Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Bursă Comenius în Malta (diseminare)

Folclorul și tradițiile de familie malteze

Bursă Comenius în Malta (diseminare)

La sfârșitul lunii iunie 2010, am participat la un curs de formare pentru profesori, în Malta. Această experiență poate fi o șanșa pentru toți profesorii doritori să studieze diferite cursuri într-o altă țară europeană.

O astfel de bursă se poate obține prin aplicarea la programele de mobilități individuale Comenius, organizate de A.N.P.C.D.E.F.P.
Cursul la care am participat s-a intitulat „Family Folklore and tradition” (Folclorul și tradițiile de familie malteze) și a însumat 40 de ore, constând în vizite, cursuri și discuții, respectiv activități de evaluare.
În prima zi am avut o întâlnire cu unul din membrii organizației Europe Sans Frontiers care ne-a prezentat activitățile lor, conținutul cursului, programul și informațiile necesare șederii noastre.
A doua zi, am vizitat capitala Maltei, Valletta, am realizat un scurt studiu al folclorului maltez insistând asupra tradițiilor de căsătorie. Am vizitat Casa Rocca Piccola, o casă a unui nobil din secolul al XVII-lea, precum și o biserică tradițională malteză.
În ziua următoare, am ajuns pe insula Gozo, prilej cu care ne-au fost prezentate miturile și legendele malteze, dar și practicile medicale. Am vizitat muzeul de folclor de la Gharb și celebra peșteră a lui Calypso.
În catacombele Sfântului Paul
 O zi mai târziu ne-au fost prezentate orașul Rabat, fosta capitală Mdina și tradițiile legate de naștere și înmormântare în interiorul catacombelor Sfântului Paul. Seara, am participat la o Festa (sărbătoare tradițională) în Siggiewi, în cinstea Sfântului Nicolae.
În cea de-a cincea zi, am ieșit în localități păstrătoare de meșteșuguri tradiționale, la Mosta și în alte localități în care se confecționau produse tradiționale (din ceramică, bijuterii și sticlă). Aflându-ne în zonă, am văzut grădinile Sfântului Anton, unde își avea reședința de vară și pe unde se plimba președintele republicii. Seara, am fost invitați la o sărbătoare tradițională, intitulată Mnarja, luând astfel contact cu muzica malteză și costumele lor tradiționale, dar și cu mâncarea lor specifică. După acest „preludiu”, aveam să ajungem în Qormi, orașul brutarilor și la muzeul pietrei. Seara, ni s-au înmânat certificatele în cadrul unei festivități de final, cu un protocol specific. În ziua a șaptea, ne-am îmbarcat spre patrie.
Ca profesor de religie, acest curs de formare a însemnat o experiență extraordinară, dându-mi posibilitatea să cunosc religia, istoria, cultura și tradițiile Maltei, realizând astfel că fiecare țară europeană are frumusețile și „secretele” ei pe care merită să le cunoaștem, mai cu seamă atunci când ni se oferă asemenea oportunități. De aceea, eu îi îndemn pe toți colegii profesori să profite de toate șansele care li se oferă, să aplice, să-și depună dosarul pentru a obține o asemenea bursă. Informațiile necesare le găsiți pe site-ul Agenției Naționale www.anpcdefp.ro. (Bicăzan Floarea)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:27 Ora de vară a Europei de Est