Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Despre acordarea concediilor fără plată…

Legea Educației Naționale (II)

Despre acordarea concediilor fără plată…

În numărul anterior, ați putut citi despre pensionarea personalului didactic din învățământ.
Astăzi, doamna jurist dr. Ramona Bacter – consilierul juridic al Inspectoratului Școlar Județean Bihor – ne spune în ce condiții se vor acorda concediile fără plată...

Începând cu data de 4 februarie 2011, când Legea 1 din 2011 - Legea Educației Naționale - intră în vigoare, acordarea concediilor fără plată, pentru nevoi personale, cele pentru studii și  concediul plătit pentru redactarea tezei de doctorat au suferit unele modificări legislative.

Astfel în conformitate cu art.102 alin. 1, 2 art.103 lit. d, din Legea nr.128 din 1997, aceste concedii erau acordate de către inspectoratele școlare județene. În noua lege, aceste concedii sunt acordate în consiliul de administrație al unității de învățământ de unde provine cadrul didactic care solicită aceste concedii, excepție face concediul fără plată pentru nevoi personale.

În Legea 1 din 2011 - Legea Educației Naționale, concediile fără plată și pentru redactarea tezei de doctorat sunt reglementate de articolele 255 alin. 8, art. 268 alin. 1 și art. 279.

Art. 255 (8) Personalul didactic titular cu contract pe perioadă nedeterminată poate beneficia de concediu fără plată pe timp de un an școlar, o dată la 10 ani, cu aprobarea unității de învățământ sau, după caz, a inspectoratului școlar, cu rezervarea postului pe perioada respectivă.

Art. 268. (1) Cadrele didactice care redactează teza de doctorat sau lucrări în interesul învățământului pe bază de contract de cercetare ori de editare au dreptul la 6 luni de concediu plătit, o singură dată, cu aprobarea consiliului de administrație al unității de învățământ.

 Art. 279. Personalul didactic titular care din proprie inițiativă solicită să se specializeze/să continue studiile are dreptul la concediu fără plată . Durata totală a acestuia nu poate depăși 3 ani într-un interval de 7 ani. Aprobările în aceste situații sunt de competența unității școlare prin consiliul de administrație, dacă se face dovada activității respective.

De reținut este și faptul că art. 106 din Legea nr. 128 din 1997 care reglementa concediul fără plată pentru creșterea copilului până la 3 ani nu se mai regăsește în noua lege (Art. 106 – 1. Personalul didactic are dreptul la întreruperea activității didactice, cu rezervarea postului sau a catedrei, pentru creșterea și îngrijirea copilului în vârstă de până la 3 ani. De acest drept poate beneficia numai unul dintre părinți sau susținătorii legali).

Trimite email
miercuri, 22 ianuarie 2025, 07:48:03 Ora standard a Europei de Est