Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Implicarea părinților în activitatea școlară”

Vineri – Ziua animăluțelor la I B

,,Implicarea părinților în activitatea școlară”

În ultimii ani, și în învățământul românesc, parteneriatul școală-familie a cunoscut noi dimensiuni, iar implicarea activă a părinților în viața școlii, în activitățile cultural-educative, se face tot mai mult simțită, la toate ciclurile de învățământ, începând chiar cu învățământul preșcolar, unde părinții sunt prezenți în număr tot mai mare la nenumărate activități, inclusiv la cursuri speciale, desfășurate sub genericul „școala părinților”.

Inventivă, iute de minte și plină de inițiativă, profesor Maria Duma de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea ne surprinde din nou cu ideile sale pertinente și eficiente...
Vineri, pe 28 ianuarie 2011, în ultima zi din semestrul I, pe când copiii erau cu mintea... în vacanță, prof. Maria Duma a „decretat” la clasa I B „Ziua animalelor mici”. Iar elevii clasei au fost sfătuiți să-și aducă de-acasă animăluțele pe care le cresc în apartament, la casă sau în curte, după caz. Așa încât, la ora 8.00, sala de clasă devenise o mică „grădină zoologică”, în care se puteau vedea: câini, pisici, iepuri, papagali, pești și broscuțe țestoase...
Răzvan și-a adus câinele; Selena și Casandra s-au prezentat cu doi pui de iepure; Andreea Dragoș a „vânat” ditamai iepuroiul „de câmp”, cât cușca; Iulia și-a trezit papagalul cu noaptea-n cap; Antonia nu putea să-i despartă pe cei doi buni prieteni (un cățeluș și o pisică), și i-a luat pe amândoi; Vlad nu și-a propus să aducă acvariul la școală, dar s-a prezentat cu un pește în borcan; tot în borcane și-au transportat țestoasele și Mara și Sevastiana, iar George a adus un pește și o mândrie de cățeluș alb și jucăuș, parcă era din pluș; Mihai Judea se mândrea cu un iepure deosebit, cap de leu îi spunea el, pentru că într-adevăr capul iepurașului său avea o înfățișare neobișnuită...
Invitat special –un medic veterinar   
Fiind o  zi specială, cu și despre animale, învățătoarea clasei a avut și un invitat special - un medic veterinar, pe doamna Minodora Judea, mama lui Mihai, care a intat în dialog cu copiii, i-a întrebat pe stăpânii animăluțelor cum le cresc și îngrijesc, le-a dat sfaturi și le-a prezentat în power point și pe planșe și alte rase de câini și pisici, le-a vorbit despre tratarea bolilor și paraziților, despre alimentația animalelor și responsabilitatea lor ca proprietari...
În pauză, elevi din alte clase au venit... ca la circ, să admire animăluțele, și să se pozeze cu ele.
Povestind cu prof. Maria Duma despre activitate, aveam să aflăm că acțiunea de vineri încheia, de fapt, un ciclu de „lecții” la care au fost invitați și alți părinți ai copiilor din clasa I B, tot în scop instructiv-educativ.
Alți părinți..., alte profesii
 „În cadrul proiectului ,,Implicarea părinților în activitatea școlară”, am invitat la orele de cunoașterea mediului mai multe mame ale elevilor din clasa I B, care au ținut adevărate „lecții” (interesante) despre corpul uman. Am aici o planificare: doamna doctor Mihail Cornelia (în 19 noiembrie 2010), dna doctor Nekita Zita (în 26 noiembrie). Despre îngrijirea părului au vorbit dnele Nuțiu Narcisa și Hălmăjan Elena (coafeze) în 3 decembrie, care au recomandat copiilor tipul de tunsoare care li se potrivește și tratamente de întărire a părului; în 10 decembrie ne-a onorat dna profesor Diana Miheș, care le-a vorbit despre importanța unui mod de viață sănătos (mișcare, hrană sănătoasă), iar astăzi, după cum ați văzut, am avut-o alături de noi pe doamna Minodora Judea, medic veterinar.”
Să mai spunem că pentru această zi specială, prof. Maria Duma a pregătit pentru prezentare câteva filmulețe speciale cu animale și multe alte materiale, iar la programul prelungit, elevii au făcut o minunată expediție de-a lungul Crișului Repede, bucurându-se de o zi însorită și de zăpada prezentă în peisaj. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Implicarea părinților în activitatea școlară”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:54:53 Ora standard a Europei de Est