Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Prelegeri despre Democrație”

Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, Facultatea de Științe Politice organizează

„Prelegeri despre Democrație”

Răzvan Ion – „Anarhismul, de la individualism extrem la colectivism total”, vineri, 25 martie 2011, la ora 15.00, la Facultatea de Științe Politice, Sala II/2 (str. G-ral Traian Moșoiu nr. 71, Cluj-Napoca).

Anarhismul, ca gândire politică, se întinde pe toată axa stânga-dreapta, concentrându-se în extreme, ca mai apoi să se elibereze și să se amestece în ceea ce numim postmodernitate/postmodernism. Dacă în prima fază aceasta se supunea modernității conceptuale, caracterizată de către o perpetuuă antinomie, în prezent rigoarea acestui cadru de analiză socială slabește. Definiția devine tot mai flexibilă în încercarea de a îngloba cât mai multe aspecte „noi”: de la global, gen, și până la reprezentare și simulacru. Ceea ce caracterizează curentul acesta în contemporaneitate este susținerea și acceptarea pluralității într-o ordine a relațiilor de putere absente.
O prelegere de inițiere, academică, în studiul anarhismului contemporan, privit ca instrument ideologic radical. Aceasta propune o abordare interdisciplinară, încercând astfel să analizeze legăturile dintre anarhism și alte curente/mișcări, precum feminismul, queer theory, critical race theory (teorie critică rasială), disability studies (studii despre dizabilități ca fenomen socio-cultural), animal liberation (mișcările de eliberare a animalelor) și envinronmental justice (justiția mediului).
Despre Răzvan Ion
Răzvan Ion este teoretician, curator, manager cultural și activist politic. Este impreună cu Eugen Rădescu co-editor al PAVILION - journal for politics and culture, co-director al BUCHAREST BIENNALE - bienala internațională de artă contemporană București, iar din 2008 a fost numit director al PAVILION UNICREDIT - centrul de artă și cultură contemporană. A fost profesor invitat la University of California, Berkeley; Facultatea de Științe Politice Cluj-Napoca; Academia de Artă, Timișoara; Universitatea  din Lisabona, Universitatea din Londra, Universitatea din Oxford. Scrie pentru diverse reviste și ziare, iar recent a curatoriat expoziția „Exploring the Return of Repression” la Pavilion, București și rum46, Aarhus. A ținut conferințe și prelegeri la diverse instituții de artă, precum Headlands Center for the Arts, San Francisco, California; La Casa Encedida, Madrid; Calouste Gulbenkian Foundation, Lisabona, Badischer Kunstverein, Karlsruhe etc. În prezent, lucrează la volumele „Exploring the Return of Repression” și „Rhizomic Structures Of Art Institutions. Neo-Politics Of Culture”, ce urmează să fie publicate în limba engleză. Următoarele sale proiecte curatoriale includ „Smash the Church! Smash the State!”, care dezbate problema anarhismului, activismului colectiv și a mișcărilor socio-politice în arta contemporană, și „Disruptive Monsters: From Representing to Constructing Situations”, ce vor fi intinerate în 2011 în mai multe spații europene. Este profesor la masteratul de filozofia și istoria culturii din cadrul Universității București. Trăiește și lucrează la București.
Prelegerea de vineri, 25 martie, este organizată de UBB Cluj-Napoca, Facultatea de Științe Politice, Pavilion - journal for politics and culture și CENPO. (Oana Dorobanțu)

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:04:25 Ora de vară a Europei de Est