Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Conferința națională “Anul european al voluntariatului 2011 în România”

Vineri, la București

Conferința națională “Anul european al voluntariatului 2011 în România”

Vineri, 4 februarie 2011, a avut loc, la București, primul eveniment din calendarul oficial de activități dedicate Anului european al voluntariatului în România – Conferința națională Anul european al voluntariatului 2011 în România.

Conferința a reunit 195 de participanți - voluntari, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale care implică voluntari, instituții publice care lucrează cu voluntari sau care au competențe în sprijinirea activităților de voluntariat, instituții publice și private care finanțează activități de voluntariat, reprezentanți ai companiilor care sprijină implicarea angajaților în programe de voluntariat din 20 de județe (Alba, Arad, Argeș, Bacău, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dolj, Dâmbovița, Iași, Olt, Prahova, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Timiș, Maramureș) și din București și reprezentanți ai presei.
S-au adresat participanților, în deschiderea conferinței, Vladimir Simon, director de programe,
Centrul de cercetare și consultanță în domeniul culturii din subordinea Ministerului Culturii și
Patrimoniului Național – organismului național de implementare a AEV, Iulia Deutsch, șef adjunct al reprezentanței Comisiei Europene în România, Irina Cajal Marin, subsecretar de stat în Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, Monica Calotă, director, Agenția națională pentru programe comunitare în domeniul educației și formării profesionale (ANPCDEFP), Széll Lõrincz, vicepreședinte, Autoritatea Națională de Sport și Tineret - Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și Cristina Rigman, președinte VOLUM - Federația organizațiilor care sprijină dezvoltarea voluntariatului în România.
“Să avem o strategie națională privind voluntariatul”
„Acest an nu va rezolva toate problemele voluntariatului, dar ne propunem ca la sfârșitul acestui an să avem o strategie națională privind voluntariatul”, a declarat Vladimir Simon, coordonatorul Centrului de cercetare și consultanță în domeniul culturii din subordinea Ministerului Culturii și Patrimoniului Național - organismului național de implementare a AEV 2011.
„Anul european al voluntariatului este un succes enorm al societății civile din Europa. El este numai începutul unei serii de ani europeni în care voluntariatul va ocupa un rol important,
asigurând continuitatea acțiunilor începute în acest an. România are nevoie de o serie de schimbări și investiții care să ajute voluntariatul să se dezvolte și să își dovedească valoarea pe care o are atât pentru societate în ansamblu, cât și pentru persoanele care se implică.
Lipsa unor strategii și/sau politici publice naționale de sprijinire a voluntariatului
În timp ce unele țări europene culeg date care permit evaluarea valorii contribuției voluntariatului în termeni financiari prin raportare la produsul intern brut, România nu are date certe cu privire la numărul de voluntari activi și profilul lor demografic. Ultimul studiu al Comisiei Europene cu privire la voluntariat evidențiază România pentru lipsa unor strategii și/sau politici publice naționale de sprijinire a voluntariatului, dar scoate în evidență și tendința constantă de creștere, chiar dacă modestă, a nivelului de implicare în activități de voluntariat”, a declarat Cristina Rigman, președinte VOLUM - Federația organizațiilor care sprijină dezvoltarea voluntariatului în România.
Participanții la conferință au dezbătut teme de interes pentru mișcarea de voluntariat din România în cadrul a patru grupuri de lucru tematice: recunoașterea competențelor dobândite prin voluntariat, definiție și cadru legal pentru voluntariat, codul etic al organizatorilor activităților de voluntariat, voluntariatul sprijinit de angajator și responsabilitatea socială corporatistă. Discuțiile pe aceste teme vor fi continuate, pe tot parcursul anului, urmărindu-se ca, până la sfârșitul acestui an, rezultatele acestora să fie integrate într-o strategie națională de dezvoltare a voluntariatului.
Târgul de oferte și parteneriat
În cadrul conferinței a avut loc Târgul de oferte și parteneriat - un spațiu deschis interacțiunii și dialogului dintre participanți și o oportunitate de a se informa cu privire la oportunitățile
disponibile pe durata anului 2011. Elementele centrale ale târgului au fost construite în jurul mai multor acțiuni și evenimente care vor marca Anul european al voluntariatului în România: Săptămâna națională a voluntariatului (9-15 mai), Caravana europeană în România (9-15 mai), Catalogul societății civile și oferta de cursuri a Fundației pentru dezvoltarea societății civile (permanent), cursurile de formare oferite de ANPCDEFP (permanent /la cerere).
Sesiunea finală a conferinței a oferit participanților ocazia să afle mai multe informații cu privire la programe de finanțare active în România, precum programele Autorității Naționale pentru Sport și Tineret, programul Europa pentru cetățeni, programul Cultura, programele gestionate de ANPCDEFP – „Învățare pe tot parcursul vieții” și „Tineret în Acțiune”.
Pașii următori din calendarul de acțiuni oficiale ale AEV 2011 în România includ demararea campaniei de promovare a voluntariatului sub egida AEV 2011, pregătirea platformei naționale online de management al cererii și ofertei de voluntariat și pregătirea evenimentelor din luna mai.
Grupurile de lucru reunite la conferință își vor continua activitatea pe cele patru teme majore de interes și se vor reuni din nou la finalul lunii martie. (Miruna Covaci)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:37 Ora de vară a Europei de Est