Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Spectacolul de recitări „Fascinația poeziei”

De Ziua Mondială a Poeziei

Spectacolul de recitări „Fascinația poeziei”

Așa cum ne-au obișnuit deja, membrii Catedrei de limba și literatura română de la C.N. „Arany Janos” din Salonta au sărbătorit, pe 21 martie, Ziua Mondială a Poeziei.

Pe fond muzical, spectacolul a fost deschis de un moment de dans sportiv, susținut de Szlovak Milan din clasa a XI-a C și partenera sa, Tamara. Frumoasa prezentatoare Lavinia Cociubei (X A) a fost gazda evenimentului, amintind faptul că spectacolul este dedicat liricii secolului al XX-lea.
„Poate vă întrebați : De ce poezie? … Proză poți scrie tu. Proză poate scrie el. Proză chiar și eu pot scrie. Însă Dumnezeu scrie poezie prin tine, prin el și chiar prin mine.
 Poezia este scurtătura ce duce la subtilul și tangibilul țel al țelurilor – încântarea infinită -. Un poem începe cu șiroaie de lacrimi și se termină cu zâmbete entuziasmate.
Poetul cheamă răsăritul visului de mâine, iar apoi îl transformă în ziua realității de azi. Facem o greșeală regretabilă atunci când încercăm să înțelegem poezia. Poezia nu este pentru a fi înțeleasă. Poezia este pentru a fi simțită. Poezia este pentru a fi îndrăgită. A încerca să înțelegi un poem este ca și cum ai atinge un trandafir cu ghimpi nenumărați. A încerca să simți un poem înseamnă să ții cu drag un trandafir fără nici un ghimpe. Iar să îndrăgești un poem înseamnă să devii imediat frumusețea și parfumul trandafirului însuși.” – iată cu ce gânduri și-a întâmpinat Lavinia auditoriul, format din profesori, elevi și iubitori de poezie.
Mai multe „Despre poezie” am aflat de la Fl. Nedelcu, prin intermediul Soniei Pop, XII B.
În continuare, elevi ai școlii au încercat să înalțe sufletește publicul, preț de câteva clipe. Dintre recitatori amintim pe: Dalina Toma, XI B: „Nervi de primăvară”, de George Bacovia; Coltău Ana, VI B: „Trecea un om pe drum”, de Elena Farago; Potra Laura, X D, „Rapsodii de primăvară”, de G. Topârceanu. Petrușan Răzvan, XI C: „Poveste sentimentală”, de Nichita Stănescu; Petran Mihai, XII C: „Melodie povestită”, de N. Stănescu; Ardelean Alex și Boiț Diana, V B: „Ploaie în luna lui Marte”, de N. Stănescu; Balla Timea, XI E: „Pean”, de N. Stănescu. Marișcaș Rebeca, XII C, a interpretat melodia Rugă pentru părinți”, pe versuri de A. Păunescu. Au continuat: Gudea Darius, V B: „Copilărie”, de Ana Blandiana; Diana Þirigan, IX D: „Am crescut”, de Ana Blandiana; Foltuț Dorotheea, VI A: „Cândva arborii aveau ochi”, de Ana Blandiana; Viktoria Veres, VIII C: „Poezia”, de Lucian Blaga; Lucian Drinc, VII B: „Rugă pentru părinți”, de A. Păunescu; Petrila Daniel, XI C: „Totuși, iubirea”, de A. Păunescu.
Ce este, așadar, poezia astăzi? A încercat să ne răspundă Mircea Cărtărescu, prin poezia „Garofița”, recitată de Iuhasz Erol, IX D. Spectacolul s-a încheiat pe versurile stănesciene cântate de Paula Seling.
Dincolo de toate, poezia rămâne o creație a omenescului, dar care, paradoxal, este adesea prea puțin accesibilă omului. Și poate că omenirea nu va înțelege niciodată puterea ei, dar cu siguranță alte și alte generații se vor naște în umbra acestei enigme etern omenești… POEZIA. (Ramona Buz & Zoe Nagy)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:57:48 Ora de vară a Europei de Est