Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

În jurul anului în 20 de zile – proiect eTwinning

La C.T. „Ioan Ciordaș” Beiuș

În jurul anului în 20 de zile – proiect eTwinning

Miercuri, 2 martie 2011, la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” din Beiuș a avut loc diseminarea și sărbătoarea (celebrarea) încheierii proiectului internațional „În jurul anului în 20 de zile” („Around The Year In 20 Days”).

Proiectul a fost derulat pe platforma de comunicare a școlilor din Europa, eTwinning. În proiect au lucrat elevii clasei a X-a A îndrumați de o echipă de profesori coordonatori la nivelul școlii. Echipa de profesori care au îndrumat elevii a fost formată din: Crina BERCOVICI (coordonator principal și diriginta elevilor), Liana DRĂGOI (prof. engleză), Manuel BERCOVICI (prof. informatică), Corina POPA (prof. franceză și engleză), prof. Traian BOGDAN (prof. engleză), Ana MATICA (maistru instructor) și alte cadre didactice din școală. Elevii au pregătit activitățile proiectului lucrând pe platforma de învățare și comunicare ThinkQuest. Produsele finale au fost postate apoi în paginile proiectului.
La proiect au participat elevi din Olanda (CSG Willem van Oranje), Grecia (Gymnasio Ano Komis), Franța (Lycée Réaumur), Turcia (Bașlamiș Ilköğretim Okulu) și România (Grupul Școlar Industrial „Ștefan Procopiu” Vaslui, Colegiul Economic „Anghel Rugină” Vaslui și Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș).
Celebrarea a început în amfiteatrul școlii în prezența conducerii școlii, echipei de proiect și a altor invitați. A fost amintit faptul că participând la proiectele de pe platforma eTwinning școlile nu sunt în concurență. Elevii au șansa de a împărtăși experiențe, de a învăța unii de la alții.
Proiectul a urmat mai mulți pași:
1. Prezentarea echipelor de lucru și a școlii.
2. Alegerea a 20 de zile internaționale, globale, europene.
3. „Efectuarea unei excursii” în jurul anului, fiecare echipă concentrându-ne pe cele 20 de zile alese, prin prezentarea lor sub formă video (informații, acțiuni din lume și la nivelul școlii).
Perioada de derulare a proiectului a fost: septembrie 2010 – februarie 2011.
Profesoara Crina Bercovici a mulțumit tuturor celor care au contribuit la buna desfășurare a proiectului: conducerea școlii, Primăria Beiuș (sponsorizare materiale publicitare), Asociația Habitat pentru Umanitate - filiala Beiuș, Cabinetul medical școlar, Televiziunea locală - Național TV Beiuș, firma „Foto Clip”, părinții elevilor etc. 
Elevii au fost felicitați pentru seriozitatea de care au dat dovadă și implicarea lor în reușita proiectului. Diriginta elevilor a amintit faptul că în acest proiect „eram noi”, dar pentru celelalte școli reprezentam Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”, pentru unii, chiar România. Elevii au înțeles că un lucru bine făcut are o valoare care întotdeauna va fi apreciată de „oamenii de valoare”. Elevii au fost ținuți la curent cu mesaje de genul. „Crina, te rog să-i feliciți pe elevii tăi …”.
Sărbătoarea a continuat în sala de clasă a elevilor clasei a X-a A. Invitații au avut ocazia să admire, în cadrul unei expoziții, câteva din produsele finale. Astfel, elevii au prezentat invitaților cele 20 de zile internaționale studiate de „beiușeni” în proiect. Acestea au fost: Ziua europeană a primului-ajutor, Ziua mondială a păcii, Ziua europeană a limbilor, Ziua mondială a Munților Carpați, Ziua mondială a alimentației, Ziua internațională ONU, Ziua internațională a Mării Negre, Ziua internațională a toleranței, Ziua universală a copilului, Ziua mondială a salutului, Ziua internațională a voluntariatului, Ziua siguranței pe internet, Ziua mondială a numărului Pi, Ziua internațională a cărții pentru copii și tineret, Ziua mondială a antreprenoriatului, Ziua mondială a creativității și inovării, Ziua mondială a râsului, Ziua Europei, Ziua mondială a mediului, Ziua internațională a stângacilor.
Invitații au primit adresa site-ului unde sunt postate creațiile elevilor.
Au fost stabilite legături care poate vor sta la baza unor viitoare proiecte Comenius, Leonardo sau schimburi de experiențe.
Să nu uităm că: societatea secolului XXI cere persoane responsabile, cu abilități de planificare, gândire critică, creativitate, de comunicare și de prezentare, înțelegerea culturilor diferite, abilitatea de a lua decizii și cunoștințe și abilități de utilizare a tehnologiei, precum și a acelor instrumente care servesc cel mai bine scopul. Învățarea bazată pe proiect are avantajul că poate să „aducă” în școală „experiențe”de viață. (Szatmari Edit &Manuel Bercovici)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: În jurul anului în 20 de zile – proiect eTwinning.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:00:37 Ora de vară a Europei de Est