Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Arii protejate din județul Bihor

Seminar la Liceul de Artă

Arii protejate din județul Bihor

Joi, 20 ianuarie 2011, Liceul de Artă din Oradea a găzduit, în sala festivă, seminarul cu tema: „Arii protejate din județul Bihor”.

Aceasta în virtutea faptului că liceul nostru derulează două proiecte pe teme de mediu: E.C.O.G.A.I.A. –proiect Comenius și Eco Schools.
Invitata seminarului nostru a fost doamna biolog Adela Tuduce, de la Agenția pentru Protecția Mediului Bihor.
Din materialele prezentate, elevii liceului nostru au putut afla că suntem al doilea județ din țară, ca număr de arii protejate (64), din care 26 sunt în Parcul Național Apuseni.
Un loc de seamă îl reprezintă rezervația naturală parâul Pețea, unde găsim specii de plante și animale unice în Europa: roșioara lui Racoviță (Scardinius racovitzai), nufărul termal (Nymphaea lotus var. thermalis) și melcul termal (Melanopsis parreyssi), relicvă terțiară.
Locul fosifilier de pe dealul Simleu adăpostește resturi de vertebrate păstrate în stâncă.
Județul nostru e mai bogat și prin pădurea de la Alparea, unde se află o rezervație botanică în care narcisa crește spontan, vârful Cârligați pentru anemone, Crișul Negru pentru scoica de râu (Unio crassus), dealul Pacăului (comuna Șoimi) datorită bujorului banatic (Paeonia officinalis banatica), pășunea cu Corynephorus (gramineu) de la Voivozi - singurul loc din țară unde o întâlnim, colonia de păsări din pădurea Rădvani – barza neagră, egrete, lopătari, stârci cenușii, Valea Iadului în care se găsește o altă specie ocrotită - liliacul carpatin, Parcul Național Apuseni adăpostește roua cerului - plantă carnivoră, platoul carstic Padiș pentru bulbucii de munte...
Doamna biolog Adela Tuduce ne-a prezentat un proiect european al Agenției pentru Protecția Mediului Bihor cu privire la protejarea liliecilor din județul nostru. Astfel am aflat că din totalul de 900 de specii de lilieci existente la nivel global, 30 de specii le întâlnim în județul nostru, 7 din acestea fiind protejate.
La final, reprezentanta A.P.M. Bihor a dorit să tragă un semnal de alarmă cu privire la protecția plantelor și animalelor de pe glob, cu atât mai mult cu cât din 1970 până azi, au dispărut 40 % din speciile cunoscute de viețuitoare! (Sorina Tivadar)

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 16:57:03 Ora de vară a Europei de Est