Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Cumpărând un mărțișor, veți planta un pomișor”

Patrula eco în acțiune

„Cumpărând un mărțișor, veți planta un pomișor”

Elevii clasei I B Step by step de la Liceul Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu” din Oradea și învățătoarele clasei, Simona Stanca și Mirela Bar, s-au înscris în programul național „Școli pentru un viitor verde”.

Pentru a atrage atenția colegilor din ciclul primar asupra unor probleme de mediu și a-i sensibiliza cu privire la efectele nocive ale poluării, ei au confecționat două planșe (S.O.S. Terra și Curiozități ale pământului) pe care le-au expus în cabinetul Comenius al școlii, alături de cele trei panouri pline cu mărțișoare (circa 250), confecționate de ei din materiale reciclabile (scoici, plastic, pene de gâscă, plante uscate, cereale, fulgi de porumb, resturi de la ascuțit creioane, popcorn, pufuleți...). Pentru mobilizarea generală, patrula eco a clasei (purtând pe cap coifuri din ziar cu inscripția „patrula eco”) a lansat invitații colegilor din școală să viziteze expoziția de mărțișoare și să cumpere mărțișoare, sub sloganul „Cumpărând un mărțișor, veți planta un pomișor”, deoarece, din banii adunați se vor achiziționa și planta puieți de brad și flori ornamentale într-un spațiu special amenajat de ei în curtea școlii. A două zi, la sărbătorirea celor 100 de zile de școală, ei au finalizat și niște stegulețe eco pe care le vor înmâna ca recompensă pentru participarea la expoziția de mărțișoare.
Ce au de învățat micii ecologiști din aceste acțiuni? Că le stă în putere chiar de la o vârstă fragedă să se implice în protejarea mediului înconjurător, prin lucruri mărunte, realizate de mânuțele lor (coifuri, mărțișoare, stegulețe, invitații), îi pot sensibiliza pe cei din jur. Prin lucrările realizate exersează priceperi și deprinderi, își dezvoltă simțul artistic, estetic și practic, capacitatea de cooperare, precum și aprecierea banului muncit...
Colectare selectivă de deșeuri și excursie la Băile Felix
Amenajarea spațiului verde, plantarea puieților de brad și a florilor sunt planificate în cursul lunii martie. În 15 martie, doresc să participe cu lucrări la simpozionul național „Să ocrotim natura”, organizat de Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca; în luna aprilie și-au programat colectare selectivă de deșeuri de pe malul drept al Crișului Repede, în zona Silvaș, iar în luna mai, o excursie la cantonul din Băile Felix, pentru un parcurs aplicativ, sărbătorind astfel la pădure „Luna pădurii”. (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:12 Ora de vară a Europei de Est