Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Parteneri pentru o zi (II)

În parteneriat cu Junior Achievement România

Parteneri pentru o zi (II)

Joi (3 martie 2011), timp de patru ore, 125 de elevi de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea au participat la cea de-a II-a ediție a proiectului „Job Shadow Day/ Parteneri pentru o zi” – eveniment organizat în parteneriat cu Junior Achievement România.

„Este vorba despre un program de parteneriat între comunitatea de afaceri și mediul educațional, destinat facilitării accesului tinerei generații la un loc de muncă. Programul se adresează elevilor claselor a XI-a A, B, C, D, J, a XII-a B, D, E, K și a XIII-a L, din școala noastră și a pornit de la ideea de a le oferi acestora o imagine reală asupra comunității de afaceri și asupra viitorului loc de muncă vizat”, după cum aveam să aflăm de la directorul colegiului, prof. dr. Ruben Filimon.
Între orele 9 și 13, elevii desemnați din cadrul colegiului s-au aflat în vizită în următoarele companii și instituții orădene: în sectorul financiar – bancar (20 de elevi); la farmaciile „Adonia” (doi elevi), „Remedio” și „Adenfarm” (câte un elev); la „Igiena” (trei elevi), hotel Dacia Continental (doi elevi), hotel Nevis Oradea (un elev), la Inspectoratul Județean de Poliție Bihor (10), la Poliția locală (26), la Penitenciar (3), Aeroport (3), la C.T. „M. Viteazul”(13), la Casa de Pensii (3), la S.C. Microrom (2), Shalom Geotherm Impex (3), hotel Perla – Băile 1 Mai (patru elevi), S.C. Flavia Fit SRL (un elev), S.C. Imosig S.R.L (3), S.C. Mardisim S.R.L, S.C. Com Consum S.R.L, S.C. Crilope, S.C. Maricater (câte un elev), S.C. Dofteod S.R.L., A.F. Rus, S.C. Rozalti S.R.L., S.C. Kihila S.R.L. (câte doi elevi), S.C. Proline S.R.L. (un elev), la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” (doi elevi), cabinetul de avocatură Bochiș Silvia (un elev), Teatru de Stat (5), radio Partium și Ovidan (câte un elev)...
Dorind să afle și să „fure” din „secretele” meseriei (profesiei), elevii nu s-au mulțumit doar să observe, ci s-au implicat, spre a putea dobândi o mai bună perspectivă și a descoperi respectivele joburi...
„Ce a însemnat pentru mine Job Shadow Day?”  
Mai aflăm de la domnul director, profesor dr. Ruben Filimon, că joi, 10 martie 2011, la ora 13.00, conducerea colegiului va organiza o întâlnire cu participanții la „Job Shadow Day”, pentru diseminarea evenimentului de joi (3 martie) și înmânarea diplomelor tuturor participanților (elevi, instituții, agenți economici și profesori). (Ovi Dan)
Cum se „fură” o meserie...
Ne-am propus să trecem pe la câteva puncte de lucru unde știam (de la doamna profesor Simona Ardelean – director adjunct al colegiului nostru (coordonatorul principal al evenimentului) că-i vom găsi pe colegii noștri. Doream să-i vedem ce fac, cum se descurcă și care sunt primele impresii (la cald)...
La hotel Dacia Continental, colega noastră Mădălina Torjoc (din XI D) era în compania Mădălinei Lupui, asistent vânzări, în același birou cu dna Alina Mailinger (director vânzări). Cu acest prilej, colega noastră a aflat despre ofertele unității și modul în care se încheie contractele cu clienții; la recepția hotelului, am stat de vorbă cu cealaltă colegă, Laura Flonta (din XI B). De la recepționera Fabian Brigitta, Laura a învățat cum trebuie primiți clienții, având în vedere faptul că hotelul se bucură de un bun renume (fiind căutat de personalități și oficialități de rang înalt).
Pe Diana Groza (din XII D), am găsit-o la cabinetul de avocatură al doamnei Silvia Bochiș, tocmai acorda un scurt interviu unor jurnaliști. Într-o „oază” de liniște și frumusețe, studenta Ioana Þenț (anul III, la Drept), o prietenă bună de-a Dianei, avea să o „consilieze” ca la carte, chiar dacă Diana are alte gânduri; ea nu vrea Drept, ci Academia de Poliție. Þintește să devină, nici mai mult nici mai puțin decât... comisar-șef la criminalistică.
„Sunt medicamente, bani nu sunt!”
Până am ajuns noi la farmacia „Adonia”, colegii (Larisa Costa și Cătălin Groze) se și evaporaseră... Vorbind cu doamnele farmaciste (Emilia Nedelea și Zaboyszki Ana), aveam să aflăm cu ce s-au ocupat colegii noștri: „Larisa și Cătălin au aflat cum sunt aranjate medicamentele și substanțele, cum se înregistrează și se prepară o rețetă. Onorăm și rețete gratuite și compensate. Medicamente sunt, bani nu sunt”, ne-a declarat doamna Emilia Nedelea.
Pe Romeo Puie, Adrian Martin și Emil Venter, trei băieți înalți ca brazii, i-am găsit la arhiva Casei Județene de Pensii Publice (pe str. Dunărea nr. 6). Doamna Doina Cosor (coordonator compartiment evidență contribuabili) i-a inițiat în domeniu, explicându-le cum vine treaba cu plata obligațiilor de asigurare, categoriile de personal cu asigurări prin efectul legii în sistemul public de pensii, cum se completează dosarul micilor meseriași (cosmeticieni, pantofari, tâmplari etc).
Dacă ar fi să ne ghidăm după prima impresie, am putea spune că cel mai bine au dus-o fetele din XII K (profil de estetică și igiena corpului omenesc), Adriana Hering, Anca Ionoi și Roxana Forț, care, la „Igiena”, se simțeau ca „acasă”, alături de dna Maria Morgovan. Au tuns și coafat, dar s-au și coafat. Au învățat ce atitudine trebuie să manifeste în prezența clienților...
Ultima colegă pe care am „călcat-o” în raidul nostru reportericesc a fost Ioana Mierluț, la farmacia „Remedio” (de pe str. Sf. Apostol Andrei). Chiar dacă vrea să se facă polițistă, colega noastră s-a arătat deosebit de amabilă și săritoare, ajutând-o pe farmacista Iustina Popa. „Am învățat să caut medicamentele în sertare, dar și pe calculator, dar și să descifrez o rețetă...”, ne-a spus Ioana.
În concluzie, chiar dacă am scris tot timpul (deși nu mă așteptasem) și am umblat mult, dar nu pe jos, vreau să spun că mi-a plăcut nouă mea postură, aceea de reporter de... „război”! Am pornit doi la drum, împreună cu Sergiu Petrila, dar cărările noastre s-au despărțit relativ repede și a trebuit să duc eu tot greul! (Mihaela Vana)
Foto: Ovi DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Parteneri pentru o zi (II).

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:52:25 Ora standard a Europei de Est