Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Programe speciale de „Ziua mamei”

Marți, la Grădinița Creștină „Emanuel”

Programe speciale de „Ziua mamei”

Marți, 8 martie 2011, în și de Ziua internațională a femeii, la cele patru grupe ale Grădiniței Creștine „Emanuel” din Oradea, s-au desfășurat programe speciale... închinate mamelor!

Chiar și cei mai mici, preșcolarii din grupa mică a învățător-ed. Marta Cadar, la sfârșitul programului, au pregătit câteva versuri și un cântec închinate mamei, după care le-au dăruit felicitarea de 8 Martie. Bucuria a fost reciprocă, iar mămica s-a simțit flatată de gest și de calda îmbrățișare.
În grupa mare – pregătitoare, copiii doamnei director, prof. Violeta Moțoc, și-au etalat calitățile actoricești în prezentarea costumului de carnaval. Mamele prezente la activitate au fost răsfățate cu versuri și cântece dedicație, după care, în echipe mixte, au împodobit rochița mamei pe fișele de lucru, cu semnele grafice învățate. La final, le-au dăruit felicitările pregătite și au gustat din bunătățile aduse de-acasă.
Lumea bogată și colorată a basmelor și poveștilor copilăriei a fost bine reprezentată de personajele care au populat scena, de la zâne și prințese, la pirați, mumii, împărați și regi, personaje biblice îndrăgite, nu au lipsit VIP-urile, personajele emblematice îndrăgite, Cenușăreasa, Scufița Roșie, Albă-ca-Zăpada...
„Sunt destul de ocupate și stresate mămicile noastre tot anul. Toată ziua aleagă, ba la serviciu, ba acasă, în familie. Așa că măcar astăzi, de Ziua femeii, să fie și ele sărbătorite, să se simtă bine. De aceea ne-am permis să le răpim câte ore pe care să le petreacă alături de copilașii lor dragi, la grădiniță, într-o atmosferă destinsă”, ne-a declarat doamna director, prof. Violeta Moțoc.
Jocuri interactive ... cu participarea mamelor
Atmosfera de sărbătoare era generală, în toate grupele. La grupa mijlocie, a  Esterei Ștefănescu, serbarea a început cu patru cântece în engleză, cu mesajul: „Te iubesc, mami!” Și ca mami să se simtă în al 9-lea cer, a fost invitată să se joace: „De-a mumia”, „Spărgătorii de baloane”, „Șiragul de mărgele”, „Portretul mamei și al copilului”, în paralel...
„Ca răsplată pentru mame, le-am pregătit felicitări personalizate cu poza copilului, o diplomă pentru Cea mai bună mamă, o gustare pentru ei și încă un coșuleț cu ghiocei pentru mămica”, ne-a spus Estera.
În grupa mare (a prof. Diana Buzle), s-au împărțit lalele. Fiecare mămică a primit câte o lalea. Câtă iubire și frumusețe! Versurile și cântecele au răsunat ca într-o catedrală în acompaniament de orgă (realizat de Peter Izabela). Jocurile interactive au pus copiii și mămicile pe jar. Să vezi întrecere între echipa preșcolarilor și echipa mămicilor la trenulețul cu mingi ori la jocul de puzzle. Legat la ochi, copilul a trebuit să-și descopere mămica dintr-un grup de patru; în echipă cu mami a trebuit să parcurgă un traseu ținând cu mămica un balon umflat la tâmple, fără să se ajute de mâini. Proba de creionare reciprocă a portretului a fost parcă cea mai hazlie...
„După cum ați putut observa, toată lumea s-a simțit bine. Copiii au fost bucuroși să concureze cu părinții, iar la rândul lor, mămicile s-au arătat mulțumite de atmosferă și de participarea activă a copiilor lor. În asemenea momente, socializarea este maximă și eficientă, iar valențele instructiv-educative realizate sută la sută nu pot decât să ne bucure și pe noi”, a ținut să sublinieze Diana.
Concluzionând, putem spune că marți, la Grădinița Creștină „Emanuel”, am văzut copii și părinți fericiți, dar și dascăli mulțumiți de reușita manifestărilor! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (158 de poze), accesați Galeria foto: Programe speciale de „Ziua mamei”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:56:53 Ora de vară a Europei de Est