Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Numai doi ani de risc maxim

Teatrul DESANT la final

Numai doi ani de risc maxim

Asociația pentru educație creativă PERSONA transforma, prin sprijinul ROMTELECOM, în august 2005, un fost magazin de telefoane în Teatrul DESANT, primul spatiu-laborator de cercetare și experimente multidisciplinare din București. Sediul, aflat la parterul unui bloc din zona Ion Mihalache / Turda, a generat, timp de doi ani de zile un număr impresionant de proiecte culturale și worksopuri educative.

Cum contractul cu proprietarul spațiului - compania de telefonie fixă ROMTELECOM - a expirat după doi ani de zile, și, din motive independente de voința noastră, nu a putut fi prelungit, anunțăm ca Teatrul DESANT își suspendă activitatea până la găsirea unui nou spațiu de lucru. Pentru echipa, DESANT înseamnă work in progress; deși spațiul de desfășurare se poate schimba, DESANT continuă să militeze pentru aceleași idei și noi formule de lucru.
Filosofia DESANT s-a bazat pe faptul că un proiect artistic înseamnă o experiență profesională câștigată, pentru care nu există indici prestabiliți de reușită sau esec; ehipele de lucru au fost interesate mai degraba de procesul de creație decât de produsul final, pentru că DESANT a fost în primul rând un laborator. Este ceea ce a făcut acest spațiu unic, artistul fiind singurul chemat să judece în ce măsură proiectul lui și-a atins scopul.
DESANT a abordat subiecte cu tematică socială și s-a implicat activ în problemele societății contemporane.
DESANT a militat pentru educația creativă a publicului și pentru dezvoltarea unui nou tip de text dramatic, bazat pe o metodă de cercetare amplă, prin focus-grup; a sprijinit primul mare proiect de familiarizare a publicului american cu noul teatru românesc: After The Fall: Reality And The New Romanian Theatre, realizat la Immigrants Theatre și Centrul Martin Segal al City University of New York (CUNY), 2006.
MOCAPartY, proiectul multidisciplinar dedicat explorării unor metode creative noi a fost sustinut de 16 artiști din medii profesionale diverse (teatru, arte vizuale, dans) și s-a îndreptat spre două paliere de lucru: formarea și atragerea de public și promovarea unor formule inovative și multidisciplinare de creație teatrală.
La Teatrul DESANT, Saviana Stănescu a susținut work-shopul de dramaturgie “Reimaginand clasicii. Antigona”.
Preocupările Teatrului DESANT au fost orientate către tematica spațiului urban și tipurile umane specifice lui; metoda de lucru folosită a avut la bază cercetarea și documentarea directă (un exemplu: proiectul de cooperare europeană Les Gaspards, enfants sauvages de l’Europe, realizat în colaborare cu Compania Le Sablier (Franța), și Centrul Cultural din Lublin (Polonia);
Asociația PERSONA a inițiat în spațiul DESANT o serie de dezbateri publice, care nu privesc numai activitatea creatorilor independenți, ci și legătura nemijlocită cu societatea civilă. Proiectul DEsantZBATERI a luat naștere din nevoia reală de comunicare, susținere și promovare pe care o au toți artiștii români în acest moment.
Deși i se spune teatru, DESANT a găzduit numeroase expoziții, lansări de carte, dezbateri publice, concerte. Desant este locul în care s-au întâlnit pentru prima dată artiștii din zona filmului independent.
Mulțumim prietenilor DESANT, care ne-au ajutat să facem posibile atâtea evenimente, mulțumim Liana Macri, multumim partenerilor noștri media, care au crezut în noi și care ne-au ajutat să formăm un brand puternic în atât de puțină vreme: Alex Săndulescu (24 FUN), Livia Moisii (Cotidianul), Ina Dumitrache (RFI), Carmen Mușat (Observatorul cultural), Răzvana Niță, Răzvan Penescu, Anca Ioniță (Time Out București), Igu, Dragoș Novac ,
Multumim, Valentin Panduru pentru extraordinara colaboare, multumim prietenilor noștri fotografi, cărora le promit că vom face cât de curând o expoziție cu excelentele fotografii făcute la evenimentele Desant (Bogdan Dincă, Vlad Birdu, Tudor Prisăcariu, Elena Cosinschi, Bogdan Grigore, Andrei Traciuc);
Mulțumim pentru sprijinul pe care mass-media ni l-a acordat pentru fiecare eveniment Desant.
Bianca BOITAN

 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:23 Ora de vară a Europei de Est