Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Programe speciale de „Ziua mamei”

Marți, la Grădinița Creștină „Emanuel”

Programe speciale de „Ziua mamei”

Marți, 8 martie 2011, în și de Ziua internațională a femeii, la cele patru grupe ale Grădiniței Creștine „Emanuel” din Oradea, s-au desfășurat programe speciale... închinate mamelor!

Chiar și cei mai mici, preșcolarii din grupa mică a învățător-ed. Marta Cadar, la sfârșitul programului, au pregătit câteva versuri și un cântec închinate mamei, după care le-au dăruit felicitarea de 8 Martie. Bucuria a fost reciprocă, iar mămica s-a simțit flatată de gest și de calda îmbrățișare.
În grupa mare – pregătitoare, copiii doamnei director, prof. Violeta Moțoc, și-au etalat calitățile actoricești în prezentarea costumului de carnaval. Mamele prezente la activitate au fost răsfățate cu versuri și cântece dedicație, după care, în echipe mixte, au împodobit rochița mamei pe fișele de lucru, cu semnele grafice învățate. La final, le-au dăruit felicitările pregătite și au gustat din bunătățile aduse de-acasă.
Lumea bogată și colorată a basmelor și poveștilor copilăriei a fost bine reprezentată de personajele care au populat scena, de la zâne și prințese, la pirați, mumii, împărați și regi, personaje biblice îndrăgite, nu au lipsit VIP-urile, personajele emblematice îndrăgite, Cenușăreasa, Scufița Roșie, Albă-ca-Zăpada...
„Sunt destul de ocupate și stresate mămicile noastre tot anul. Toată ziua aleagă, ba la serviciu, ba acasă, în familie. Așa că măcar astăzi, de Ziua femeii, să fie și ele sărbătorite, să se simtă bine. De aceea ne-am permis să le răpim câte ore pe care să le petreacă alături de copilașii lor dragi, la grădiniță, într-o atmosferă destinsă”, ne-a declarat doamna director, prof. Violeta Moțoc.
Jocuri interactive ... cu participarea mamelor
Atmosfera de sărbătoare era generală, în toate grupele. La grupa mijlocie, a  Esterei Ștefănescu, serbarea a început cu patru cântece în engleză, cu mesajul: „Te iubesc, mami!” Și ca mami să se simtă în al 9-lea cer, a fost invitată să se joace: „De-a mumia”, „Spărgătorii de baloane”, „Șiragul de mărgele”, „Portretul mamei și al copilului”, în paralel...
„Ca răsplată pentru mame, le-am pregătit felicitări personalizate cu poza copilului, o diplomă pentru Cea mai bună mamă, o gustare pentru ei și încă un coșuleț cu ghiocei pentru mămica”, ne-a spus Estera.
În grupa mare (a prof. Diana Buzle), s-au împărțit lalele. Fiecare mămică a primit câte o lalea. Câtă iubire și frumusețe! Versurile și cântecele au răsunat ca într-o catedrală în acompaniament de orgă (realizat de Peter Izabela). Jocurile interactive au pus copiii și mămicile pe jar. Să vezi întrecere între echipa preșcolarilor și echipa mămicilor la trenulețul cu mingi ori la jocul de puzzle. Legat la ochi, copilul a trebuit să-și descopere mămica dintr-un grup de patru; în echipă cu mami a trebuit să parcurgă un traseu ținând cu mămica un balon umflat la tâmple, fără să se ajute de mâini. Proba de creionare reciprocă a portretului a fost parcă cea mai hazlie...
„După cum ați putut observa, toată lumea s-a simțit bine. Copiii au fost bucuroși să concureze cu părinții, iar la rândul lor, mămicile s-au arătat mulțumite de atmosferă și de participarea activă a copiilor lor. În asemenea momente, socializarea este maximă și eficientă, iar valențele instructiv-educative realizate sută la sută nu pot decât să ne bucure și pe noi”, a ținut să sublinieze Diana.
Concluzionând, putem spune că marți, la Grădinița Creștină „Emanuel”, am văzut copii și părinți fericiți, dar și dascăli mulțumiți de reușita manifestărilor! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (158 de poze), accesați Galeria foto: Programe speciale de „Ziua mamei”.

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 16:10:23 Ora standard a Europei de Est