Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Implicarea părinților în activitatea școlară”

Vineri – Ziua animăluțelor la I B

,,Implicarea părinților în activitatea școlară”

În ultimii ani, și în învățământul românesc, parteneriatul școală-familie a cunoscut noi dimensiuni, iar implicarea activă a părinților în viața școlii, în activitățile cultural-educative, se face tot mai mult simțită, la toate ciclurile de învățământ, începând chiar cu învățământul preșcolar, unde părinții sunt prezenți în număr tot mai mare la nenumărate activități, inclusiv la cursuri speciale, desfășurate sub genericul „școala părinților”.

Inventivă, iute de minte și plină de inițiativă, profesor Maria Duma de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea ne surprinde din nou cu ideile sale pertinente și eficiente...
Vineri, pe 28 ianuarie 2011, în ultima zi din semestrul I, pe când copiii erau cu mintea... în vacanță, prof. Maria Duma a „decretat” la clasa I B „Ziua animalelor mici”. Iar elevii clasei au fost sfătuiți să-și aducă de-acasă animăluțele pe care le cresc în apartament, la casă sau în curte, după caz. Așa încât, la ora 8.00, sala de clasă devenise o mică „grădină zoologică”, în care se puteau vedea: câini, pisici, iepuri, papagali, pești și broscuțe țestoase...
Răzvan și-a adus câinele; Selena și Casandra s-au prezentat cu doi pui de iepure; Andreea Dragoș a „vânat” ditamai iepuroiul „de câmp”, cât cușca; Iulia și-a trezit papagalul cu noaptea-n cap; Antonia nu putea să-i despartă pe cei doi buni prieteni (un cățeluș și o pisică), și i-a luat pe amândoi; Vlad nu și-a propus să aducă acvariul la școală, dar s-a prezentat cu un pește în borcan; tot în borcane și-au transportat țestoasele și Mara și Sevastiana, iar George a adus un pește și o mândrie de cățeluș alb și jucăuș, parcă era din pluș; Mihai Judea se mândrea cu un iepure deosebit, cap de leu îi spunea el, pentru că într-adevăr capul iepurașului său avea o înfățișare neobișnuită...
Invitat special –un medic veterinar   
Fiind o  zi specială, cu și despre animale, învățătoarea clasei a avut și un invitat special - un medic veterinar, pe doamna Minodora Judea, mama lui Mihai, care a intat în dialog cu copiii, i-a întrebat pe stăpânii animăluțelor cum le cresc și îngrijesc, le-a dat sfaturi și le-a prezentat în power point și pe planșe și alte rase de câini și pisici, le-a vorbit despre tratarea bolilor și paraziților, despre alimentația animalelor și responsabilitatea lor ca proprietari...
În pauză, elevi din alte clase au venit... ca la circ, să admire animăluțele, și să se pozeze cu ele.
Povestind cu prof. Maria Duma despre activitate, aveam să aflăm că acțiunea de vineri încheia, de fapt, un ciclu de „lecții” la care au fost invitați și alți părinți ai copiilor din clasa I B, tot în scop instructiv-educativ.
Alți părinți..., alte profesii
 „În cadrul proiectului ,,Implicarea părinților în activitatea școlară”, am invitat la orele de cunoașterea mediului mai multe mame ale elevilor din clasa I B, care au ținut adevărate „lecții” (interesante) despre corpul uman. Am aici o planificare: doamna doctor Mihail Cornelia (în 19 noiembrie 2010), dna doctor Nekita Zita (în 26 noiembrie). Despre îngrijirea părului au vorbit dnele Nuțiu Narcisa și Hălmăjan Elena (coafeze) în 3 decembrie, care au recomandat copiilor tipul de tunsoare care li se potrivește și tratamente de întărire a părului; în 10 decembrie ne-a onorat dna profesor Diana Miheș, care le-a vorbit despre importanța unui mod de viață sănătos (mișcare, hrană sănătoasă), iar astăzi, după cum ați văzut, am avut-o alături de noi pe doamna Minodora Judea, medic veterinar.”
Să mai spunem că pentru această zi specială, prof. Maria Duma a pregătit pentru prezentare câteva filmulețe speciale cu animale și multe alte materiale, iar la programul prelungit, elevii au făcut o minunată expediție de-a lungul Crișului Repede, bucurându-se de o zi însorită și de zăpada prezentă în peisaj. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Implicarea părinților în activitatea școlară”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:27 Ora de vară a Europei de Est