Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Dialog cu sufletul”

Sâmbătă, 15 septembrie, Patricia și-a lansat volumul de debut

„Dialog cu sufletul”

Patricia Lidia (Anonimous) a ținut să-ți lanseze volumul de debut, intitulat „Dialog cu sufletul”, chiar în liceul pe care l-a absolvit, și la o dată emblematică, 15 septembrie - zi de debut (pentru toți elevii, chiar dacă, anul acesta, cursurile au început în 17 septembrie).

La ora lansării, în amfiteatrul Colegiului Național "Emanuil Gojdu" din Oradea, alături de ex-președinta gojdistă, s-au aflat colegi de facultate și liceu, prieteni, cunoștințe și rudenii, toți cei care au dorit să intre primii în "Dialog cu sufletul".
Autoarea are cuvântul
În urmă cu 4 ani, pe când începeam să pun pe foaie primele rânduri – considerate de mine pe atunci literare – nu mă gândeam că atât de scurt va fi timpul până voi sta în fața dumneavoastră și să vă prezint debutul meu scriitoricesc, sub forma volumului „Dialog cu sufletul”.
De ce dialogul cu sufletul? Pentru că sufletul reprezintă partea cea mai profundă din noi, care nu iese întotdeauna la iveală, dar ale cărui nestemate strălucesc pe cerul ființei noastre. Vocea interioară este cea care ne călăuzește pașii în această călătorie către infinit. Ascultarea vocii interioare înseamnă intrarea în legătură cu ceea ce există mai profund în noi. Dialogul cu Sufletul este acela pe care fiecare îl poartă cu sine uneori... Este ca un val care curge spre nemurire...este minunata senzație de plutire...Suntem totul și nimic, ne simțim insignifianți și totuși împărțim cu universul și ultima picătură de speranță...
Primul capitol al acestui volum l-am scris mai mult în joacă, în mai puțin de 10 minute, pe 29 iunie, anul trecut, într-o zi mohorâtă. Am categorisit-o ca fiind „nu tocmai poezie”, pentru că nu știam ce este de fapt... o simțeam ca pe un dialog cu Eul de ieri, cu Eul de mâine, neștiind ce este sau cine este Eul de azi… Următoarele 5 capitole au curs parcă din condei, în fiecare zi câte unul. Apoi m-am oprit din scris. După aproape un an de zile, mi se împlinește un vis. Ceva îmi spune să merg mai departe. Să am curajul să mă îndrept către nou. Să am curajul să adun toate gândurile mele sub forma unei cărți. Carte pe care vi-o dăruiesc, împreună cu un crâmpei din sufletul meu, astăzi.
Cine este Clarice? Clarice se regăsește în fiecare dintre noi. Cu toții suntem un cumul de bine și rău, licărul dimineții e cel care ne face capabili să acceptăm lumea așa cum e, destinul așa cum e, viața așa cum e și, dacă dorim, să o transformăm prin darul iubirii. Să ne bucurăm de tot ce ne oferă viața. Cineva spunea odată că, dacă viața îți oferă o lămâie, e bine să faci o limonadă. Adevărata frumusețe vine din interior și este singura care durează. Dacă ne lăsăm "furați" de aparențe, riscăm să trecem cu vederea adevărata comoară, care se află în interior. Suntem unici, dar totuși trecem prin aceleași experiențe. Ne naștem, creștem, iubim, suferim, iar apoi murim. Destine diferite și totuși parcă trase la indigo. Aceleași dialoguri sufletești purtate mereu, noi cu noi înșine și unii cu alții. Clipa nu am uitat-o, pentru mine e mai mult decât "o clipă", o iubesc și o urăsc în același timp, pe ea și puterea ei fără limite...
„- Cine ești tu, Clarice?
- ... eu sunt trecutul și viitorul... eu sunt clipa ce trece... sunt sunetul apei ce susură... sunt eternitatea geloasă pe clipa de acum... Oare a câta oară am murit azi, Suflete?
- Dar încă trăiești, Clarice!
- Respir, zâmbesc, dansez... și totuși am murit... zi de zi, o parte din noi moare... cu fiecare dezamăgire, murim puțin câte puțin...
Vă las pe voi să aflați mai multe, să descoperiți o mică parte din sufletul meu... Poate ca mulți vă veți regăsi în ceea ce am scris, ce am simțit... Poate că nu...Veți vedea! Fiți un timp în Dialog cu sufletul...
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:„Dialog cu sufletul”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:09:57 Ora standard a Europei de Est