în curând, de realizarea unei Școli de vară pentru cadrele didactice din învățământul preșcolar Bihor (în colaborare cu Universitatea din Oradea, Inspectoratul Școlar al județului Bihor și Casa Corpului Didactic Bihor) și sperăm, ca în scurt timp, să ajungem, prin acțiunile noastre, un etalon pentru sistemul preșcolar din Bihor, unde cei interesați să se poată înscrie și să poată găsi un spațiu de afirmare, dar și de sprijin pentru educație”, ne-a declarat ambițioasa și frumoasa Maria-Cristina Florescu.
Să mai spunem că acest club – „Ciufulici” – îi așteaptă în vacanțe și pe perioada verii, la distracție, și pe alți copii, din alte grădinițe, pentru că Maria-Cristina Florescu dorește să înnobileze acest club și să creeze un Centru de organizare a activităților de petrecere a timpului liber pentru preșcolari și educatori (excursii tematice, școli de vară, festivități jubiliare pentru instituții/personalități, reuniuni tradiționale de Ziua Educatorului, Ziua Copilului, înființarea unui club al cadrelor didactice care să prilejuiască întâlniri și schimburi de opinii)!
Așadar, avem în față o provocare fără precedent, care ne pune pe gânduri, ne incită și ne determină să acționăm: pofitiți la „Ciufulici”! (Ovidiu DAN)
Domnule Alin Sas, va felicit pentru alegerea făcută! Sunteți prima persoană care mi-ați „făcut cunoștință” cu... „Ciufulici”! (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: S-a deschis (oficial) Clubul pentru preșcolari și Grădinița particulară „Ciufulici”. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:00:31 Ora de vară a Europei de Est