Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Femei reprezentative pentru mediul de afaceri, academic, politic și cultural din Oradea

Junior Chamber International Oradea și „Succesul pe tocuri”

Femei reprezentative pentru mediul de afaceri, academic, politic și cultural din Oradea

Asociația Junior Chamber International Oradea – Tânăra Cameră de Afaceri (reprezentată de Ligia Oală – în calitate de coordonator și moderator) a organizat, luni, 7 martie 2011, în Ajun de 8 Martie, la hotel Ramada, un eveniment special dedicat, nu întâmplător, sexului frumos...

Dedicat în exclusivitate femeilor, evenimentul a fost sugestiv intitulat „Succes pe tocuri”, la reuniune fiind invitate femei reprezentative pentru mediul de afaceri, academic, politic și cultural din Oradea spre a împărtăși din experiența personală de-a lungul drumului spre succes.
Prin această nouă inițiativă, organizatorii și-au propus „să aducă în față femei deja consacrate pentru a oferi o sursă de inspirație și a facilita motivarea spre o carieră de succes”. Au fost invitate: Sorina Bradea, Florica Cherecheș, Dana Cigan, Oana Lianu, Carmen Pantiș, Lia Pop și Claudia Vlaș (în paranteză fiind spus, nefiind în localitate la ora respectivă, unii s-au mulțumit să sponsorizeze acțiunea, printre care și directorul executiv al Băncii Transilvania, dna Lucia-Ana Pojoca).
„Cu Oana Lianu se zboară!”  
Gheața a fost spartă de Oana Lianu, care, la scurt timp, avea să se retragă, fiind așteptată la un alt eveniment. Pe ecran i-a fost prezentată, în sinteză, o variantă de CV. În cuvântul său, „prințesa naiului” s-a referit la ingredientele succesului său și la priorități...
Oana a vorbit despre o muncă de Sisif, zeci și zeci de ore de studiu, perseverență, muncă și iar muncă, răbdare și credință în Dumnezeu („fără de care nu plec la drum!”). De la Dumnezeu, darul și harul. Este îndrăgostită de nai și de muzică, prioritară fiind cariera. „Familia este un punct mare de sprijin. Cred că trebuie să existe punctul acela de echilibru! Ca să urmați calea, trebuie să treceți peste orice impediment. Perseverența..., ambiția de fier, cred că aceasta este prima!”
„Dacă te uiți în sus, în sus mergi!”     
Cu acest „copil teribil, un fel de comoară a orașului nostru”, vorba dnei Lia Pop, cu Oana Lianu se zboară”..., iar doamna Lia Pop a „zburat” și a ascultat-o cântând inclusiv în Belgia...
Despre sine, Lia Pop nu vorbește, din modestie, desigur, ca fiind harnică și talentată, deși hărnicia sa se vede și se măsoară la citit. „Pot citi foarte mult. Aici sunt harnică”. Și nu se plânge că nu ar avea ce citi având în vedere că românul s-a născut poet; ba mai mult... „la doi români avem trei poeți, pentru că unul semnează și cu pseudonim”.
„Datorez liceului de la care vin, liceul „Gojdu” foarte mult. M-am simțit o răsfățată. Am fost o răsfățată. Când am terminat liceul  mi-a fost dedicată o pagină în revista liceului...”
Vorbind despre profesori, doamna Lia Pop s-a oprit la un model de profesor, Dorel Tifor – „pe care nu l-am putut egala, pe care nu-l pot egala oricât mă străduiesc...”
Profesorul universitar nu e de acord cu cei care doresc să calce pe urmele altora, Domnia sa ar dori ca fiecare să-și făurească propriul drum în viață, în stil propriu, original. „Nu vă străduiți să călcați pe urmele nimănui. Cred că trebuie să vă uitați foarte sus. Dacă te uiți în sus, în sus mergi!”
„Am o dorință vie de a ajuta!”
„Tocurile mi le-am pus. Nu știu însă ce pălărie să-mi pun. În activitatea profesională port trei pălării...”
Astfel și-a început „discursul” doamna Florica Cherecheș. „În domeniul social, mă lupt să fac mult bine! Ingredientele succesului? Muncește și învață, informează-te! Flexibilitate, multă flexibilitate și adaptabilitate, încredere în foțele proprii, dublată de multă muncă... Trebuie să ne schimbăm dacă toți în jur se schimbă... Am o dorință vie de a ajuta pentru că am o credință personală în Dumnezeu!”
Dacă în activitatea socială face mult bine semenilor, doamna Cherecheș mai vrea să lase ceva bun în urmă... patru copii. Ca o familistă convinsă, Domnia sa ține mult la acest nucleu de bază al societății, care trebuie să fie de calitate. Dacă în familie lucrurile merg bine, atunci avem speranța că și în societate se poate ajunge la armonia pe care ne-o dorim și o visăm fiecare...
Din păcate, la pauză, a trebuit să mă retrag, regretând mult faptul că nu am avut plăcerea să le ascult și pe celelalte invitate ale Ligiei...
Călcând sau nu pe urmele invitatelor, tinerelor din sală li s-au oferit câteva modele și puncte de reper. Mai departe e opțiunea lor. În cele mai multe cazuri, norocul și-l face fiecare cu mâna sa... (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Femei reprezentative pentru mediul de afaceri, academic, politic și cultural din Oradea.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:08:11 Ora standard a Europei de Est