Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Primul bazar al grupelor Waldorf

Miercuri, la Grădinița „Luceafărul”

Primul bazar al grupelor Waldorf

Așa după cum aveam să aflăm de la directorul Grădiniței nr. 36 – „Luceafărul”, doamna profesor Lidia Petrica, „Bazarul oferă copiilor posibilități nelimitate de a-și exersa simțurile în activități pline de sens, care au ca scop crearea unor obiecte practice, cu utilitate în cât mai diverse domenii. Pregătirea unui bazar se întinde pe lungimea a două-trei luni și se finalizează cu o expunere a produselor în standuri tematice...”

Însoțiți de doamna director, am trecut în revistă toate cele 11 standuri, asaltate de părinți și copii...
Admirăm tablourile realizate în quilling, simbolizând primăvara, o etalare a muncii și de valorificare a jucăriilor confecționate din lână și tricotate; alături, cordeluțe tricotate de doamnele educatoare la șezătorile cu mamele (Pe un lac... multe rățuște); alături e standul cu mărțișoare și felicitări, care se pot personaliza. Precum la șezători și la bazar, copilul imită adultul, dând valoare muncii. „Din banii care se vor aduna, vom achiziționa feturi și lână”, ne explică doamna director; un stand conține lucruri donate, tricotate (hăinuțe pentru păpuși). „Acest bazar ne arată cât de mult s-au implicat părinții la activități. Ei s-au obișnuit să împartă rolul de educator cu noi, educatoarele”.
Ajungem la fetița patinatoare. O cutie de chibrituri și materiale refolosibile, cărora li s-a dat utilitate, „materiale pe care alții le ignoră, noi le dăm valoare”. La o masă, o mămică și o fetiță ne prezintă cutia pentru comori (bijuterii),  nasturi, mărțișoare... Păpușile din lână nu au ochi, nas, gură... (potrivit pedagogiei Waldorf), lăsându-l pe copil să le imagineze. „Tot din lână am mai confecționat animale și jucării ecologice, elastic pentru prins părul înfrumusețat cu lână, flori, păpuși...” Ne oprim la standul cu cărți pentru copii, dar și pentru adulți (cărți de Rudolf Steiner, dar nu numai), reviste multe așezate pe și lângă masă.
„Mâinile nu lovesc, ci mângâie, muncesc și ocrotesc”
 Ni se atage atenția să privim spre mulțimea de mâinile, care simbolizează campania de combatere a violenței (în școli și grădinițe), desfășurată în perioada 21-25 februarie – acțiunea „Mâinile prietene”. „Mâinile nu lovesc, ci mângâie, muncesc și ocrotesc”, ține să sublinieze doamna director. La standul cu bijuterii din mărgele, mărțișoare și cercei, se lucrează neîncetat. „E un atelier de creație. Aici părinții zobovesc mai mult timp, pentru că Andra Berce este dispusă să arate oricui cum se confecționează aceste bijuterii. Copilul Andrei are doar șapte luni, dar l-a „înscris” deja la Waldorf.
Alăturat e „Fântâna dorințelor”, unde „arunci” o monedă sau o bancnotă și îți pui în gând o dorință. Ultimul stand vizitat este cel cu bunătăți culinare, covrigei realizați în cadrul activităților gospodărești, precum și prăjiturele și sandwishuri aduse de părinți...
Doamna prof. Eugenia Drăgoi și colegele educatoare (care au trudit la alcătuirea și amenajarea bazarului: Cristina Dumeș, Alina Ivan, Lucia Todoran, Emese Farago, Szabo Csilla, Mihaela Simai) păreau încântate de succesul manifestării. Ele s-au bucurat de sprijinul conducerii grădiniței, al părinților și al celorlalte colege, de la sistemul tradițional. Spre exemplu, standul culinar era gestionat de dl Radu Moroc și soția sa, Anca. Din curiozitate, prietenie și colegialitate, printre vizitatori și cumpărători aveam să o reperăm pe educatoarea prof. Ioana Klein (de la Grădinița nr. 43).
„Calități ca bucuria izvorâtă din muncă, recunoștință, venerația, spiritul de echipă și gustul pentru frumos sunt stimulate într-un mod firesc în pregătirea unui bazar”, conchide doamna director, profesor Lidia Petrica. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Primul bazar al grupelor Waldorf.

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 10:28:22 Ora de vară a Europei de Est