Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Premierea câștigătorilor concursului de pictură „Apă pentru localitatea mea”

De Ziua Mondială a Apei, la Primăria Oradea

Premierea câștigătorilor concursului de pictură „Apă pentru localitatea mea”

Marți, 22 martie 2011, de Ziua Mondială a Apei, în sala „Traian Moșoiu” a Primăriei Oradea, copiii participanți la concursul de pictură „Apă pentru localitatea mea” au fost tratați și premiați regește!

Ca niște oameni mari și importanți, au stat pe scaunele și la masa consilierilor locali. Nicicând nu am văzut atâția copii premiați, o sală plină-ochi, încât a fost nevoie de o suplimentare a locurilor pe scaune pentru Măria Sa Copilul!
În fața lor, reprezentanții Primăriei Oradea, ai Companiei de Apă și ai Administrației Bazinale de Apă Crișuri, organizatorii concursului, s-au comportat cu multă decență și responsabilitate, sporind astfel și mai mult dimensiunea evenimentului –premierea câștigătorilor concursului. Doamna viceprimar Biro Rozalia și cei doi directori generali (ai Companiei de Apă, respectiv ABA Crișuri), ing. Ovidiu Gavra și ing. Pásztor Sándor, li s-au adresat cu vădită emoție și respect pentru treaba serioasă pe care au făcut-o, depășind toate așteptările, în elaborarea, împreună cu dascălii lor îndrumători, a unor postere de toată frumusețea, bogate în conținut și realizate artistic. Zilele trecute, invitați de dna Mariana Tiutin și Renata Tripa, aveam să admirăm și să pozăm toate lucrările într-o sală a Companiei de Apă. Prin urmare, nu e de mirare mulțimea de premii acordate, pentru că autorii lor s-au întrecut în a pune pe hârtie toată știința, imaginația și sclipirile minții...
Concursul de pictură „Apă pentru localitatea mea”
În fiecare an, la 22 martie se celebrează Ziua Mondială a Apei. Pentru evenimentul din acest an, ONU a ales deviza „Apă pentru orașe  - Răspunzând provocării urbane”.
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a anunțat perioada 2005 - 2015 drept Deceniu Internațional „Apă pentru viață” în scopul gestionării corecte a resurselor de apă.
Cu prilejul Zilei Mondiale a Apei, SC Compania de Apă Oradea SA și Administrația Națională „Apele Române” - Administrația Bazinală de Apă Crișuri au conceput o acțiune de anvergură, prin lansarea concursului de pictură „Apă pentru localitatea mea”, concurs care să exprime opinia copiilor cu privire la apa de care avem atâta nevoie. În redactarea lucrărilor, copiii puteau alege în ilustrarea mesajului mai multe variante: Apa curată înseamnă viață, Eu am nevoie de apă curată, Povestea unei picături de apă, Nu risipi apa, folosește-o rațional!
În cinci zile, angajații celor două instituții partenere (Compania de Apă și ABA Crișuri) s-au deplasat în școlile gimnaziale din localitățile aferente Zonei Metropolitane (în 9 martie la Școala din Nojorid, la patru clase; în 10 martie la Școala din Girișu de Criș și Tărian la opt clase; în 11 martie la Școala din Sîntandrei la șapte clase; în 14 martie la Școala din Oșorhei la opt clase și în 15 martie la Școala din Sânmartin tot la opt clase.
Așadar, la competiție, au fost antrenate 35 de clase, cu un efectiv total de 575 de copii, elevi din clasele I-IV (la Nojorid – 67, la Girișu de Criș și Tărian – 130, la Sîntandrei – 133, la Oșorhei – 160, iar la Sânmartin – 85 de copii). Elevii au vizionat filmul „Povestea picăturii de apă”, au primit pe fiecare clasă un poster, după care s-au apucat de lucru, realizând lucrări de pictură, colaje, au compus versuri... totul pe tema apei.
Pe moment, concurenții au fost răsplătiți cu cadouri personalizate. Concomitent cu acțiunea din Zona Metropolitană, concursul de creație s-a desfășurat și în municipiul Oradea, în opt unități de învățământ: la școlile gimnaziale „Octavian Goga”, „Dacia” și Școala nr. 11, la Liceul Teologic Greco – Catolic „Iuliu Maniu”, Liceul Teologic Romano - Catolic „Szent Laszlo”, precum și la trei grădinițe (nr. 19, 25 și 27).
