Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Spectacolul de recitări „Fascinația poeziei”

De Ziua Mondială a Poeziei

Spectacolul de recitări „Fascinația poeziei”

Așa cum ne-au obișnuit deja, membrii Catedrei de limba și literatura română de la C.N. „Arany Janos” din Salonta au sărbătorit, pe 21 martie, Ziua Mondială a Poeziei.

Pe fond muzical, spectacolul a fost deschis de un moment de dans sportiv, susținut de Szlovak Milan din clasa a XI-a C și partenera sa, Tamara. Frumoasa prezentatoare Lavinia Cociubei (X A) a fost gazda evenimentului, amintind faptul că spectacolul este dedicat liricii secolului al XX-lea.
„Poate vă întrebați : De ce poezie? … Proză poți scrie tu. Proză poate scrie el. Proză chiar și eu pot scrie. Însă Dumnezeu scrie poezie prin tine, prin el și chiar prin mine.
 Poezia este scurtătura ce duce la subtilul și tangibilul țel al țelurilor – încântarea infinită -. Un poem începe cu șiroaie de lacrimi și se termină cu zâmbete entuziasmate.
Poetul cheamă răsăritul visului de mâine, iar apoi îl transformă în ziua realității de azi. Facem o greșeală regretabilă atunci când încercăm să înțelegem poezia. Poezia nu este pentru a fi înțeleasă. Poezia este pentru a fi simțită. Poezia este pentru a fi îndrăgită. A încerca să înțelegi un poem este ca și cum ai atinge un trandafir cu ghimpi nenumărați. A încerca să simți un poem înseamnă să ții cu drag un trandafir fără nici un ghimpe. Iar să îndrăgești un poem înseamnă să devii imediat frumusețea și parfumul trandafirului însuși.” – iată cu ce gânduri și-a întâmpinat Lavinia auditoriul, format din profesori, elevi și iubitori de poezie.
Mai multe „Despre poezie” am aflat de la Fl. Nedelcu, prin intermediul Soniei Pop, XII B.
În continuare, elevi ai școlii au încercat să înalțe sufletește publicul, preț de câteva clipe. Dintre recitatori amintim pe: Dalina Toma, XI B: „Nervi de primăvară”, de George Bacovia; Coltău Ana, VI B: „Trecea un om pe drum”, de Elena Farago; Potra Laura, X D, „Rapsodii de primăvară”, de G. Topârceanu. Petrușan Răzvan, XI C: „Poveste sentimentală”, de Nichita Stănescu; Petran Mihai, XII C: „Melodie povestită”, de N. Stănescu; Ardelean Alex și Boiț Diana, V B: „Ploaie în luna lui Marte”, de N. Stănescu; Balla Timea, XI E: „Pean”, de N. Stănescu. Marișcaș Rebeca, XII C, a interpretat melodia Rugă pentru părinți”, pe versuri de A. Păunescu. Au continuat: Gudea Darius, V B: „Copilărie”, de Ana Blandiana; Diana Þirigan, IX D: „Am crescut”, de Ana Blandiana; Foltuț Dorotheea, VI A: „Cândva arborii aveau ochi”, de Ana Blandiana; Viktoria Veres, VIII C: „Poezia”, de Lucian Blaga; Lucian Drinc, VII B: „Rugă pentru părinți”, de A. Păunescu; Petrila Daniel, XI C: „Totuși, iubirea”, de A. Păunescu.
Ce este, așadar, poezia astăzi? A încercat să ne răspundă Mircea Cărtărescu, prin poezia „Garofița”, recitată de Iuhasz Erol, IX D. Spectacolul s-a încheiat pe versurile stănesciene cântate de Paula Seling.
Dincolo de toate, poezia rămâne o creație a omenescului, dar care, paradoxal, este adesea prea puțin accesibilă omului. Și poate că omenirea nu va înțelege niciodată puterea ei, dar cu siguranță alte și alte generații se vor naște în umbra acestei enigme etern omenești… POEZIA. (Ramona Buz & Zoe Nagy)

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:08:47 Ora standard a Europei de Est