Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Trei mențiuni la națională și membri ai lotului național de astronomie

Anabele, Marius și Denis, elevi pregătiți de prof. Marin Bica

Trei mențiuni la națională și membri ai lotului național de astronomie

La etapa națională a Olimpiadei de astronomie, echipa Bihorului a confirmat din nou, continuând seria frumoaselor succese obținute în ultimii ani. Din cei cinci orădeni (Dan Cernea, de la C.T. „Mihai Viteazul”, Vlad Filimon și Anabele Pardi, de la C.N. „Emanuil Gojdu”, Marius Deaconu și Denis Derecichei, de la Școala cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea, trei au obținut mențiuni, și au intrat în lotul național al României. E vorba de Anabele, Marius și Denis, elevi pregătiți de prof. Marin Bica.

Prof. Marin Bica – „dirigintele”lotului național

Confruntarea națională a elevilor astronomi s-a desfășurat la Călimănești, în perioada 7 – 12 iulie 2007, iar după trei zile de vacanță, lotul național de astronomie și fizică s-a reunit pentru prima repriză de pregătire (între 15 și 29 iulie), în vederea participării la olimpiada internațională. Din lotul de 25, șapte sunt bucureșteni, câte trei din județele Argeș, Bihor, Cluj și Vaslui, doi din Constanța și câte unu din Alba, Călărași, Galați și Tulcea. Anul acesta au fost cooptați în lot și olimpicii de la fizică. Selecția s-a făcut pentru două competiții: Olimpiada internațională de astronomie din Crimeea și Olimpiada de astronomie și astrofizică din Thailanda. La olimpiada din Ucraina, România va fi reprezentată de trei juniori și trei seniori, iar în Thailanda, vor pleca cinci seniori. La prima rundă de pregătire a lotului național, dl prof. Marin Bica a avut onoarea să fie desemnat „dirigintele” lotului.
Denis găsea într-un sfert de oră ce alții nu reușeau într-o noapte întreagă
Dirigintele olimpicilor, prof. Marin Bica, de la Școala „Dacia” din Oradea, ne povestește cum a fost la lot.
„Când s-a terminat olimpiada, toți participanții au plecat acasă, mai puțin eu și cei trei olimpici orădeni (Anabele, Marius și Denis), intrați în lot. Noi am rămas, chiar dacă mai erau trei zile până la începerea pregătirii lotului. Am luat o cameră la hotelul Central. Dimineața făceam pregătire, la prânz, un somn obligatoriu de refacere, iar după-amiază mergeam la ștrandul cu apă termală. Pe perioada de pregătire a lotului, domnul profesor Mihail Sandu (cel care a organizat atât olimpiada, cât și lotul) m-a luat să-l ajut la organizarea lotului. Așa am ajuns dirigintele olimpicilor. La lot, pregătirile s-au desfășurat pe trei secvențe: dimineața - lecții (și eu am ținut trei lecții), după masă, rezolvări de probleme, iar noaptea - observații. De un real folos ne-a fost telescopul achiziționat de Școala „Dacia” (în luna februarie) pe care l-am utilizat în timpul observațiilor. Cu acesta, sub îndrumarea lui Denis (care găsea într-un sfert de oră ce alții nu reușeau într-o noapte întreagă), s-au pregătit cei care vor reprezenta România la competițiile internaționale. La lot au fost și trei probe de selecție, dar, concurând împreună copii de la clasa a V-a până la a IX-a, e logic că aceste probe au fost câștigate de cei mai mari. În ultima noapte, am urmărit de pe acoperișul hotelului Traian unde eram cazați curenții meteorici ai Perseidelor, Aquaridelor și Capricornidelor.
Noi (orădenii) vom relua pregătirea pentru toate generațiile la Astroclubul din Cetatea Oradea, vinerea, de la ora 20.00. Îi așteptăm pe toți cei interesați!”
Și uite-așa, micii astronomi orădeni, pregătiți de dl profesor Marin Bica, au mai făcut un pas în față, ajungând, pentru a doua oară, în lotul național al României.
Ovidiu DAN

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:31 Ora de vară a Europei de Est