Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

De Dragobete, ne distrăm românește!

Joi, 24 februarie

De Dragobete, ne distrăm românește!

La Școala cu clasele I-VIII „Avram Iancu” din Oradea, în după-amiaza zilei de 24 februarie, în cadrul proiectului local „De Dragobete, ne distrăm românește”, elevii s-au distrat excelent, sub coordonarea dnei prof. Jăhăleanu Violeta, și echipa de proiect (prof. Goina Felicia, Șpan Claudia, Tudor Ana, Dragoș Felicia și Florina Bora).

Proiectul a urmărit păstrarea sentimentului de durată al poporului nostru, capacitatea românului de a-și proiecta cosmic viața cotidiană, de a selecta coordonatele fundamentale ale existenței; valorificarea obiceiurilor, tradițiilor și creațiilor artistice prin respectarea, practicarea și transmiterea lor generațiilor actuale și viitoare; valorificarea scenică a obiceiurilor tradiționale, în vederea cunoașterii, revitalizării și perpetuării lor; promovarea și stimularea sensibilității cultural-artistice în rândul elevilor.
Eleva Soporan Cristina a dat startul prin prezentarea unui material în power point pe tema iubirii. Activitatea s-a derulat sub forma unui concurs pe perechi (câte o fată și un băiat din fiecare clasă de gimnaziu), avându-i ca prezentatori pe elevii Cotuna Laura și Ervin Suciu, îmbrăcați în costum popular. A urmat prezentarea perechilor/cuplurilor: defilarea partenerilor prin fața juriului – nume, clasă, scurtă prezentare, ce preocupări și ce hobby-uri au, la ce visează (ținuta vestimentară fiind conform vârstei pe care o au și potrivit sezonului).
Elevii au avut de trecut cinci probe: „Haideți toți, băieți și fete/Să dansăm de Dragobete!” (concurenții au dansat în perechi pe trei stiluri diferite de dans), „Vă lăsăm acum, băieți/ Să vorbiți cam cât …puteți” (o probă de dicție numai pentru băieți, având de citit un text la prima vedere), „A sosit acum momentul/Să vă câștigați respectul/ Printr-o probă naturală/ De ... cultură generală” (fiecare cuplu a trebuit să răspundă la câte cinci întrebări), „Diversificăm decorul/Vă rugăm aduceți...mărul!” (o probă de dans cu un măr lipit de fruntea partenerilor, mărul nu trebuie să cadă), „Tot ce trebuie să faceți/ E cinci nasturi să mai coaseți” (o probă în care concurenții și-au dovedit îndemânarea la aptitudini practice, în decurs de cinci minute au trebui să coase cinci nasturi).
Activitatea, pe lângă concursul propriu-zis, a fost îmbogățită cu momente artistice bine alese (poezie, muzică ușoară și populară, pantomimă și scenetă), toate punând în discuție tema iubirii, dragostei, prieteniei.
Participanții au fost urmăriți cu mare interes de către colegii - spectatori, care i-au aplaudat, precum și de juriul format din doamnele prof. Ana Tudor, Dragoș Felicia, Goina Felicia și din elevii Marian Denisa și Ardelean Tudor. La activitate a asistat și doamna director, prof. Gheorghina Bîrlădeanu, care a apreciat ideea unei astfel de acțiuni, precum și dorința de implicare a elevilor. Toți concurenții care au participat la acest concurs au fost felicitați și premiați, organizatorii mulțumind tuturor celor care au ales să se distreze românește în ziua de Dragobete.
Tot la ordinea zilei, au putut fi admirate două expoziții: cea de prăjituri din carton și polistiren și expoziția cu lucrări artistico-plastice. (Dorina Toader)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:29:17 Ora de vară a Europei de Est