Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Și-au petrecut ultima zi a semestrului ... cu mască și fără mască!

Cei mai răsfățați copii

Și-au petrecut ultima zi a semestrului ... cu mască și fără mască!

Vineri (28 ianuarie 2011), în ultima zi a primului semestru din acest an școlar, elevii clasei a II-a C de la Școala cu clasele I-VIII „Avram Iancu” din Oradea au fost cei mai răsfățați copii din școală și nu numai. Tot așa li s-a întâmplat și în clasa I.

Îndrăgita lor învățătoare, prof. Monica Toader, un dascăl de excepție, devotat școlii și profesiei, le-a  lansat provocarea, lor și părinților, ca după-amiază, să se distreze „în familie”, la un bal mascat, pus la cale în sala de sport a școlii, intitulat „Asta-i masca mea!”
Pentru acest bal, fiecare elev și-a pregătit o mască, un costum și un rol, după caz, iar Gigi Duru - instalatorul, cel mai viteaz și mai competent asistent tehnic, le-a dat o mână de ajutor în punerea în undă a pieselor muzicale... cu „cheia de paișpe”.
În fața unei săli populate cu toți membrii familiei, de la mic la mare..., cei mai grozavi artiști deghizați s-au dat în spectacol în cel mai simpatic mod posibil, culegând zâmbete și aplauze, acordate cu generozitate. În spatele lor, cu ochii în patru..., șase, opt și... 10, cei cinci membri ai juriului (Tudor Toader, Melissa Lerinț, Bianca Blăguța, Simona Lerinț și Dana Lata) au „monitorizat” totul cu maximă obiectivitate.
Parada costumelor
Protagoniștii balului și-au făcut intrarea în arenă, cu o paradă, urmată de o prezentare cât se poate de ingenioasă și originală a costumelor (depășind toate așteptările). Multe prezentări de măști și costume am văzut, dar ca aceasta ba. În general, lumea e grăbită și superficială în asemenea ocazii. Elevii Monicăi s-au „duelat” în versuri și în formulări imprevizibile. Lumea pe care au reprezentat-o concurenții a fost una bogată, colorată și diversificată, de la Albă-ca-Zăpada (Luana), la Pinocchio (Alex), Shakira (Patricia), Cleopatra Stratan (Aida), Michael Jackson (Ștefan), Hannah Montana (Darianna), Einstein (Bogdi G.), Bux Buny (Dominic), Contele din Transilvania (Casian), Power Ranger (Luca), Mexicanul (Denis), broscuța Franklin (Andrei), Robin Hood (Bogdan), Bell (Denisa), Frumoasa din pădurea adormită (Bianca), Cenușăreasa (Sânziana), Piratul din Caraibe (Ionuț), Spiderman (Edi), Prâslea cel Voinic (Adi), Minni mouse (Maria), Crăiasa Zăpezii (Diana), mușchetarul Aramis (Gabi), Scufița Roșie (Emilia), Jasmin (Antonia).
„Lecții de dans”...
În timp ce juriul delibera, pe scenă au evoluat două fetițe (Patricia Gavrilaș și Aida Ruge), care ne-au dat „lecții de dans” (dans jaive și un dans țigănesc). Incitate și încântate de ceea ce au văzut, personajele de poveste au pornit distracția pe ringul de dans.
Curând au venit și premiile, prilej de bucurie sau de mâhnire și lacrimi, după caz. Toți însă au fost premiați, chiar dacă pe podium au urcat doar trei (Bogdan Galiș - locul I, Maria Jurca – locul II, Ștefan Cicortaș - locul III); încă patru combatanți au fost nominalizați și răsplătiți cu mențiuni (Kovacs Dominic, Diana Zaha, Adrian Haivas și Denisa Tomuța). Pentru toți s-au găsit diplome și atenții, iar părinții le-au pregătit aperitive și prăjiturele.
Paul Casian – sărbătoritul zilei
Unul din vajnicii „eroi” ai balului (Casian Paul Moldovan) avea motiv de sărbătoare, fiind ziua sa de naștere. Așa încât, s-a așezat în spatele unui tort uriaș din care au „explodat” artificii și din care s-au înfruptat până la urmă cu toții...
Cu asemenea copii și părinți minunați, manifestarea nu putea să nu fie o reușită, spre satisfacție Monicăi și a întregii echipe, care au pus la cale o distracție pe cinste... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Și-au petrecut ultima zi a semestrului ... cu mască și fără mască!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:21 Ora de vară a Europei de Est