Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concurs în școlile din zona metropolitană

22 martie - Ziua mondială a apei

Concurs în școlile din zona metropolitană

În fiecare an la 22 martie se celebrează Ziua mondială a apei, eveniment pentru care, în acest an, ONU a ales deviza „Apă pentru orașe – Răspunzând provocării urbane”. Acțiunea World Water Day - 22 martie 2011

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a anunțat perioada 2005-2015 drept Deceniu internațional „Apă pentru viață” în scopul gestionării corecte a resurselor de apă, atât pentru generația actuală, cât și pentru cea următoare. Cu prilejul acestei zile, SC Compania de Apă Oradea SA dorește o acțiune de anvergură, prin lansarea unui concurs de pictură cu titlul „Apă pentru localitatea mea”, concurs care să exprime o opinie sănătoasă cu privire la apa de care avem atâta nevoie. Mesajul lucrărilor poate fi: *Apa curată înseamnă viață *Eu am nevoie de apă curată *Povestea unei picături de apă *Nu risipi apa, folosește-o rațional!
Organizarea concursului
Organizarea va fi asigurată de către angajații SC Compania de Apă Oradea SA care se vor deplasa la școlile gimnaziale din localitățile aferente zonei metropolitane, echipate uniform și se va desfășura după cum urmează: în 7 martie – la Școala din Nojorid (la patru clase), în 9 martie - Școala din Tinca (la 10 clase), 10 martie - la Școala din Girișul de Criș, Tărian (opt clase), 11 martie – la Școala din Sântandrei (șapte clase), 14 martie – la Școala din Oșorhei (la opt clase), 15 martie - Școala din Sânmartin (la opt clase).
Acțiunea CAO implică elevii claselor I - IV din școlile menționate (45 de clase), cu un număr total de 823 de copii (Nojorid – 67 de copii, Tinca – 248, Girișul de Criș, Tărian – 130, Sântandrei – 133, Oșorhei – 160, Sânmartin – 85). Elevii vor viziona filmul “Povestea picăturii de apă” ( material pregătit de CAO) și vor primi pe fiecare clasă un poster pe care vor realiza lucrări de pictură, versuri..., legate de importanța apei. Copiii vor fi răsplătiți cu cadouri pentru implicarea lor în acțiune. Lucrările se vor strânge de la clase în zilele de 18 - 21 martie, urmând ca acestea să fie prezentate în cadrul unei expoziții la sediul CAO în data de 22 martie și premiate în mod festiv.
Jurizarea
Jurizare va avea loc în data de 22 martie la sediul CAO în sala de ședințe, juriul fiind alcătuit din următorii membrii: Ovidiu Gavra – director general CAO, Aniko Kuntz – director economic, Claudiu Pop – director comercial, Ramona Novicov - critic de artă, jurist dr. Ramona Bacter - purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Bihor.
La eveniment vor participa: conducerea CAO, juriul, reprezentanții școlilor (directori și elevi), precum și jurnaliști. Lucrările cele mai bune vor fi premiate (cadouri, cupe și diplome). Lucrările vor fi expuse la sediile CAO. (Renata Tripa)

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 16:07:58 Ora de vară a Europei de Est