Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

209 ani de la nașterea lui Emanuil Gojdu

Gojdiștii orădeni și-au cinstit, ieri, patronul spiritual

209 ani de la nașterea lui Emanuil Gojdu

„Se împlinesc 209 ani de la nașterea patronului spiritual al școlii noastre. Pentru noi, este un moment care ne obligă la meditație și recunoștință față de înaintașii care au făcut posibilă existența școlii noastre și a prestigiului ei.

Se cuvine să fim mândri, să purtăm cu demnitate semnele de slujitori ai lui Gojdu și să-i cinstim memoria definită printr-o dăruire de sine excepțională”...
Am redat un crâmpei din cuvântul rostit, ieri, de directorul Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, dl profesor Viorel Mititean, în cadrul consiliului profesoral.
Luni, 21 februarie 2011, în și de ziua de naștere a lui Emanuil Gojdu, la colegiul național orădean care îi poartă numele au avut loc câteva manifestări pentru cinstirea patronului spiritual.
La statuia lui Gojdu din centrul orașului, conducerea colegiului a depus o coroană cu flori, în prezența a două clase de gimnaziști; în sala festivă a liceului, profesorul-inspector școlar Ilie Crăciun a organizat cea de-a V-a ediție a concursului tradițional de istorie „Emanuil Gojdu”, cu participarea a șapte echipaje, din clasele a IX-a A, B, C, D, E, F și G. Din juriu au făcut parte domnii profesori (de istorie): Traian Ursuța și Radu Birta. Concursul a fost câștigat de echipajul clasei a IX-a D, format din elevii: Bogdan Ionașcu, Răzvan Mocuța și Vlad Vîlceanu. Pe locul al II-lea s-a clasat IX E (Andrei Coipan, Dan Lerințiu și Szabo Cristian), pe locul al III-lea, IX F (Georgiana Amelia Popa, Alexandru Nuțiu și Iulia Cevei), mențiune, IX C (Antonia Cămuescu, Ștefana Dăscălescu și Cristina Moca).
De la ora 14.00, conducerea colegiului a organizat un consiliu profesoral special dedicat patronului spiritual, Emanuil Gojdu.
O expoziție inedită
După cuvântul-omagiu rostit de domnul director Viorel Mititean, dl profesor Radu Birta a prezentat, în sinteză, momente semnificative din viața și activitatea lui Emanuil Gojdu, iar dl profesor Traian Ursuța și-a prezentat expoziția inedită, special pregătită pentru acest eveniment „Cai verzi pe pereți”.
Dacă expoziția este cât se poate de neașteptată, la fel de surprinzătoare este și prezentarea „poetică” (în vorbe de duh) pe care ne-a făcut-o autorul: „Sper că nu am sărit peste cal, să nu facem din țânțar armăsar; aș dori să am un regat să-l dau pentru un cal; când primiți un cal în dar să nu-l căutați la dinți pentru că dacă nu ai cal, vai de picioare și dacă nu ai un cal e bun și un măgar. Nădăjduiesc că situația noastră, a dascălilor, să se îmbunătățească mai repede decât la Paștele Cailor, deoarece ne-am săturat să tot visăm cai verzi pe pereți sau a visa este ceva interzis? București, oraș frumos, mergi călare, vii pe jos!”
În insolita-i expoziție din sala profesorală, dl profesor de istorie, un mare iubitor de cai, a expus, statuete cu cai, foarte multe poze, cărți, afișe, aplice și icoane. Pe cea mai mare dintre statuete a achiziționat-o tocmai de la New York, de la un târg de obiecte vechi.
Și elevii gojdiști au amenajat o expoziție dedicată patronului spiritual în fața sălii profesorale, cu lucrări de grafică. (Ovi Dan)
Foto: Mădălin Miron și Ovi Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: 209 ani de la nașterea lui Emanuil Gojdu.

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:34:12 Ora standard a Europei de Est