Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La Școala cu clasele I-VIII nr. 11 Oradea

La început de nou an școlar

La Școala cu clasele I-VIII nr. 11 Oradea

Bucuria cea mare a dascălilor și elevilor de la Școala cu clasele I-VIII nr. 11 din Oradea, la început de an școlar, este dată de faptul că după circa douăzeci de ani, s-a ajuns ca toți elevii și dascălii școlii să lucreze într-un singur schimb, după cum aveam să aflăm de la dl profesor Nicolae Marc, directorul unității de învățământ.

Cinci clase de “boboci”
Cei mai frumoși, mai nerăbdători și mai emoționați dintre școlari erau “bobocii” celor cinci clase întâi (IA – înv. Florica Vancea, I B – înv. Vekony Katalin, I C – înv. Tereza Ilisei, I D - înv. Marcela Gherghel, I E – Olimpia Tăutu), care abia așteptau să ajungă în sala de clasă unde, pe bănci, îi așteptau primele manuale, alături de florile ori dulciurile dăruite de doamnele învățătoare, precum și surprizele pregătite de municipalitate (cele dintâi rechizite gratuite). Pentru cei mai mici elevi, slujba oficiată de sfinții părinți ortodox și greco-catolic (Viorel Samașca și Cristian Tiba), cuvântul domnului director (Nicolae Marc), precum și  atenționarea agentului de poliție (Ionuț Sala) nu au avut aceleași înțelesuri ca pentru “vetrerani”. Momentul care i-a mișcat cel mai mult a fost nominalizarea din rândul lor a primei școlărițe (care va fi un fel de “port drapel” al celor circa o mie de elevi ai școlii) – Ioana Ardelean, prima care deschide catalogul clasei I A, dar și prima care a pășit pragul școlii și al clasei încă din 14 iunie, nerăbdătoare să-și cunoască școala, clasa și pe dna învățătoare.
Dotare bună, medalie de bronz pe țară, a doua sală multimedia…
Directorul școlii a prezentat în sinteză rezultatele cu care se mândresc dascălii și elevii școlii: o promovabilitate de 98,9 la sută la nivel de școală, și 95,6 la testele naționale, participări la olimpiada națională (la limba română și limba naționalităților, prin Adriana Popovici și Papp Andras, elevii profesorilor Alina Șaitoș și Ioan Pop), o medalie de bronz, obținută de echipajul școlii (îndrumat de prof. Zsejki Lucreția și Venczel Ilona) la etapa finală a proiectului “Viață pentru mediu, viață pentru om”, cel mai mare punctaj pe țară realizat de elevii școlii la concursul interdisciplinar Winners (drept pentru care școala urmează să primească un laptop din partea organizatorilor), dar și rezultatele frumoase ale sportivilor (Mădălina Anca, participare în finală la tetratlon, echipa de baschet băieți, campioană municipală și județeană și calificare la zonală, echipa de handbal fete, locul III pe județ, echipa de baschet fete, calificată la județ). Iată cum munca dascălilor și elevilor aduce satisfacții, ridicând prestigiul școlii, astfel că investițiile făcute an de an în dezvoltarea bazei materiale nu rămân fără ecou. Peste o sută de milioane a costat cea de-a doua sală multimedia, dotată cu tablă interdisciplinară, noutatea de milioane a noului an școlar, care va pune pe jar atât elevii, cât și dascălii…
Săli primitoare, bănci îmbelșugate, și o primire regească
I-am însoțit pe cei mai mici învățăcei ai școlii în sălile lor de clasă. Elevii clasei I A au fost conduși de colegii lor din a V-a A, proaspeții absolvenți ai învățătoarei Florica Vancea. Peste tot, la parter, la etajul I și etajul doi, micii școlari au fost primiți regește, cu mesele încărcate (de manuale, flori, dulciuri, și surprizele primăriei), cu sălile pline cu materiale didactice, care încântau ochii părinților și stârneau curiozitatea noilor locatari. Acomodarea a fost rapidă în toate clasele, iar dialogul a evidențiat nivel de cunoștințe, priceperile și deprinderile formate, pe care se va înălța edificiul cunoașterii. Copiii cu personalitate și temperamentele colerice și sangvinice s-au remarcat de la primele întrebări, iar copii plângăcioși nu mai sunt. Munca educatoarelor și părinților, influența televiziunii și a celorlalți factori își spun cuvântul. Copilul e ca o oglindă, care reflectă toată investiția făcută în familie și grădiniță. Primul lor “extemporal” (dat în timp ce învățătoarea discuta cu părinții despre rechizite) e un prim test în care copilul își pune pe tavă personalitatea și toate acumulările cantitative și calitative, exprimate prin desen, iar copiii de azi știu multe, mult mai multe decât ne putem noi imagina, și acesta e un lucru bun!
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La Școala cu clasele I-VIII nr. 11 Oradea (unde veți găsi 130 de poze, restul sunt pe ... Oradea-2)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:25 Ora de vară a Europei de Est