Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Fiecare spectacol și concurs au însemnat pentru mine un câștig”

Alexandra Paina

„Fiecare spectacol și concurs au însemnat pentru mine un câștig”

Alexandra Paina este un copil teribil care face cinste generației sale, un exemplu de voință, dăruire și perseverență pentru a urca spre culmile afirmării artistice, într-un domeniu mai puțin curtat de copiii zilelor noastre, tot mai mult infestați cu microbul calculatorului… Alexandra se încăpățânează să cânte muzică populară

 Și o face bine, după cum arată premiile pe care le-a obținut la nenumărate festivaluri și concursuri. De prin 2008-2009, drumurile nostre se intersectează tot mai des și i-am tot promis că într-o zi vom sta de vorbă spre a o prezenta cititorilor. Iată că momentul adevărului a sosit, iar Alexandra Paina, domnișoara din a VIII-a (de loc din Sântandrei) e gata să ne răspundă…, să ne povestească despre ceea ce face ea de câțiva ani cu bune rezultate pe calea afirmării artistice, în muzica populară.
-Alexandra, nu te întreb ce ai făcut în ultimii 20 de ani, ce ai mâncat ieri și unde ai cântat astăzi, de când cânți și cum cânți. Doresc să ne spui cum ți-au mers treburile în 2010, pentru că ne-am întâlnit cam des: ba la „Bălcescu”, ba la palat, ba pe la serbările din județ. Aud că ai ajuns și pe sticlă la mai multe televiziuni…
-Anul 2010 a fost pentru mine un an plin…, cu multe spectacole și filmări, la care am răspuns cu mult drag de fiecare dată. Fiecare spectacol și concurs au însemnat pentru mine un câștig. Aș dori să amintesc pentru început festivalul de „Datini și obiceiuri de Crăciun” din decembrie 2009, unde am obținut premiul I, ceea ce a însemnat pentru mine un semn bun și un imbold pentru 2010.
Am participat la proiectul „Folclorul înnobilează omul”, organizat la școala „Nicolae Bălcescu” din Oradea, cu care am avut mai multe spectacole pe toată perioada proiectului, finalizate cu o tabără la Pădurea Neagră.
În 27 aprilie 2010, am fost invitată la emisiunea „Așa-i hora la români” la postul Etno tv. De 1 iunie, de Ziua copilului, am participat și eu la spectacolul organizat de Primăria comunei Sântandrei, și sunt mândră să cânt consătenilor mei ori de câte ori am ocazia. În data de 8 iunie 2010, la concursul „Plaiuri bihorene”, organizat la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea, am obținut premiul I. 
Am avut apoi o vară plină de spectacole, pe la zilele comunelor, până pe 31 iulie când, din nou, am participat la festivalul „Comori de aur” de la Beclean, unde am obținut mențiune la proba de interpretare, iar la proba prezentării unui costum popular autentic pe care l-am prezentat sub forma unei poezii, am obținut locul I. Luna august am început–o cântând la festivalul berii de la Prezident, în Băile Felix, în fața unui public numeros. După care în 27 august, am participat iar la emisiunea „Cucurigii jumuliți” și emisiunea „Să petrecem în familie cu Gelu Voicu” la postul Etno tv unde am avut plăcerea să cunosc mari interpreți ai muzicii populare, din alte zone ale țării, bucurându-mă să fiu alături de ei în acele emisiuni.
 -Ce înseamnă pentru tine marii interpreți de muzică populară?
 -Ce altceva decât modele autentice de urmat, de probitate profesională, de dăruire și pasiune, caractere puternice, oameni care au știut ce vor, au muncit mult, au luptat și au învins, adică s-au realizat în cariera artistică.
 -De obicei, toamna este anotimpul în care se culeg roadele, poate nu și pentru tine, din moment ce la mijlocul lui septembrie încep cursurile. Există însă și o „toamnă orădeană”, un festival al toamnei, la care ai participat din plin...  
-În luna septembrie, am reușit să ajungem și în studiourile postului de televiziune Hora tv din Zalău, iar după aceea la postul Info tv Arad. După care a venit rândul spectacolelor din cadrul „Toamnei orădene” unde am fost prezentă alături de ansamblurile „Florile Bihorului” și „Nuntașii Bihorului”. Cu toate că sunt în clasa a VIII-a și am un an greu pentru că mă pregătesc pentru intrarea la liceu, încerc să fac față cât pot de bine la activitățile la care particip.
-Iar din câte am aflat, în decembrie ai avut un finiș în forță: un loc pe podium și câteva emisiuni tv.
 -În 2 decembrie am obținut premiul III la festivalul „Cântec mândru de pe Crișuri”, după care am fost invitați din nou la București, unde alături de ansamblul „Florile Bihorului”, Anamaria Gal, Sergiu Chirce și Ovidiu Piscoi, am fost prezenți în cadrul emisiunilor „Veselie în bucătărie” și „Zile de sărbătoare” de pe postul Etno tv, iar în ziua următoare, am reușit să ajungem la emisiunea „Neatza cu Răzvan și Dani”, pe postul Antena 1.
Acestea au fost câteva dintre participările și rezultatele mele în perioada la care ne-am referit, activități pe care le-am desfășurat cu multă bucurie și dragoste pentru cântec. Profit de ocazie pentru a le mulțumi din suflet tuturor celor care m-au susținut și m-au sprijinit în tot ceea ce am realizat în 2010, familiei mele, care se sacrifică mult pentru ca eu să pot participa la atâtea spectacole, festivaluri, concursuri și filmări, dar și profesorilor mei, care mă înțeleg și mă ajută să-mi urmez drumul pe care am pornit de câțiva ani… de culegător și interpret al unor nestemate ale folclorului bihorean…
-Alexandra, fie ca drumul tău să te conducă spre noi izbânzi și în 2011, să te bucuri de rezultate pe măsura talentului și a tuturor investițiilor făcute chiar și în vreme de criză! (Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:„Fiecare spectacol și concurs au însemnat pentru mine un câștig”.   

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:42:25 Ora standard a Europei de Est