Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dezbaterea publică pe tema proiectului bugetului local pe anul 2011

Miercuri, la Primăria Oradea

Dezbaterea publică pe tema proiectului bugetului local pe anul 2011

Conducerea Primăriei Oradea a invitat, miercuri (9 februarie 2011), cetățenii, în sala mică a primăriei, la o dezbatere publică pe tema proiectului bugetului local pe anul 2011.

La întâlnirea cu cetățenii, au fost prezenți: viceprimar Biro Rozalia, ec. Tănase Miculescu - director executiv adjunct în cadrul Direcției de taxe și impozite, directorul economic al Primăriei Oradea - ec. Eduard Florea, directorul ASCO - Zita Koncsek și consilierul local Huszar Istvan –președintele comisiei buget-finanțe. Reprezentanții primăriei au prezentat în power point principalele capitole (repere) ale proiectului de buget după care au dorit să afle observațiile, propunerile și sugestiile celor prezenți.
De 10 ani... cu 0,7 atmosfere ...
Un cetățean (pe nume Ludovic), de pe str. Piatra Craiului, a reclamat faptul că de 10 ani problemele persistă în zonă. Chiar și cetățenii care locuiesc în apropierea bazinului de apă, cum este și cazul dumnealui, nu au suficientă presiune la instalația de apă. De 10 ani se chinuie cu cele 0,7 atmosfere ... Nu au trotuare și de aceea se circulă pe mijlocul drumului. Strada figurează pe lista celor care urmează să fie modernizate, dar nu se poate face nimic până nu va fi reabilitată conducta de azbociment „Există proiect, dar nu se aplică. Conducta se sparge des și de fiecare dată rămânem câte 2-3 zile fără apă”. Dna viceprimar a promis ca la sfârșitul întâlnirii să studieze mai atent problema și să vadă ce se poate face. După cum o cunoaștem pe dna Biro Rozalia, cu siguranță, va rezolva ceea ce alții nu au putut să facă timp de mai multe mandate.
O pădure de agrement care să înconjoare toată Oradea!
Doamna Ana Moroși propune un parc de agrement pentru orașul Oradea, un „brâu verde”, o pădure de agrement care să înconjoare toată Oradea. Reprezentanți ai presei prezenți la dezbateri nu au considerat potrivită alocarea unor sume importante pentru supravegherea video a unor depozite..., pentru noi achiziții de mașini și pentru amenajarea unei fântâni arteziene.
Generalizarea indemnizațiilor
Problema cea mai spinoasă a dezbaterii (cu cel mai mare impact și cu cei mai mulți susținători prezenți în sală) a fost cea legată de asistenții personali ai persoanelor cu handicap, faptul că se dorește renunțarea la angajarea lor cu carte de muncă și generalizarea indemnizațiilor (care în prezent sunt în număr de 486), pe motiv că și asistenții iau în mână tot 510 lei, exact cât este și valoarea indemnizației, iar în felul acesta, primăria ar economisi 340 de lei (taxe pe care le plătește în plus) la fiecare din cei 1.003 asistenți personali. Părinții aflați în această situație (de a-și îngriji propriii copii cu handicap) nu pot fi de acord cu asemenea măsuri discriminatorii, ei neavând un alt loc de muncă (unde să le meargă vechimea, asigurarea de sănătate...), mulți dintre ei fiind tineri și neavând o altă perspectivă. Doamna viceprimar i-a liniștit spunându-le că fiecare caz va fi analizat în parte și că se va ține cont de părinți...
Reprezentantul ONG-urilor (domnița blondă) a „bătut monedă” pe asistența socială, interesându-se de cantina socială și dorind să facă numeroase recomandări: ca serviciile sociale să fie clar delimitate în cadrul bugetului, prestațiile să fie cunoscute și nu ascunse în spatele unor sume, costul ASCO să fie separat...
Doamna Lucia Ciobanu (președintele  Asociației Down) a vorbit despre serviciile pe care le furnizează asociația, arătându-se nemulțumită de subvenția pe care o primește în schimb și care nu acoperă nici un sfert din valoarea prestațiilor. I s-a răspuns că problema ar putea fi remediată apelându-se la fondul de solidaritate, în cazul în care se vor găsi tot mai mulți sponsori (firme și persoane fizice care să direcționeze cei 2% din impozit, respectiv profit pentru alimentarea acestui fond de solidaritate). (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Dezbaterea publică pe tema proiectului bugetului local pe anul 2011.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:06 Ora de vară a Europei de Est