Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concluzii generale ale vizitei ARACIS la Universitatea Oradea

Prof.dr. Lazăr Vlăsceanu

Concluzii generale ale vizitei ARACIS la Universitatea Oradea

Vineri, 4 martie 2011, s-a încheiat vizita Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) pentru evaluarea instituțională a Universității din Oradea (UO).

Comisia de evaluare a fost compusă din 36 de evaluatori din care un expert evaluator străin din Irlanda și doi studenți. A fost evaluată universitatea din punct de vedere instituțional și 28 de programe de studii (specializări) de licență și masterat de la 15 facultăți. Procedura evaluării s-a derulat în perioada 2 – 4 martie 2011.
Concluziile generale ale vizitei de evaluare au fost prezentate, vineri, 4 martie, în fața Senatului Universității din Oradea, de către directorul de misiune, prof.dr. Lazăr Vlăsceanu, Universitatea din București. Concluziile specifice și acordarea calificativului, sunt de competența Consilului ARACIS și vor fi făcute publice după ședința Consiliului ARACIS (aproximativ o lună).
Directorul de misiune a precizat că evaluarea Universității din Oradea a vizat activitatea instituției pentru perioada 2008 până în prezent, precum și măsurile întreprinse pentru aplicarea noii Legi a Educației Naționale. În prezentarea contextului vizitei, prof. dr. Vlăsceanu a felicitat forurile de conducere ale UO pentru rezolvarea problemelor din trecut, pentru modul tranșant în care a fost abordată și rezolvată majoritatea problemelor cu care s-a confruntat instituția în ultimii ani.
Comisia a apreciat dezvoltarea cercetării, subliniind că în ultimii ani pe acest segment „UO a obținut rezultate remarcabile”. Recomandarea evaluatorilor a făcut referire la implicarea unui număr cât mai mare de cadre didactice în cercetare, respectarea eticii în cercetare, amintind problemele de plagiat cu care s-a confruntat UO în trecut.
Referitor la activitatea didactică s-a constatat că s-a introdus ordine în programele de studii, însă UO, pentru a realiza un transfer de cunoștințe eficient, trebuie să pună mai mult accent pe evaluarea continuă a studenților pe parcursul semestrului, în defavoarea celei sumative din timpul sesiunilor de examene. De asemenea, dezvoltarea resurselor de învățare, precum și a dotării bibliotecilor trebuie să devină o prioritate pentru toate facultățile.
În ceea ce privește studenții, directorul de misiune a menționat că s-au îmbunătățit și sunt în proces de dezvoltare serviciile oferite studenților, iar Universitatea din Oradea trebuie să sprijine pe viitor organizarea de manifestări studențești pentru a oferi studenților o viață culturală activă și diversificată. 
În încheierea prezentării concluziilor generale ale vizitei, prof.dr. Lazăr Vlăsceanu a menționat că Universitatea din Oradea este suficient de dezvoltată cantitativ, dar fragmentată, putându-se lua în considerare chiar o reorganizare a facultăților în funcție de domeniile de studiu. În contextul întrării în vigoare a Legii 1 din 2011, a Educației Naționale, care impune o nouă clasificare a instituțiilor de învățământ superior, Universitatea din Oradea trebuie să se identifice cu misiunea care i se potrivește cel mai bine și să obțină performanțe remarcabile. (Olimpia Popoviciu)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:06 Ora de vară a Europei de Est