Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Fiecare spectacol și concurs au însemnat pentru mine un câștig”

Alexandra Paina

„Fiecare spectacol și concurs au însemnat pentru mine un câștig”

Alexandra Paina este un copil teribil care face cinste generației sale, un exemplu de voință, dăruire și perseverență pentru a urca spre culmile afirmării artistice, într-un domeniu mai puțin curtat de copiii zilelor noastre, tot mai mult infestați cu microbul calculatorului… Alexandra se încăpățânează să cânte muzică populară

 Și o face bine, după cum arată premiile pe care le-a obținut la nenumărate festivaluri și concursuri. De prin 2008-2009, drumurile nostre se intersectează tot mai des și i-am tot promis că într-o zi vom sta de vorbă spre a o prezenta cititorilor. Iată că momentul adevărului a sosit, iar Alexandra Paina, domnișoara din a VIII-a (de loc din Sântandrei) e gata să ne răspundă…, să ne povestească despre ceea ce face ea de câțiva ani cu bune rezultate pe calea afirmării artistice, în muzica populară.
-Alexandra, nu te întreb ce ai făcut în ultimii 20 de ani, ce ai mâncat ieri și unde ai cântat astăzi, de când cânți și cum cânți. Doresc să ne spui cum ți-au mers treburile în 2010, pentru că ne-am întâlnit cam des: ba la „Bălcescu”, ba la palat, ba pe la serbările din județ. Aud că ai ajuns și pe sticlă la mai multe televiziuni…
-Anul 2010 a fost pentru mine un an plin…, cu multe spectacole și filmări, la care am răspuns cu mult drag de fiecare dată. Fiecare spectacol și concurs au însemnat pentru mine un câștig. Aș dori să amintesc pentru început festivalul de „Datini și obiceiuri de Crăciun” din decembrie 2009, unde am obținut premiul I, ceea ce a însemnat pentru mine un semn bun și un imbold pentru 2010.
Am participat la proiectul „Folclorul înnobilează omul”, organizat la școala „Nicolae Bălcescu” din Oradea, cu care am avut mai multe spectacole pe toată perioada proiectului, finalizate cu o tabără la Pădurea Neagră.
În 27 aprilie 2010, am fost invitată la emisiunea „Așa-i hora la români” la postul Etno tv. De 1 iunie, de Ziua copilului, am participat și eu la spectacolul organizat de Primăria comunei Sântandrei, și sunt mândră să cânt consătenilor mei ori de câte ori am ocazia. În data de 8 iunie 2010, la concursul „Plaiuri bihorene”, organizat la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea, am obținut premiul I. 
Am avut apoi o vară plină de spectacole, pe la zilele comunelor, până pe 31 iulie când, din nou, am participat la festivalul „Comori de aur” de la Beclean, unde am obținut mențiune la proba de interpretare, iar la proba prezentării unui costum popular autentic pe care l-am prezentat sub forma unei poezii, am obținut locul I. Luna august am început–o cântând la festivalul berii de la Prezident, în Băile Felix, în fața unui public numeros. După care în 27 august, am participat iar la emisiunea „Cucurigii jumuliți” și emisiunea „Să petrecem în familie cu Gelu Voicu” la postul Etno tv unde am avut plăcerea să cunosc mari interpreți ai muzicii populare, din alte zone ale țării, bucurându-mă să fiu alături de ei în acele emisiuni.
 -Ce înseamnă pentru tine marii interpreți de muzică populară?
 -Ce altceva decât modele autentice de urmat, de probitate profesională, de dăruire și pasiune, caractere puternice, oameni care au știut ce vor, au muncit mult, au luptat și au învins, adică s-au realizat în cariera artistică.
 -De obicei, toamna este anotimpul în care se culeg roadele, poate nu și pentru tine, din moment ce la mijlocul lui septembrie încep cursurile. Există însă și o „toamnă orădeană”, un festival al toamnei, la care ai participat din plin...  
-În luna septembrie, am reușit să ajungem și în studiourile postului de televiziune Hora tv din Zalău, iar după aceea la postul Info tv Arad. După care a venit rândul spectacolelor din cadrul „Toamnei orădene” unde am fost prezentă alături de ansamblurile „Florile Bihorului” și „Nuntașii Bihorului”. Cu toate că sunt în clasa a VIII-a și am un an greu pentru că mă pregătesc pentru intrarea la liceu, încerc să fac față cât pot de bine la activitățile la care particip.
-Iar din câte am aflat, în decembrie ai avut un finiș în forță: un loc pe podium și câteva emisiuni tv.
 -În 2 decembrie am obținut premiul III la festivalul „Cântec mândru de pe Crișuri”, după care am fost invitați din nou la București, unde alături de ansamblul „Florile Bihorului”, Anamaria Gal, Sergiu Chirce și Ovidiu Piscoi, am fost prezenți în cadrul emisiunilor „Veselie în bucătărie” și „Zile de sărbătoare” de pe postul Etno tv, iar în ziua următoare, am reușit să ajungem la emisiunea „Neatza cu Răzvan și Dani”, pe postul Antena 1.
Acestea au fost câteva dintre participările și rezultatele mele în perioada la care ne-am referit, activități pe care le-am desfășurat cu multă bucurie și dragoste pentru cântec. Profit de ocazie pentru a le mulțumi din suflet tuturor celor care m-au susținut și m-au sprijinit în tot ceea ce am realizat în 2010, familiei mele, care se sacrifică mult pentru ca eu să pot participa la atâtea spectacole, festivaluri, concursuri și filmări, dar și profesorilor mei, care mă înțeleg și mă ajută să-mi urmez drumul pe care am pornit de câțiva ani… de culegător și interpret al unor nestemate ale folclorului bihorean…
-Alexandra, fie ca drumul tău să te conducă spre noi izbânzi și în 2011, să te bucuri de rezultate pe măsura talentului și a tuturor investițiilor făcute chiar și în vreme de criză! (Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:„Fiecare spectacol și concurs au însemnat pentru mine un câștig”.   

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:59 Ora de vară a Europei de Est