Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Călător în galaxia lecturii, pe urmele lui nenea Iancu

Cercul de lectură de la școala 11, la o nouă înfățișare

Călător în galaxia lecturii, pe urmele lui nenea Iancu

Înființat de catedra de română (prof. Alina Șaitoș și Sanda Hălmăjan), în parteneriat cu bibliotecar Mariana Nana, în 2008, cercul de lectură de la Școala cu clasele I-VIII nr. 11 din Oradea câștigă noi și noi adepți, dar mai cu seamă îi entuziasmează din ce în ce mai mult pe „veteranii săi”, deveniți actori de primă mână ai școlii.

Aveam să ne convingem de acest adevăr îmbucurător, ieri (miercuri, 16 februarie 2011), participând la o adevărată ședință de cenaclu „Flacăra”, în care membrii cercului au devenit veritabili actori, jucându-l pe Caragiale. În personajele îndrăgite ale genialului dramaturg i-am descoperit pe: Damaris Lucaci și Eliza Șaitoș, din VI A (în Lanțul slăbiciunilor), Denisa Belciug, Bianca Gal, Dana Jușca, Harsanyi Bianca și Alexandra Precup, din VI D (în D-l Goe), Ioana Þabria, Cristiana Boantă și Mădălina Derecichei, din VI A (în D-l Goe modern), Ileana Maria Criste, Marius Precup, Alex Turc și Georgiana Hegeduș, din V C (Un pedagog de școală nouă), George Sabău și Kozma Maria, din V C (Bubico), Ioana Alina Bucșe, Sonia Maria Meheș și Ioana Sîrca, din V C (D-l Goe), Alexandru Baciu, Lavinia Bodea, Anamaria Negruțiu și Ioana Nuțaș, VIII A (Un pedagog de școală nouă), Lorincz Evelin, Kinczel Gergo, Missik Alexandru și Dârjan Roxanne, din V B (Vizită).
„Ar cam trebui schimbată programa!”
„M-a încântat interesul pe care îl manifestă elevii noștri pentru a dramatiza și a crea. Sunt receptivi și pasionați de teatru. Ar cam trebui schimbată programa pentru că textele care se mențin de ani și ani nu mai prezintă interes pentru copiii de astăzi” – prof. Alina Șaitoș.
„Prin intermediul acestui cerc, îi apropiem pe copii de lectură. „Să formăm un lector pentru toată viața... acesta este și scopul cercului nostru, fie că citim sau dramatizăm. Le place enorm să joace teatru. E o modalitate prin care se pot identifica” – prof. Sanda Hălmăjan.
„Constat că elevii nu au cărți acasă. Noi avem în bibliotecă peste 15.000 de volume. Oferindu-le condiții concrete, copiii, totuși, citesc. Și eu am jucat teatru pe când eram la școală. Acum în juriu, m-am simțit din nou copil. Se vede că teatrul are priză la copii, ceea ce nu poate decât să ne bucure. E un început promițător” – prof. Mariana Nana.
Lansare concurs de creație
Cercuri de lectură există în școli de prin 2004, înființate de profesori de română din Cluj-Napoca. (www.anpro.ro). De doi ani, însă, au fost lansate și concursuri de creație. Un astfel de concurs de creație a fost lansat, miercuri, și la nivelul Școlii nr.11... „De la jurnalul unui puști la prima mea... și primul meu...”. La concurs pot participa elevi din clasele III-VI, VII-XI...
Întrucât unii au și început să creeze, trei elevi au citit din lucrările lor: Amalia Martin (din VII A), Darius Târnovan (din V A) și Ioana Nuțaș (din VIII A).
După acest moment Caragiale, în luna martie este programată tema „Să răsfoim o carte la bibliotecă (la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”); în aprilie, sunt nominalizați: Goga și Eliade, în mai – Lucian Blaga, iar în iunie, va avea loc evaluarea activității. Se intenționează ca toate creațiile reușite să fie publicate într-o broșură. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Călător în galaxia lecturii, pe urmele lui nenea Iancu.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:12:27 Ora standard a Europei de Est