Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un montaj literar și dramatizarea basmului cult „Făt-Frumos cu moț în frunte”

Trupa de teatru „Micul actor” a ieșit la rampă cu

Un montaj literar și dramatizarea basmului cult „Făt-Frumos cu moț în frunte”

Daniela Furtoș și Florina Bidiliță, profesorii coordonatori ai proiectului educațional „Micul actor”, au înființat la Școala cu clasele I-VIII nr. 16 din Oradea trupa de teatru „Micul actor”.

Joi dimineața (27 ianuarie 2011), micii actori au ținut să spargă gheața și tăcerea... și să se facă auziți și cunoscuți de toți elevii și dascălii școlii. