Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Simpozionul național „Să ocrotim pădurea!”

Marți, 15 martie, la Tinca,

Simpozionul național „Să ocrotim pădurea!”

În cadrul proiectului educațional ,,Să ocrotim pădurea”, Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca organizează, marți, 15 martie 2011, în colaborare cu 18 instituții partenere, simpozionul național „Să ocrotim pădurea!”

ORGANIZATOR: LICEUL TEORETIC ,,NICOLAE JIGA,, TINCA, JUDEÞUL BIHOR
Str. Republicii, nr.36 ATINCA - Bihor, cod poștal 417595 
Telefon/Fax : secretariat 0259-310219 
E-mail: liceul_n_jiga@yahoo.com 
INSTITUÞII PARTENERE
INSPECTORATUL ȘCOLAR JUDEÞEAN BIHOR
CASA CORPULUI DIDACTIC BIHOR
DIRECÞIA SILVICĂ BIHOR
AGENÞIA PENTRU PROTECÞIA MEDIULUI BIHOR
OCOLUL SILVIC TINCA, jud. BIHOR
SOCIETATEA S. C. AUTOMATIC-TELECOM” TINCA, jud. BIHOR
COLEGIUL NATIONAL "GHEORGHE SINCAI" BAIA MARE,  jud. MARAMUREȘ
COLEGIUL NATIONAL "LIVIU REBREANU"  BISTRITA, jud. BISTRIÞA-NĂSĂUD
COLEGIUL NATIONAL "SIMION BARNUTIU" SIMLEUL SILVANIEI, jud. SĂLAJ
COLEGIUL NATIONAL “ GEORGE COSBUC” CLUJ-NAPOCA, jud. CLUJ
COLEGIUL NATIONAL "GHEORGHE LAZAR" SIBIU, jud. SIBIU
COLEGIUL SILVIC GURGHIU, jud. MUREȘ
COLEGIUL TEHNIC "ELISA ZAMFIRESCU" SATU MARE, jud. SATU MARE
GRUPUL SCOLAR "IULIU MANIU" ARAD, jud. ARAD
GRUPUL SCOLAR SILVIC TIMISOARA, jud. TIMIȘ
LICEUL TEORETIC "MIRCEA ELIADE"  REȘIÞA, jud. CARAȘ-SEVERIN
LICEUL TEORETIC "PETRU MAIOR"  OCNA MURES, jud. ALBA
SCOALA GENERALA NR. 3 CODLEA, jud. BRAȘOV
COORDONATOR:  dir. prof. ing. MADEAR VIORICA – ANA
ECHIPA DE PROIECTARE:
dir. prof. ing. MADEAR VIORICA – ANA
dir.adj. prof. ANTON CARMEN MONICA
dir.adj. prof. FRESE DANIELA-responsabil de proiect
prof. CIOCA FLOARE
prof. ENE TEODORA ALINA
biolog TUDUCE ADELA
instit. ORBAN IULIU
ing. BALOGH LUCIAN
LOCUL DESFASURARII: Centrul de documentare al LICEULUI TEORETIC ,,NICOLAE JIGA” TINCA, jud. BIHOR
ORA DESFASURARII: 13.00
ARGUMENT:
Anul trecut am sărbătorit biodiversitatea. S-a vorbit despre specii pe cale de dispariție, s-au organizat campanii de conștientizare.
În 2011, sărbătorim anul internațional al pădurilor și se știe că: pădurile adăpostesc 80% din biodiversitatea terestră, acoperă 31% din suprafața totală de pământ, 1,6 miliarde de oameni depind de păduri pentru a putea trăi.
Un prim pas pe care îl putem face este să citim despre păduri, să ne dăm seama cât de importante sunt pentru noi, iar apoi, să vedem ce putem face pentru a le proteja.
E bine să știm că: fără păduri nu am avea biodiversitate nici în Europa, nici în întreaga lume; sunt anumite activități care amenință munții și ecosistemele; pădurile din Munții Carpați sunt bogate, dar foarte vulnerabile.
SCOP:
Stabilirea de relații de colaborare între instituțiile din țară, în cadrul proiectului de parteneriat educațional „Să ocrotim pădurea”, în vederea constientizării oamenilor asupra importanței ocrotirii pădurilor.
OBIECTIVE:
Atragerea în competiție a unui număr cât mai mare de elevi și cadre didactice, promovarea lucrărilor;
realizarea unui schimb de experiență între cadrele didactice din țară, implicate în acest demers educativ;    promovarea unor mesaje pentru comunitatea din întreaga țară, privind protejarea pădurilor; implicarea comunității locale în derularea acestui demers.
GRUP ÞINTĂ:
La simpozion vor participa:
învățători/institutori din învățământul preuniversitar, profesori de gimnaziu și liceu de toate specialitățile din învățământul preuniversitar, reprezentanți ai A.P.M. Bihor și ai celorlalte instituții partenere, elevi de liceu.
SECÞIUNI:
comunicări științifice ale cadrelor didactice
comunicări științifice ale elevilor
DESFĂȘURAREA
ETAPA DE PROIECTARE   (ianuarie 2011)
*obținerea avizelor necesare implementarii proiectului
*realizarea acordurilor de parteneriat
ETAPA DE MEDIATIZARE
1 februarie – 5 martie 2011
Promovarea proiectului la nivelul școlii și la nivel național pe site-ul www.didactic.ro
ETAPA  DE ÎNSCRIERE ȘI TRIMITERE A LUCRĂRILOR  PENTRU SIMPOZION (1 februarie – 10 martie 2011)
- înscrierea participanților – CADRE DIDACTICE  -  pe baza fișei de înscriere la adresa de e-mail iulius0105@yahoo.com și trimiterea lucrărilor științifice la aceeași adresă
- trimiterea sumei de 10 RON (această taxă va include publicarea lucrărilor pe un CD cu ISBN, trimiterea CD-ului la participanți), prin mandat poștal, la adresa – ORBAN IULIU, str. AVRAM IANCU, nr. 95, loc. TINCA, cod 417595, jud. Bihor
-  înscrierea participanților – ELEVI  -  pe baza fișei de înscriere la adresa de     e-mail fresedaniela@yahoo.com și trimiterea lucrărilor științifice la aceeași adresă (ELEVII PRIMESC DIPLOMĂ.).
ETAPA DE EVALUARE (10 martie – 14 martie 2011)
prelucrarea și postredactarea lucrărilor primite în format electronic
 ETAPA DE SUSÞINERE A LUCRĂRILOR SIMPOZIONULUI  (15 martie 2011)
  *susținerea lucrărilor primite
 *expedierea CD-ului cu ISBN, respectiv a diplomelor online;
CD-ul se trimite prin poștă; diplomele se vor trimite online.
REDACTAREA LUCRĂRILOR
*se va face în format A4, pe o singură parte, scris la un rând, cu margini egale de 20 mm, cu caractere românești, maximum 5 pagini;
*titlul va fi scris cu majuscule (Times New Roman 14 Bold), centrat;
*la două rânduri de titlu se va scrie autorul și instituția (Times New Roman 12), la stânga
*la două rânduri sub numele autorului se va începe scrierea textului (Times New Roman 12);
*paginile nu vor fi numerotate.
*bibliografia se va consemna la sfârșitul lucrării;
RELAÞII SUPLIMENTARE
Se pot obține la adresele de e-mail corespunzătoare fiecărei secțiuni iulius0105@yahoo.com pentru cadre didactice, respectiv, fresedaniela@yahoo.com, pentru elevi.

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 18:39:53 Ora standard a Europei de Est