Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La schi în Jasna - Slovacia

În inima munților

La schi în Jasna - Slovacia

Ne-am simțit într-adevăr ca și cum munții ne-ar fi primit în inima lor, cu brațele deschise. Ce poate fi mai frumos decât să te afli pe vârful muntelui, deasupra tuturor, în oceanul de zăpadă, în care se reflectă toată lumina strălucitoare a soarelui.

E imposibil de descris sentimentul înălțător pe care îl aveam, de parcă eram doar noi și muntele. Am început să coborâm panta abruptă, simțind adrenalina, fiecare mușchi era încordat la maximum. Din când în când ne mai opream să luăm o ciocolată caldă, și să ne dezghețăm degetele.
Tot coborând și urcând, au trecut, ca prin vis, patru zile, ca secundele. În ultima zi ne-am luat rămas bun de la pârtiile model cu priveliști superbe, realizând cu tristețe că excursia se apropia de sfârșit. În cele șase zile petrecute la schi, nu ne-am gândit o clipă acasă, ne-am rupt de obișnuit, am evadat într-o altă lume, fără griji și nevoi, doar eram la Jasna. Pur și simplu am trăit clipa. Am schiat, am râs și ne-am bucurat cu toții de zăpadă, fără să ne gândim la prea multe.
Ajunși acasă, și căzând din nou în realitatea imediată, cu atâta circ și nebunie, realizăm cât de prețioase au fost acele zile și abia așteptăm să ne întoarcem și anul viitor. Îmi revin în minte frânturi de amintiri, forme, culori, gesturi, chipuri, scrâșnetul schiurilor la oprire, costumele colorate, holurile hotelului, portocalele de la micul dejun..., cum adormeam frântă, dar fericită, după o zi de schi, fără să apuc să mă așez bine în pat. Tânjesc după toate acele lucruri. Mi-e dor de munți, de soare, de schiat, de colegi, de liniștea și binecuvântarea peisajului atât de drag!
Mesagerii prieteniei
Această excursie face parte din proiectul „Mesagerii prieteniei”, conceput ca o modalitate de cooperare în vederea realizării unor activități extracurriculare comune (Școala cu clasele I-VIII „Oltea Doamna” și Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, profesori coordonatori: Ana Iosa și Liana Papagiannis). Proiectul își propune să întărească relația dintre educația școlară și cea extrașcolară, în scopul modelării personalității elevului și eficientizării procesului instructiv-educativ. Activitățile practice din domeniul sportiv, urmăresc creșterea numărului de elevi care introduc în programul lor zilnic exercițiul fizic. Sportul practicat sistematic reprezintă factorul primordial în menținerea și întărirea sănătății, menținerea la nivel superior a marilor funcții vegetative, în fortificarea musculaturii și a sistemului nervos.
„Mens sana in corpore sano”, ideal de viață al unor înțelepți antici, trebuie să devină percept de viață al omului modern. (Simona Frățilă)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:11 Ora de vară a Europei de Est