Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

„Bomba” noii legii: Suplinitorii calificați se pot titulariza...

Legea Educației Naționale (V)

„Bomba” noii legii: Suplinitorii calificați se pot titulariza...

Astăzi, doamna jurist dr. Ramona Bacter – consilierul juridic al Inspectoratului Școlar Județean Bihor – le va da o veste bună suplinitorilor calificați...

O noutate în Legea nr. 1 din 2011- Legea Educației Naționale - cu care nu ne-am întâlnit până în prezent o aduce articolul 253,  care dă suplinitorilor calificați oportunitatea de a se titulariza pe postul pe care îl ocupă în prezent dacă îndeplinesc condițiile cerute de articolul mai sus menționat.
Bine-nțeles, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului a emis în data de 17 februarie 2011 instrucțiuni pentru punerea în aplicare a articolului 253 din Legea Educației Naționale nr. 1 din 2011, instrucțiuni care se află pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Bihor la rubrica „Noutăți”.
Cel care dorește să se titularizeze în baza acestui articol trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele  condiții (5):
1. A fost repartizat în anul școlar 2010-2011 la nivelul unui singur județ /(municipiului București) pe un post didactic vacant rezervat prin suplinire, continuitate pentru suplinire sau suplinitor cu post redus în una sau două unități de învățământ cu personalitate juridică, în baza notei de cel puțin 7 (șapte) obținută la unul din concursurile de ocupare a posturilor didactice / catedrelor vacante/ rezervate în învățământul preuniversitar de stat susținute în specialitatea postului didactic/ catedrei, în iulie 2010, iulie 2009 sau iunie - iulie 2008, în ședință publică organizată până la data începerii cursurilor anului școlar 2010-2011;
2. Postul didactic, catedra solicitată este complet(ă) și are o viabilitate de cel puțin 4 ani;
3. Respectă condițiile de ocupare a postului didactic, catedrei așa cum au fost prevăzute de art. 1 din Metodologia privind mișcarea personalului didactic din învățământul preuniversitar aprobată prin ordinul ministrului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului nr. 5616 din 2010 și de Centralizatorul privind disciplinele de învățământ, domeniile și specializările, precum și probele de concurs valabile pentru încadrarea personalului didactic din învățământul preuniversitar 2011, aprobat prin OMECTS nr. 3184 din 2011.
4. Are avizele și atestatele necesare pentru ocuparea postului didactic, catedrei conform metodologiei privind mișcarea personalului didactic din învățământul preuniversitar aprobată prin ordinul ministrului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului nr. 5616 din 2010;
5. Are acordul consiliului/ consiliilor de administrație al unității/unităților unde este suplinitor.
Art. 253
Cadrele didactice netitulare calificate care au participat la concursul național unic de titularizare în ultimii 3 ani, anteriori intrării în vigoare a prezentei legi, care au obținut cel puțin nota 7 și au ocupat un post/o catedră devin titulari ai școlii respective dacă:
a) se certifică viabilitatea postului/catedrei;
b) consiliul de administrație al școlii respective este de acord.

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 11:23:40 Ora standard a Europei de Est