Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Cangurii… pe baricade!

SSST! ... se lucrează …

Cangurii… pe baricade!

Motto: „Există ceva care-i separă pe copii de cei ce nu mai sunt copii; aceasta este ideea de joc. Pentru copil, ca și pentru matematician, jocul este o treabă serioasă.”

Cred că pe fiecare dintre noi ne-au trecut, nu o dată, fiorii înaintea orelor de matematică…Bănuiesc că, măcar o dată-n viață, ați simțit „frisoane” în așteptarea acestora, iar uneori realizam cum totul se încâlcește, se amestecă în minte într-un amalgam greu de descifrat…Poate nu o dată ne-am trezit ca-ntr-un labirint din care, pe moment, nu găseam o soluție de ieșire la lumină…
Și totuși! Sunt copii pentru care matematica este o relaxare, o bucurie, o stare de bine…în fața lor, matematica își leapădă rând pe rând tainele, precum Baba Iarna... cojoacele în fața primăverii! Datorită unor dascăli inimoși, cu aplecare spre un obiect de învățământ mai puțin agreat în rândul elevilor, acești copii prind drag pentru acest adevărat „sport al minții” și muncind cu pasiune ajung să culeagă roadele unei trude de zi cu zi…
Vineri, 18 martie 2011, la Școala cu clasele I-VIII din comuna Avram Iancu, s-a desfășurat Concursul internațional de matematică aplicată „Cangurul”, concurs la care au participat 24 de elevi din clasele IV- VIII, urmând ca cei din clasele I-III să participe la acest concurs în 13 aprilie.
Este un concurs în cadrul căruia elevii se află în competiție cu ei înșiși în primul rând, fiecare având posibilitatea să-și testeze limitele; este un concurs ce se adresează gândirii logico-matematice, perspicacității, acelei „sclipiri” de inteligență ce există în fiecare… Concursul în sine constă într-un test grilă cu probleme, cu grade diferite de dificultate, cu câte cinci variante de răspuns la fiecare, din care doar o variantă este corectă…
Copiii manifestă interes pentru astfel de concursuri, iar participarea lor a devenit deja o tradiție, fiecare ducându-și până la capăt ambiția de-a deveni mai bun ca la ediția anterioară. Cu acest prilej aș vrea s-o felicit în numele întregului colectiv de cadre didactice pe eleva Coste Corina, din clasa a VIII-a B, pentru calificarea la faza județeană a Olimpiadei de matematică. Felicitări doamnei profesor Lup Codruța, pentru dăruirea și pasiunea cu care se apleacă asupra tinerelor vlăstare pentru a-i ajuta să descifreze tainele matematicii, poezia cifrelor… (Anna Cotro)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:37:44 Ora standard a Europei de Est