Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Târgul pentru sănătatea ta!

În 4-6 februarie, la Iași

Târgul pentru sănătatea ta!

Bioma Agro Ecology Co organizează, în parcul Bisericii Toma Cozma din Iași, ECOAGRIS - Târgul pentru sănătatea ta.

Expoziția cu vânzare se va desfășura periodic în parcul Bisericii Toma Cozma din Iași (str. Toma Cozma, nr. 41, în apropierea liceului „C. Negruzzi”), iar intrarea va fi liberă. Primele serii ale manifestării se vor derula după cum urmează: 4-6 februarie, 18-20 februarie, 4-6 martie și 15-17 aprilie 2011.
ECOAGRIS se bucură de participarea unor producători consacrați din diferite județe ale țării (Iași, Maramureș, Neamț, Suceava, Brașov, Sălaj, Giurgiu, Constanța etc), precum și a unor societăți recunoscute pe plan internațional (din Israel și Ungaria), care vor oferi publicului larg:  
*alimente bio și produse tradiționale (preparate din carne de porc Mangalița, fără colesterol, brânzeturi, prăjituri și plăcinte de casă, sărmăluțe, miere de albine etc)  
*fructe, legume, conserve, produse naturiste, suplimente nutritive naturale, vitamine;
*dulciuri, băuturi (pălincă naturală, vin ecologic), ceai, siropuri și produse dietetice;
*produse apicole uleiuri naturale, tincturi și extracte din plante, plante medicinale
*cosmetice, produse de îngrijire personală, săpunuri naturale
*detergenți și soluții bio pentru casă, ambalaje ecologice...
În dorința de a diversifica activitățile și de a angaja cât mai mult interesul vizitatorilor, fiecare ediție vine cu elemente de noutate. Astfel, în cadrul ediției din perioada 4-6 februarie a ECOAGRIS - Târgul pentru sănătatea ta se va inaugura „Atelierul gastronomic” în cadrul căruia doamna Rodica Þiplea, producător tradițional din Maramureș, va găti în fața publicului plăcinte și sărmăluțe tradiționale. Aceasta pentru că scopul principal al manifestării – după cum au declarat organizatorii - îl constituie tocmai educația și creșterea gradului de conștientizare a populației cu privire la importanța adoptării unui stil de viață sănătos, precum și stimularea interesului de a redescoperi și pune în valoare vechile datini și tehnici autohtone. În cadrul manifestării vom lansa invitație și unor clase de copii de la școli primare, care vor putea astfel să învețe cum se prepară aceste produse și care este importanța lor pentru sănătatea fiecăruia dintre noi.
Totodată, vor fi prezente la târg și renumitele preparate tradiționale maramureșene din carne de porc Mangalița, fără colesterol. „Carnea de porc Mangalița - explică domnul Ioan Tătăran, președintele Asociației producătorilor de produse tradiționale și ecologice din Maramureș - este o carne marmorată, având grăsime intramusculară, țesutul este maturat, nu conține toxine, are conținut scăzut de apă, calități gustative foarte bune. De remarcat este faptul că grăsimea de porc Mangalița conține Omega 3 (acizi grași nesaturați) la fel ca și grăsimea de somon. Datorită acestor calități carnea și preparatele din carne de Mangalița sunt recomandate în alimentația persoanelor cu boli cardiovasculare, precum și în alimentația copiilor sau a persoanelor în vârstă. Societatea noastră este prima care a reînnodat firul rupt al creșterii și prelucrării cărnii de Mangalița, oferind consumatorilor produse sănătoase de înaltă calitate”.
ECOAGRIS - Târgul pentru sănătatea ta adaugă încă o notă specifică prin prezentarea de produse, tehnici și inputuri autorizate pentru agricultura ecologică (fertilizatori și amelioratori ecologici, fertilizatori având caracter fitosanitar) sau tratamente ecologice pentru protecția mediului (pentru igienizarea foselor septice, pentru tratarea gunoiului organic, pentru tratarea ecologică a terenurilor infestate cu produse petroliere sau radioactive etc), cu adresare directă pentru cei care implementează proiecte în agricultură, protecția mediului, zootehnie sau industria alimentară.
Adăugăm că ECOAGRIS-Târgul pentru sănătatea ta beneficiază de un ambient generos prin parteneriatul cu Parohia Toma Cozma din Iași, care a pus la dispoziție parcul Bisericii. Prin astfel de acțiuni, suntem încredințați că numărul celor interesați pentru a-și cultiva terenul într-un mod care să asigure sănătatea mai multor generații va spori considerabil, cu reflectare pozitivă în formarea unei conștiințe responsabile pentru mediul înconjurător. De asemenea, apreciem că pentru zona noastră, agricultura ecologică ar putea constitui un frumos punct de plecare care să completeze în mod fericit potențialul ecoturistic și spiritual de care beneficiază Moldova și Bucovina - a declarat preotul Mihai Mărgineanu, paroh la Biserica Toma Cozma, unde se desfășoară ECOAGRIS-Târgul pentru sănătatea ta.
Program de vizitare
*zilnic, între orele 10.00 și 18.00
*vineri, 4 februarie, ora 13.00 - deschiderea oficială a târgului cu vânzare; ora 13.30 – conferință de presă (Vasilica Onofrei)

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:28:42 Ora standard a Europei de Est