Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Prelegeri despre Democrație”

Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, Facultatea de Științe Politice organizează

„Prelegeri despre Democrație”

Răzvan Ion – „Anarhismul, de la individualism extrem la colectivism total”, vineri, 25 martie 2011, la ora 15.00, la Facultatea de Științe Politice, Sala II/2 (str. G-ral Traian Moșoiu nr. 71, Cluj-Napoca).

Anarhismul, ca gândire politică, se întinde pe toată axa stânga-dreapta, concentrându-se în extreme, ca mai apoi să se elibereze și să se amestece în ceea ce numim postmodernitate/postmodernism. Dacă în prima fază aceasta se supunea modernității conceptuale, caracterizată de către o perpetuuă antinomie, în prezent rigoarea acestui cadru de analiză socială slabește. Definiția devine tot mai flexibilă în încercarea de a îngloba cât mai multe aspecte „noi”: de la global, gen, și până la reprezentare și simulacru. Ceea ce caracterizează curentul acesta în contemporaneitate este susținerea și acceptarea pluralității într-o ordine a relațiilor de putere absente.
O prelegere de inițiere, academică, în studiul anarhismului contemporan, privit ca instrument ideologic radical. Aceasta propune o abordare interdisciplinară, încercând astfel să analizeze legăturile dintre anarhism și alte curente/mișcări, precum feminismul, queer theory, critical race theory (teorie critică rasială), disability studies (studii despre dizabilități ca fenomen socio-cultural), animal liberation (mișcările de eliberare a animalelor) și envinronmental justice (justiția mediului).
Despre Răzvan Ion
Răzvan Ion este teoretician, curator, manager cultural și activist politic. Este impreună cu Eugen Rădescu co-editor al PAVILION - journal for politics and culture, co-director al BUCHAREST BIENNALE - bienala internațională de artă contemporană București, iar din 2008 a fost numit director al PAVILION UNICREDIT - centrul de artă și cultură contemporană. A fost profesor invitat la University of California, Berkeley; Facultatea de Științe Politice Cluj-Napoca; Academia de Artă, Timișoara; Universitatea  din Lisabona, Universitatea din Londra, Universitatea din Oxford. Scrie pentru diverse reviste și ziare, iar recent a curatoriat expoziția „Exploring the Return of Repression” la Pavilion, București și rum46, Aarhus. A ținut conferințe și prelegeri la diverse instituții de artă, precum Headlands Center for the Arts, San Francisco, California; La Casa Encedida, Madrid; Calouste Gulbenkian Foundation, Lisabona, Badischer Kunstverein, Karlsruhe etc. În prezent, lucrează la volumele „Exploring the Return of Repression” și „Rhizomic Structures Of Art Institutions. Neo-Politics Of Culture”, ce urmează să fie publicate în limba engleză. Următoarele sale proiecte curatoriale includ „Smash the Church! Smash the State!”, care dezbate problema anarhismului, activismului colectiv și a mișcărilor socio-politice în arta contemporană, și „Disruptive Monsters: From Representing to Constructing Situations”, ce vor fi intinerate în 2011 în mai multe spații europene. Este profesor la masteratul de filozofia și istoria culturii din cadrul Universității București. Trăiește și lucrează la București.
Prelegerea de vineri, 25 martie, este organizată de UBB Cluj-Napoca, Facultatea de Științe Politice, Pavilion - journal for politics and culture și CENPO. (Oana Dorobanțu)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:46:37 Ora standard a Europei de Est