Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Parteneri pentru o zi (II)

În parteneriat cu Junior Achievement România

Parteneri pentru o zi (II)

Joi (3 martie 2011), timp de patru ore, 125 de elevi de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea au participat la cea de-a II-a ediție a proiectului „Job Shadow Day/ Parteneri pentru o zi” – eveniment organizat în parteneriat cu Junior Achievement România.

„Este vorba despre un program de parteneriat între comunitatea de afaceri și mediul educațional, destinat facilitării accesului tinerei generații la un loc de muncă. Programul se adresează elevilor claselor a XI-a A, B, C, D, J, a XII-a B, D, E, K și a XIII-a L, din școala noastră și a pornit de la ideea de a le oferi acestora o imagine reală asupra comunității de afaceri și asupra viitorului loc de muncă vizat”, după cum aveam să aflăm de la directorul colegiului, prof. dr. Ruben Filimon.
Între orele 9 și 13, elevii desemnați din cadrul colegiului s-au aflat în vizită în următoarele companii și instituții orădene: în sectorul financiar – bancar (20 de elevi); la farmaciile „Adonia” (doi elevi), „Remedio” și „Adenfarm” (câte un elev); la „Igiena” (trei elevi), hotel Dacia Continental (doi elevi), hotel Nevis Oradea (un elev), la Inspectoratul Județean de Poliție Bihor (10), la Poliția locală (26), la Penitenciar (3), Aeroport (3), la C.T. „M. Viteazul”(13), la Casa de Pensii (3), la S.C. Microrom (2), Shalom Geotherm Impex (3), hotel Perla – Băile 1 Mai (patru elevi), S.C. Flavia Fit SRL (un elev), S.C. Imosig S.R.L (3), S.C. Mardisim S.R.L, S.C. Com Consum S.R.L, S.C. Crilope, S.C. Maricater (câte un elev), S.C. Dofteod S.R.L., A.F. Rus, S.C. Rozalti S.R.L., S.C. Kihila S.R.L. (câte doi elevi), S.C. Proline S.R.L. (un elev), la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” (doi elevi), cabinetul de avocatură Bochiș Silvia (un elev), Teatru de Stat (5), radio Partium și Ovidan (câte un elev)...
Dorind să afle și să „fure” din „secretele” meseriei (profesiei), elevii nu s-au mulțumit doar să observe, ci s-au implicat, spre a putea dobândi o mai bună perspectivă și a descoperi respectivele joburi...
„Ce a însemnat pentru mine Job Shadow Day?”  
Mai aflăm de la domnul director, profesor dr. Ruben Filimon, că joi, 10 martie 2011, la ora 13.00, conducerea colegiului va organiza o întâlnire cu participanții la „Job Shadow Day”, pentru diseminarea evenimentului de joi (3 martie) și înmânarea diplomelor tuturor participanților (elevi, instituții, agenți economici și profesori). (Ovi Dan)
Cum se „fură” o meserie...
Ne-am propus să trecem pe la câteva puncte de lucru unde știam (de la doamna profesor Simona Ardelean – director adjunct al colegiului nostru (coordonatorul principal al evenimentului) că-i vom găsi pe colegii noștri. Doream să-i vedem ce fac, cum se descurcă și care sunt primele impresii (la cald)...
La hotel Dacia Continental, colega noastră Mădălina Torjoc (din XI D) era în compania Mădălinei Lupui, asistent vânzări, în același birou cu dna Alina Mailinger (director vânzări). Cu acest prilej, colega noastră a aflat despre ofertele unității și modul în care se încheie contractele cu clienții; la recepția hotelului, am stat de vorbă cu cealaltă colegă, Laura Flonta (din XI B). De la recepționera Fabian Brigitta, Laura a învățat cum trebuie primiți clienții, având în vedere faptul că hotelul se bucură de un bun renume (fiind căutat de personalități și oficialități de rang înalt).
Pe Diana Groza (din XII D), am găsit-o la cabinetul de avocatură al doamnei Silvia Bochiș, tocmai acorda un scurt interviu unor jurnaliști. Într-o „oază” de liniște și frumusețe, studenta Ioana Þenț (anul III, la Drept), o prietenă bună de-a Dianei, avea să o „consilieze” ca la carte, chiar dacă Diana are alte gânduri; ea nu vrea Drept, ci Academia de Poliție. Þintește să devină, nici mai mult nici mai puțin decât... comisar-șef la criminalistică.
„Sunt medicamente, bani nu sunt!”
Până am ajuns noi la farmacia „Adonia”, colegii (Larisa Costa și Cătălin Groze) se și evaporaseră... Vorbind cu doamnele farmaciste (Emilia Nedelea și Zaboyszki Ana), aveam să aflăm cu ce s-au ocupat colegii noștri: „Larisa și Cătălin au aflat cum sunt aranjate medicamentele și substanțele, cum se înregistrează și se prepară o rețetă. Onorăm și rețete gratuite și compensate. Medicamente sunt, bani nu sunt”, ne-a declarat doamna Emilia Nedelea.
Pe Romeo Puie, Adrian Martin și Emil Venter, trei băieți înalți ca brazii, i-am găsit la arhiva Casei Județene de Pensii Publice (pe str. Dunărea nr. 6). Doamna Doina Cosor (coordonator compartiment evidență contribuabili) i-a inițiat în domeniu, explicându-le cum vine treaba cu plata obligațiilor de asigurare, categoriile de personal cu asigurări prin efectul legii în sistemul public de pensii, cum se completează dosarul micilor meseriași (cosmeticieni, pantofari, tâmplari etc).
Dacă ar fi să ne ghidăm după prima impresie, am putea spune că cel mai bine au dus-o fetele din XII K (profil de estetică și igiena corpului omenesc), Adriana Hering, Anca Ionoi și Roxana Forț, care, la „Igiena”, se simțeau ca „acasă”, alături de dna Maria Morgovan. Au tuns și coafat, dar s-au și coafat. Au învățat ce atitudine trebuie să manifeste în prezența clienților...
Ultima colegă pe care am „călcat-o” în raidul nostru reportericesc a fost Ioana Mierluț, la farmacia „Remedio” (de pe str. Sf. Apostol Andrei). Chiar dacă vrea să se facă polițistă, colega noastră s-a arătat deosebit de amabilă și săritoare, ajutând-o pe farmacista Iustina Popa. „Am învățat să caut medicamentele în sertare, dar și pe calculator, dar și să descifrez o rețetă...”, ne-a spus Ioana.
În concluzie, chiar dacă am scris tot timpul (deși nu mă așteptasem) și am umblat mult, dar nu pe jos, vreau să spun că mi-a plăcut nouă mea postură, aceea de reporter de... „război”! Am pornit doi la drum, împreună cu Sergiu Petrila, dar cărările noastre s-au despărțit relativ repede și a trebuit să duc eu tot greul! (Mihaela Vana)
Foto: Ovi DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Parteneri pentru o zi (II).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:04 Ora de vară a Europei de Est