Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Și-au petrecut ultima zi a semestrului ... cu mască și fără mască!

Cei mai răsfățați copii

Și-au petrecut ultima zi a semestrului ... cu mască și fără mască!

Vineri (28 ianuarie 2011), în ultima zi a primului semestru din acest an școlar, elevii clasei a II-a C de la Școala cu clasele I-VIII „Avram Iancu” din Oradea au fost cei mai răsfățați copii din școală și nu numai. Tot așa li s-a întâmplat și în clasa I.

Îndrăgita lor învățătoare, prof. Monica Toader, un dascăl de excepție, devotat școlii și profesiei, le-a  lansat provocarea, lor și părinților, ca după-amiază, să se distreze „în familie”, la un bal mascat, pus la cale în sala de sport a școlii, intitulat „Asta-i masca mea!”
Pentru acest bal, fiecare elev și-a pregătit o mască, un costum și un rol, după caz, iar Gigi Duru - instalatorul, cel mai viteaz și mai competent asistent tehnic, le-a dat o mână de ajutor în punerea în undă a pieselor muzicale... cu „cheia de paișpe”.
În fața unei săli populate cu toți membrii familiei, de la mic la mare..., cei mai grozavi artiști deghizați s-au dat în spectacol în cel mai simpatic mod posibil, culegând zâmbete și aplauze, acordate cu generozitate. În spatele lor, cu ochii în patru..., șase, opt și... 10, cei cinci membri ai juriului (Tudor Toader, Melissa Lerinț, Bianca Blăguța, Simona Lerinț și Dana Lata) au „monitorizat” totul cu maximă obiectivitate.
Parada costumelor
Protagoniștii balului și-au făcut intrarea în arenă, cu o paradă, urmată de o prezentare cât se poate de ingenioasă și originală a costumelor (depășind toate așteptările). Multe prezentări de măști și costume am văzut, dar ca aceasta ba. În general, lumea e grăbită și superficială în asemenea ocazii. Elevii Monicăi s-au „duelat” în versuri și în formulări imprevizibile. Lumea pe care au reprezentat-o concurenții a fost una bogată, colorată și diversificată, de la Albă-ca-Zăpada (Luana), la Pinocchio (Alex), Shakira (Patricia), Cleopatra Stratan (Aida), Michael Jackson (Ștefan), Hannah Montana (Darianna), Einstein (Bogdi G.), Bux Buny (Dominic), Contele din Transilvania (Casian), Power Ranger (Luca), Mexicanul (Denis), broscuța Franklin (Andrei), Robin Hood (Bogdan), Bell (Denisa), Frumoasa din pădurea adormită (Bianca), Cenușăreasa (Sânziana), Piratul din Caraibe (Ionuț), Spiderman (Edi), Prâslea cel Voinic (Adi), Minni mouse (Maria), Crăiasa Zăpezii (Diana), mușchetarul Aramis (Gabi), Scufița Roșie (Emilia), Jasmin (Antonia).
„Lecții de dans”...
În timp ce juriul delibera, pe scenă au evoluat două fetițe (Patricia Gavrilaș și Aida Ruge), care ne-au dat „lecții de dans” (dans jaive și un dans țigănesc). Incitate și încântate de ceea ce au văzut, personajele de poveste au pornit distracția pe ringul de dans.
Curând au venit și premiile, prilej de bucurie sau de mâhnire și lacrimi, după caz. Toți însă au fost premiați, chiar dacă pe podium au urcat doar trei (Bogdan Galiș - locul I, Maria Jurca – locul II, Ștefan Cicortaș - locul III); încă patru combatanți au fost nominalizați și răsplătiți cu mențiuni (Kovacs Dominic, Diana Zaha, Adrian Haivas și Denisa Tomuța). Pentru toți s-au găsit diplome și atenții, iar părinții le-au pregătit aperitive și prăjiturele.
Paul Casian – sărbătoritul zilei
Unul din vajnicii „eroi” ai balului (Casian Paul Moldovan) avea motiv de sărbătoare, fiind ziua sa de naștere. Așa încât, s-a așezat în spatele unui tort uriaș din care au „explodat” artificii și din care s-au înfruptat până la urmă cu toții...
Cu asemenea copii și părinți minunați, manifestarea nu putea să nu fie o reușită, spre satisfacție Monicăi și a întregii echipe, care au pus la cale o distracție pe cinste... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Și-au petrecut ultima zi a semestrului ... cu mască și fără mască!

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:41:56 Ora standard a Europei de Est