Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Tusea

Sfatul medicului

Tusea

Ne răspunde doamna doctor Carmen Băloiu - medic pediatru la Spitalul Clinic Municipal „dr. Gavril Curteanu” din Oradea.

Tusea cronică este un simptom frecvent observat la cabinetele medicale; diverse statistici apreciază această frecvență între 10 și 20%.
Tusea persistentă/recurentă este definită ca o tuse care prezintă cel puțin două episoade, fiecare cu o durată de cel puțin două săptămâni care evoluează în ultimele 12 luni. De cele mai multe ori, părinții aduc copilul la medicul pediatru în prima sau a doua săptămână de când acesta tușește. În cazul în care examenul fizic este aproape normal, diagnosticul este de „viroză respiratorie”, iar pacientul este tratat cu un sedativ al tusei sau fluidificant al secrețiilor bronșice sau eventual cu un antibiotic. Cum de cele mai multe ori, tusea persistă (fără altă simptomatologie supraadăugată) se „încearcă” alt antibiotic, apoi altul. Întrucât nu se obține eliminarea tusei, se fac câteva investigații, și în cele din urmă, copilul este îndrumat către un medic specialist. Evaluarea unui astfel de caz trebuie să aibă întotdeauna ca punct de pornire datele clinice, care pot ajuta mult la orientarea diagnosticului. Astfel, tusea productivă va sugera o infecție a căilor respiratorii superioare, tusea „metalică” traduce de obicei o traheită. Caracterul „lătrător” sugerează coexistența unei inflamații laringiene, tusea cu caracter paroxistic va sugera o tuse convulsivă, un corp străin, în timp ce o tuse de tip bizar, trebuie să sugereze caracterul său psihogen. Condițiile în care apare tusea sau momentul zilei când tusea se exacerbează sunt de asemenea elemente importante de orientare a diagnosticului. Tusea nocturnă, de exemplu, sugerează un astm bronșic sau o sinuzită. Tusea indusă de efort sugerează, de exemplu, tot un astm bronșic. Pe de altă parte, tusea care dispare în timpul somnului va pune în discuție eventual o tuse psihogenă.
Statistic, s-a constatat că prima cauză de tuse cronică persistentă la copil o reprezintă hiperreactivitatea tranzitorie a receptorilor tusei, secundară infecțiilor respiratorii recurente și/sau persistente, urmată imediat de hiperreactivitatea permanentă a căilor aeriene - astmul și „bronșita astmatică”. Pentru determinarea altor cauze de tuse cronică, este necesară prezentarea la medicului specialist pediatru, în vederea investigațiilor suplimentare pentru stabilirea exactă a cauzei de persistență a tusei.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:24 Ora de vară a Europei de Est