Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Călător în galaxia lecturii, pe urmele lui nenea Iancu

Cercul de lectură de la școala 11, la o nouă înfățișare

Călător în galaxia lecturii, pe urmele lui nenea Iancu

Înființat de catedra de română (prof. Alina Șaitoș și Sanda Hălmăjan), în parteneriat cu bibliotecar Mariana Nana, în 2008, cercul de lectură de la Școala cu clasele I-VIII nr. 11 din Oradea câștigă noi și noi adepți, dar mai cu seamă îi entuziasmează din ce în ce mai mult pe „veteranii săi”, deveniți actori de primă mână ai școlii.

Aveam să ne convingem de acest adevăr îmbucurător, ieri (miercuri, 16 februarie 2011), participând la o adevărată ședință de cenaclu „Flacăra”, în care membrii cercului au devenit veritabili actori, jucându-l pe Caragiale. În personajele îndrăgite ale genialului dramaturg i-am descoperit pe: Damaris Lucaci și Eliza Șaitoș, din VI A (în Lanțul slăbiciunilor), Denisa Belciug, Bianca Gal, Dana Jușca, Harsanyi Bianca și Alexandra Precup, din VI D (în D-l Goe), Ioana Þabria, Cristiana Boantă și Mădălina Derecichei, din VI A (în D-l Goe modern), Ileana Maria Criste, Marius Precup, Alex Turc și Georgiana Hegeduș, din V C (Un pedagog de școală nouă), George Sabău și Kozma Maria, din V C (Bubico), Ioana Alina Bucșe, Sonia Maria Meheș și Ioana Sîrca, din V C (D-l Goe), Alexandru Baciu, Lavinia Bodea, Anamaria Negruțiu și Ioana Nuțaș, VIII A (Un pedagog de școală nouă), Lorincz Evelin, Kinczel Gergo, Missik Alexandru și Dârjan Roxanne, din V B (Vizită).
„Ar cam trebui schimbată programa!”
„M-a încântat interesul pe care îl manifestă elevii noștri pentru a dramatiza și a crea. Sunt receptivi și pasionați de teatru. Ar cam trebui schimbată programa pentru că textele care se mențin de ani și ani nu mai prezintă interes pentru copiii de astăzi” – prof. Alina Șaitoș.
„Prin intermediul acestui cerc, îi apropiem pe copii de lectură. „Să formăm un lector pentru toată viața... acesta este și scopul cercului nostru, fie că citim sau dramatizăm. Le place enorm să joace teatru. E o modalitate prin care se pot identifica” – prof. Sanda Hălmăjan.
„Constat că elevii nu au cărți acasă. Noi avem în bibliotecă peste 15.000 de volume. Oferindu-le condiții concrete, copiii, totuși, citesc. Și eu am jucat teatru pe când eram la școală. Acum în juriu, m-am simțit din nou copil. Se vede că teatrul are priză la copii, ceea ce nu poate decât să ne bucure. E un început promițător” – prof. Mariana Nana.
Lansare concurs de creație
Cercuri de lectură există în școli de prin 2004, înființate de profesori de română din Cluj-Napoca. (www.anpro.ro). De doi ani, însă, au fost lansate și concursuri de creație. Un astfel de concurs de creație a fost lansat, miercuri, și la nivelul Școlii nr.11... „De la jurnalul unui puști la prima mea... și primul meu...”. La concurs pot participa elevi din clasele III-VI, VII-XI...
Întrucât unii au și început să creeze, trei elevi au citit din lucrările lor: Amalia Martin (din VII A), Darius Târnovan (din V A) și Ioana Nuțaș (din VIII A).
După acest moment Caragiale, în luna martie este programată tema „Să răsfoim o carte la bibliotecă (la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”); în aprilie, sunt nominalizați: Goga și Eliade, în mai – Lucian Blaga, iar în iunie, va avea loc evaluarea activității. Se intenționează ca toate creațiile reușite să fie publicate într-o broșură. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Călător în galaxia lecturii, pe urmele lui nenea Iancu.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:02 Ora de vară a Europei de Est