Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Aceste cărți ne vor uni!”

În cadrul „Zilelor cărții” la Facultatea de Protecția Mediului (II)

„Aceste cărți ne vor uni!”

La cea de-a II-a ediție a „Zilelor cărții” la Facultatea de Protecția Mediului din Oradea, au fost lansate 34 de cărți, 17 în cadrul manifestării de marți (1 februarie 2011), lucrări aparținând cadrelor didactice de la catedra „Controlul și expertiza produselor alimentare – tehnologia prelucrării produselor agricole”.

Și tot 17 cărți au fost lansate și în cadrul manifestării de ieri (joi, 3 februarie), cărți publicate în cursul anului 2010 de cadre didactice de la alte patru catedre ale Facultății de Protecția Mediului: trei de la catedra de Agricultură, opt de la  Ingineria mediului, patru de la catedra de Inginerie și management în alimentație publică și agroturism și două de la catedra de Silvicultură.
În cea de-a doua zi a lansărilor, decanul Facultății de Protecția Mediului, dl prof. univ. dr. Vasile Bara, a apreciat drept „un rodul deosebit de bogat” cele 34 de cărți publicate în 2010, un motiv în plus de bucurie pentru întregul colectiv al facultății. „Să știm să ne prezentăm și să ne bucurăm, când vedem că lucrurile merg bine...” Vorbind despre cadrele didactice competente și centrul de cercetări („cum nu are nimeni, cu o dotare de 25 de miliarde”...), dl decan a aruncat o privire în urmă, „răscolind” și răsfoind un scurt istoric al devenirii facultății din 1995, de la venirea domniei sale; punctând și despre acreditări, despre comisia care va să vină pentru acreditarea specializării agricultură, s-a ajuns și la „Ziua judecății”- la noua lege a învățământului... Revenind la subiectul și tema reuniunii, dl decan i-a felicitat „pe toți, pe autorii cărților scrise cu sudoare, cu mult discernământ, la nivelul cerințelor academice, dar și pe cei care nu au scris încă, fiind convins că o vor face în perioada următoare”. Concluzionând, dl decan Vasile Bara s-a arătat optimist și încrezător: „Aceste cărți ne vor uni, vor rămâne pentru posteritate, sunt sigur, și acesta este un motiv în plus de bucurie și de satisfacție profesională!”
În continuare, vă prezentăm cele 17 titluri de lucrări și autorii lor.
Fitotehnie – șef lucrări dr. ing. Ioana Maria Borza și șef lucrări dr. ing. Alina Ștefania Stanciu; Drept și legislație agrară (ediția a II-a) – șef lucrări dr. ing. Gabriela Popoviciu; Protecția modernă a plantelor – prof. univ. dr. ing. Csep Nicolae; Eroziunea terenurilor în pantă din nord-vestul României și Monitoringul mediului  – lucrările domnilor prof. univ. dr. ing. Cornel Domuța și șef lucrări dr. ing. Radu Brejea; Măsurători terestre – prof. dr. ing. Cornel Nicu Sabău; Știința solului (îndrumător de lucrări practice) – șef lucrări dr. ing. Radu Brejea; Meteorologie și biometeorologie practică – șef lucrări dr. ing. Eliza Maria Agud; Hazarde climatice generate de precipitații în Câmpia de Vest, situată la nord de Mureș – șef lucrări dr. ing. Eugenia Șerban; Hidrologie și hidrogeologie aplicată – asistent drd. ing. Koteles Nandor; Ecologie (ghid practic) – asistent drd. ing. Eugen Jude; Utilaje și instalații pentru alimentație publică și agroturism și Mașini și instalații zootehnice – cărțile șefului de lucrări dr. ing. Gheorghe Donca; Mașini și instalații zootehnice (îndrumător lucrări de laborator)  –  autori: șef lucrări dr. ing. Gheorghe Donca și asistent dr. ing. Czirjak Robert; Contabilitate (aplicații practice) – asistent drd. ec. Olivia Paula Tirpe; Calculul numeric  analitic și numeric în rezistența materialelor (notițe de curs, aplicații și lucrări practice) și Vibrații libere ale plăcilor plane dreptunghiulare cu diverse condiții de contur (metoda variațională Galerkin-Vlasov)  –  cărțile șefului de lucrări dr. ing. Marius Șerban Fetea
Marți - „Gala premiilor” Facultății de Protecția Mediului
Așa după cum se știe, marți, 8 februarie (la ora 12.00), în cadrul „Galei premiilor Facultății de Protecția Mediului”, autorii a două cărți vor primi „Diplomă de excelență”, iar autorii unei singure cărți - „Diplomă de merit”. Vor primi, de asemenea, diplome cadrele didactice care au publicat lucrări științifice din categoria ISI, cele care au proiecte de cercetare naționale și internaționale în derulare și autorii de brevete. Cadrele didactice care și-au susținut teza de doctorat în anul 2010 vor primi „Diplomă de excelență” ca semn al prețuirii și respectului comunității academice și conducerii facultății pentru eforturile făcute.
Ca recunoaștere a activității didactice și de cercetare în anul 2010 au primit „Diplomă de merit” din partea Universității din Oradea: prof. univ. dr. ing. Vlad Ioan și șef lucr. dr. ing. Timar Adrian. De asemenea, prof. univ. dr. ing. Cornel Domuța și conf. univ. dr. Vicaș Simona s-au situat între primii 20 de cercetători ai Universității din Oradea, după cum aveam să aflăm de la secretarul științific, dl prof. univ. dr. ing. Cornel Domuța. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Aceste cărți ne vor uni!”

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:01 Ora de vară a Europei de Est