Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Dialog cu sufletul”

Sâmbătă, 15 septembrie, Patricia și-a lansat volumul de debut

„Dialog cu sufletul”

Patricia Lidia (Anonimous) a ținut să-ți lanseze volumul de debut, intitulat „Dialog cu sufletul”, chiar în liceul pe care l-a absolvit, și la o dată emblematică, 15 septembrie - zi de debut (pentru toți elevii, chiar dacă, anul acesta, cursurile au început în 17 septembrie).

La ora lansării, în amfiteatrul Colegiului Național "Emanuil Gojdu" din Oradea, alături de ex-președinta gojdistă, s-au aflat colegi de facultate și liceu, prieteni, cunoștințe și rudenii, toți cei care au dorit să intre primii în "Dialog cu sufletul".
Autoarea are cuvântul
În urmă cu 4 ani, pe când începeam să pun pe foaie primele rânduri – considerate de mine pe atunci literare – nu mă gândeam că atât de scurt va fi timpul până voi sta în fața dumneavoastră și să vă prezint debutul meu scriitoricesc, sub forma volumului „Dialog cu sufletul”.
De ce dialogul cu sufletul? Pentru că sufletul reprezintă partea cea mai profundă din noi, care nu iese întotdeauna la iveală, dar ale cărui nestemate strălucesc pe cerul ființei noastre. Vocea interioară este cea care ne călăuzește pașii în această călătorie către infinit. Ascultarea vocii interioare înseamnă intrarea în legătură cu ceea ce există mai profund în noi. Dialogul cu Sufletul este acela pe care fiecare îl poartă cu sine uneori... Este ca un val care curge spre nemurire...este minunata senzație de plutire...Suntem totul și nimic, ne simțim insignifianți și totuși împărțim cu universul și ultima picătură de speranță...
Primul capitol al acestui volum l-am scris mai mult în joacă, în mai puțin de 10 minute, pe 29 iunie, anul trecut, într-o zi mohorâtă. Am categorisit-o ca fiind „nu tocmai poezie”, pentru că nu știam ce este de fapt... o simțeam ca pe un dialog cu Eul de ieri, cu Eul de mâine, neștiind ce este sau cine este Eul de azi… Următoarele 5 capitole au curs parcă din condei, în fiecare zi câte unul. Apoi m-am oprit din scris. După aproape un an de zile, mi se împlinește un vis. Ceva îmi spune să merg mai departe. Să am curajul să mă îndrept către nou. Să am curajul să adun toate gândurile mele sub forma unei cărți. Carte pe care vi-o dăruiesc, împreună cu un crâmpei din sufletul meu, astăzi.
Cine este Clarice? Clarice se regăsește în fiecare dintre noi. Cu toții suntem un cumul de bine și rău, licărul dimineții e cel care ne face capabili să acceptăm lumea așa cum e, destinul așa cum e, viața așa cum e și, dacă dorim, să o transformăm prin darul iubirii. Să ne bucurăm de tot ce ne oferă viața. Cineva spunea odată că, dacă viața îți oferă o lămâie, e bine să faci o limonadă. Adevărata frumusețe vine din interior și este singura care durează. Dacă ne lăsăm "furați" de aparențe, riscăm să trecem cu vederea adevărata comoară, care se află în interior. Suntem unici, dar totuși trecem prin aceleași experiențe. Ne naștem, creștem, iubim, suferim, iar apoi murim. Destine diferite și totuși parcă trase la indigo. Aceleași dialoguri sufletești purtate mereu, noi cu noi înșine și unii cu alții. Clipa nu am uitat-o, pentru mine e mai mult decât "o clipă", o iubesc și o urăsc în același timp, pe ea și puterea ei fără limite...
„- Cine ești tu, Clarice?
- ... eu sunt trecutul și viitorul... eu sunt clipa ce trece... sunt sunetul apei ce susură... sunt eternitatea geloasă pe clipa de acum... Oare a câta oară am murit azi, Suflete?
- Dar încă trăiești, Clarice!
- Respir, zâmbesc, dansez... și totuși am murit... zi de zi, o parte din noi moare... cu fiecare dezamăgire, murim puțin câte puțin...
Vă las pe voi să aflați mai multe, să descoperiți o mică parte din sufletul meu... Poate ca mulți vă veți regăsi în ceea ce am scris, ce am simțit... Poate că nu...Veți vedea! Fiți un timp în Dialog cu sufletul...
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:„Dialog cu sufletul”.

Trimite email
vineri, 4 aprilie 2025, 15:54:39 Ora de vară a Europei de Est