Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Pedagogia Freinet în perspectiva învățământului românesc”

În weekend, la Școala nr. 11,

„Pedagogia Freinet în perspectiva învățământului românesc”

Timp de trei zile (vineri, sâmbătă și duminică, 18 - 20 martie 2011), peste 60 de dascăli bihoreni au participat la un stagiu de formare, organizat de C.C.D. Bihor, la Școala nr. 11 din Oradea, intitulat „Pedagogia Freinet în perspectiva învățământului românesc”.

Directorul școlii, prof. Adelina Iacob, a fost încântat(ă) să găzduiască un asemenea eveniment, mai cu seamă că  Școala nr. 11 este singura școală din județul Bihor care are clasă cu alternativa Freinet, având și perspectiva primelor clase gimnaziale Freinet din țară, cu concursul inspectorului general, dl prof. Dorel Luca, receptiv și deschis spre alternativele educaționale...
Cu niște formatori de mare clasă, precum: Mariana Bândea, Codruța Brancu, Andreea Iftimie, Cosmina Urdă, Claudia Cociuba, Ioan Vlad..., weekendul s-a scurs foarte repede, iar cursurile și atelierele de lucru au fost o plăcută zăbavă, o distracție și o socializare nesperată, care a dezvoltat colaborarea și a dus la cimentarea unor prietenii. Văzând atmosfera, mobilizarea și implicarea dascălilor, doamnei director mai că-i venea să nu se dezlipească de frenetici! Cu o comunicare ca la carte, cu risipă de imaginație și creativitate, „elevii” frenetici au cucerit formatorii, iar ei s-au dezlănțuit și mai tare. Au fost trei zile superbe în care s-a respirat Freinet, s-a mâncat Freinet pe pâine și s-au încins jocuri Freinet... Dascăli (educatoare, învățători și profesori de învățământ primar și gimnazial) de la diferite unități de învățământ: Școala nr. 11, școlile din Biharia, Sânmartin și Spinuș, de la Liceul Teoretic German „Fr. Schiller”, de la C.S.E.I. „Orizont” și de la grădinițele nr. 2, 35 și 41 au cooperat admirabil...
„Școala de astăzi ar trebui să se gândească mai mult la elevi”
Mariana Bândea respiră Freinet și contaminează ușor orice dascăl care simte această alternativă centrată pe elev...
„Înainte de a teoretiza, am experimentat. Freinet este ceea ce trebuie să simți. Școala de astăzi ar trebui să se gândească mai mult la elevi. Dacă ei se plictisesc, nu sunt numai ei vinovați. Să aplicăm altceva, care să-i motiveze... Nu o să vă dăm sfaturi, ci o să vă prezentăm din experiența noastră. Pedagogia Freinet pregătește copilul de azi să trăiască în lumea de mâine...”
 „Copiii sunt din rai”
Pedagogia Freinet este pedagogia muncii motivate, a comunicării, cooperării și a exprimării libere. Prin urmare și activitățile pe ateliere au fost organizate urmând acești pași. S-a vorbit despre clasa cooperativă și s-a demonstrat, s-a vorbit despre jurnal și s-a purces la scrierea unui jurnal; s-au încins jocuri cooperative și s-a înțeles exact cum vine cu exprimarea dramatică; toate cunoștințele teoretice, noțiunile noi au fost imediat aplicate în practică în cadrul atelierelor; s-a prezentat mult material didactic natural și video, s-au confecționat foarte multe postere în aplicarea textului liber, a jurnalului și corespondenței școlare...
Cei doi poli principali ai pedagogiei Freinet sunt interesul și munca. Dacă elevul vede că munca lui este valorizată, reacționează pozitiv și vine cu drag la școală. Admirabilii formatori timișoreni au armonizat prezentările scurte și interesante cu munca pe echipe, au făcut multe exemplificări și trimiteri la cărți de specialitate și nu numai... Au captat și cucerit, au organizat și dominat prin competență și autoritatea; au fost modele de îmbinare a democrației cu respectul, pasiunea și dăruirea. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (90 de poze), accesați Galeria foto: „Pedagogia Freinet în perspectiva învățământului românesc”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:11 Ora de vară a Europei de Est