Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Șansa integrării europene: promovarea economică…

Asociația Tinerilor Maghiari din Provincie

Șansa integrării europene: promovarea economică…

Programul organizat de Asociația Tinerilor Maghiari din Provincie în perioada 24 – 26 august, numit “Șansa integrării europene: Promovarea economică a mediului rural prin participare civică și voluntariatul tinerilor”, a avut ca scop implicarea tinerilor în promovarea potențialului de dezvoltare economică a mediului rural din județele Bihor și Sălaj.

În prima etapă a proiectului, fiecare organizație din comunele implicate a completat un formular cu datele definitorii pentru propria localitate, (realizându-se astfel baza de date a proiectului): număr de locuitori și structura pe vârste, sexe, educație, profesii..., comune înfrățite din alte țări, monumente istorice și elemente principale din perspectiva turismului, numărul tinerilor între 16 și 30 ani plecați în mediul urban sau străinătate (pentru o anumită perioadă sau definitiv), facilități economice, și orice element ce poate fi considerat punct prioritar în atragerea de noi investitori din alte regiuni ale României sau străinătate, măsuri administrative pentru încurajarea rămânerii tinerilor în comuna sau regiunea natală, proiecte de tineret derulate de organizații civice și specificul acestora. Acțiunea s-a realizat pe bază de voluntariat de către membrii / tinerii din organizațiile implicate.
Elementul definitoriu al proiectului (ca și a doua etapa a proiectului) l-a constituit întâlnirea de trei zile de la Șinteu (din 24-26 august).
 Tematica seminariilor derulate în cadrul Centrului de Tineret de la Șinteu a abordat problematica reușitei integrării europene din perspectiva dezvoltării rurale bazate pe voluntariatul membrilor organizațiilor civice și activitatea tinerilor.
Cei 71 de participanți au avut posibilitatea să dezbată particularitățile economice, sociale, culturale și turistice, privind cinci microregiuni, și conceptualizarea priorităților din perspectiva formulării strategiei de dezvoltare.
Echipa de traineri a făcut o prezentare a metodologiei cu ajutorul căreia participanții vor putea construi în viitor propria strategie de dezvoltare a comunității și localităților. De asemenea, au fost stabilite punctele principale și proiectele care vor constitui baza activităților pentru perioada imediat următoare, atât privind strategia de dezvoltare și posibilitățile de implementare a acesteia, cât și posibilitățile de finanțare. Toate aceste subiecte vor fi cuprinse într-o  broșură care urmează să fie editată în cursul acestei luni.
Activitățile nu s-au concentrat, în mod exclusiv, pe căutarea soluțiilor, ci au asigurat, totodată, cadrul pentru o mai bună cunoaștere, construcție de rețea și dinamica din interiorul grupului.
În cea de-a treia etapa, reprezentanții desemnați pentru implementarea proiectului vor conlucra la redactarea unei broșuri pentru propria microregiune, respectiv CD-ul pentru promovarea tuturor microregiunilor implicate, având atât referirile particulare, cât și ansamblul potențialului de dezvoltare a mediului rural din cele două județe. Materialele conținând concluziile și punctele considerate prioritare vor fi promovate prin intermediul mass-media, pagină de web, respectiv, prin organizarea / prezentarea rezultatelor factorilor de decizie din administrația locală în cadrul unei mese rotunde.  
 Proiectul a fost finanțat de Autoritatea Națională pentru Tineret prin Direcția Județeană pentru Tineret Bihor.
Kiss Sandor Elek

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:36 Ora de vară a Europei de Est