Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Balul balurilor - etapa a V-a

Vineri, 2 martie

Balul balurilor - etapa a V-a

Vineri, 2 martie, în cadrul celei de-a V-a etape a Balului balurilor, s-au confruntat bobocii și artiștii reprezentând colegiile naționale "Emanuil Gojdu" și "Mihai Eminescu" (secția maghiară, cel puțin așa s-a spus, dar nu a fost așa), Colegiul Economic "Partenie Cosma" și Grupul Școlar Sanitar "Vasile Voiculescu". Cu echipele celor patru combatante pe ring, și cu mulțimea de susținători în tribune, am avut o nouă etapă de pomină, grație spectacolului realizat atât pe scenă, cât și în sală. La capătul unui show de zile mari, juriul a decis astfel: economiștii (Denisa Buta-Andrei Cozac), pe locul I, gojdiștii (Ioana Repciuc-Adrian Rus) - pe II, eminescienii (Mara Graur-Andrei Pușcaș) - pe III, și sanitarii (Diana Pașcu-Szikszai Alex), pe IV.

Bal cu teroriști și polițiști


În prezentările lor, bobocii au încercat să fie originali și interesanți, dorind astfel să cucerească din start atât sala, cât și juriul. Gojdiștii au adus pe ring teroriști, noroc că boboaca-polițista a reușit să-i anihileze, păstrând pentru sine exemplarul forte. Eminescienii au încercat ceva acrobație, și o prezentare ritmată, dar fără izbândă. În schimb, gazda și „starostele” manifestării, Mihai Dacin, a reușit să introducă în concurs trei probe noi, două cu cercuri și una cu flacoane: partenerii aveau de parcurs traseul (de-a latul scenei), contra cronometru, cu intrări succesive prin cerc, iar la cealaltă probă, doar partenera avea de condus mingea de baschet cu piciorul printre „jaloane”, încheindu-și numărul cu trecerea mingii prin cerc. Într-o probă de forță, băieții trebuiau să reziste cât mai mult timp cu mâna întinsă lateral în care țineau un flacon de jumătate de litru plin cu apă; celelalte două probe (trasul sforii și proba de dans pe diferite ritmuri) le-am mai avut și la etapele anterioare.


Þigani, deținuți și … alți artiști


Momentele artistice au animat sala și au bucurat sufletele dornice de spectacol.
Eminescienii au scos-o la înaintare pe Denisa Chiș (o solistă talentată, membru al grupului „Vivere”), care s-a prezentat cu „Ionuț” (alde Vadim, fostul președinte CE al eminescienilor), dansatoarele (Mladin C, Scorțe L, Morgovan A, Terneac A, Sallum D, Bejan L, Sotoc T și Lazăr E)  au evoluat la fel de bine și acum, ca și la prima etapă (în 26 ianuarie), sub bagheta Emiliei Lazăr.
Sanitarii au strălucit din nou cu a lor trupă de pantomimă- sonor („No’Sense”), alcătuită din: Kun Ioszef, Emil Andreica, Csoka Adrian, Lucian Popa, și Alin Ciorba („împărat”). Din recuzita lor nu au lipsit săbiile și drujba. Nici dansatorii nu au fost mai prejos, fie că e vorba  de perechea Kun Ioszef-Kun Boglarka sau trupa școlii (instruită de Loredana Magda).
Supuși la încercări grele, istovitoare chiar, deținuții „Bastiliei”(gojdiste) au răbufnit într-un final dansant, alături de polițiste (în coregrafia semnată de Diana Șimon și Carmen Pintea). Manechinele și dansatoarele (Dana Bilan, Daniela Laza, Andrada Remeș, Sandra Vâlceanu, Roxana Sandu, Anda Ștefănuț, Andreea Dacin, Ana Stolnicu, Mădălina Baciu, Mirela Barbu, Alexandra Pop-Carmen) … și George Gherdan au invadat apoi scena, cu bobocii în prim-plan (valsând). Lor li s-a alăturat, cu brio, solista Ligia Călinescu.
Din cetatea economiștilor, au urcat pe scenă șase țigani veritabili (Cristi Pop, Gabriel Hava, Diana Tirla, Valentin Tăciuleț, Claudia  Hălmăjan și Ioana Chiș), în strălucita înscenare pusă la cale de prof. Andreea Ciobanu. Showul lor, ca la ușa cortului, a plăcut teribil! În aceeași notă de originalitate și profesionalism artistic, și-au făcut de cap și cele 15 cadâne (Raluca O, Alexandra V, Adelina C …) într-un mixaj cu hip-hop.


Economiștii și gojdiștii merg mai departe


La o întâmplare ca aceasta, nimeni nu a fost supărat, poate doar juriul (Darius Domocoș, Corina Ferenț, Florin Capotă și Marius Demeter), obligat să stea la masă, și să jurizeze. Campioanele lui Darius (trupa „Bizar”) se simțeau în largul lor după o evoluție ca la carte în care și-au demonstrat clasa. Iar la final, bucuria a fost generală și deplină după anunțarea „sentinței”. Economiștii și gojdiștii merg mai departe. Primii vor evolua în marea finală care va reuni cei cinci laureați, iar gojdiștii, vineri, 9 martie, alături de celelalte patru echipaje care s-au clasat pe locul II („Mihai Viteazul”, „Andrei Șaguna”, „Traian Vuia” și „Aurel Lazăr”).


Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:39:11 Ora standard a Europei de Est