Joi, 17 martie, lucrările au fost adunate la Compania de Apă și jurizate, spre a fi prezentate și premiate, marți, 22 martie, în și de Ziua Mondială a Apei, în cadrul expoziției organizate în Sala Mare a Primăriei Oradea.
Vizite de studiu
După cum aveam să aflăm tot de la doamna Mariana Tiutin (reprezentant al Companiei de Apă), în perioada 14 – 18 martie, au fost organizate vizite de studiu la laboratorul Administrației Bazinale Ape Crișuri, Priza de Apă și la Stația de Epurare a Apei Oradea, la care au participat peste 270 de elevi din șase unități de învățământ (Școala cu clasele I-VIII nr. 11, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Liceul Teologic Greco – Catolic „Iuliu Maniu”, Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, Liceul Teologic Romano - Catolic „Szent Laszlo” și Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea).
Activitatea a avut ca obiectiv cunoașterea celor mai importante procese din cadrul laboratorului, precum și familiarizarea elevilor –vizitatori cu tehnologia de epurare a apei...
Premiile acordate
Pentru Zona Metropolitană, premiile au fost acordate de către S.C. Compania de Apă Oradea S.A., astfel: Premiul pentru originalitate – elevilor din clasele I – III de la Școala din Girișu de Criș (înv. Sav Gheorghe); Cel mai inventiv desen – elevilor clasei I C de la Școala din Oșorhei (înv. Ducu Florina); Cel mai natural desen – elevilor din clasele I-III de la Școala din Tărian (înv. Szabo Aniko Erika); Cel mai frumos colaj – elevilor din clasa a IV-a B de la Școala din Sânmartin (înv. Viorica Marc Bulzan); Cele mai frumoase gânduri – elevilor din clasa a III-a de la Școala din Sîntandrei (înv. Stela Doci). La evenimentul de la Primăria Oradea, Compania de Apă a fost reprezentată de întreaga echipă managerială: director general – ing. Ovidiu GAVRA, director tehnic – ing. Gheorghe POPA, director economic – ec. KUNTZ Aniko, director comercial – ec. Claudiu POP și de echipa de organizare: Renata TRIPA, CSATLSOS Emoke, Aniela VANA, Georgeta LAR, Mariana TIUTIN, Andreea TAMBA, Laura LUCACI și Alin SAS.
 Pentru municipiul Oradea, premiile au fost acordate de către Administrația Națională „Apele Române” - Administrația Bazinală de Apă Crișuri, după cum urmează: la secțiunea grădinițe: Grădiniței nr. 19 Oradea (ed. Timaru Eniko și Biro Ildiko) - Premiul pentru originalitate (în ceea ce privește tehnica de lucru); Grădiniței nr. 27 – „Voinicel” (ed. Livia Petruț și Nicoleta Trifan) pentru Cel mai animat desen; Grădiniței nr. 25 din Oradea (ed. Gui Felicia și Popa Florina Simona) pentru Cea mai buna campanie pro-epurare; la secțiunea școli: clasei I A de la Școala cu clasele I-VIII nr. 11 (înv. Olau Eva și Popa Domnica) pentru Cel mai creativ desen; clasei I A de la Școala cu clasele I-VIII „Octavian Goga” (înv. Viorica Rusu) pentru Cel mai bun slogan; clasei I B de la Liceul Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu” (înv. Vesea Cornelia și Ana-Maria Þirban) pentru Cel mai armonios desen; clasei a II-a A de la Liceul Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu” (inst. Urs Cristina și prof. Popa Nicoleta) pentru Cel mai expresiv desen; clasei a II-a E de la Școala cu clasele I-VIII „Dacia” (înv. Florica Zach) pentru Cea mai bună campanie antipoluare; clasei a III-a A de la Liceul Teologic Romano-Catolic „Szent Laszlo” (prof. Bakajti Beata) pentru Cel mai sugestiv desen; clasei a III-a C de la Școala cu clasele I-VIII nr. 11 (prof. Rozalia Neguriță) pentru Cel mai artistic desen. La evenimentul de la Primăria Oradea, echipa ABA Crișuri a fost formată din: ing. Pasztor Sandor – director general, Magyari Maria - director tehnic, Maria Tonca - director economic, Anca Mihociu - purtător de cuvânt și Raluca Strati - relații publice. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (117 poze), accesați Galeria foto: Premierea câștigătorilor concursului de pictură „Apă pentru localitatea mea”.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 18:55:39 Ora standard a Europei de Est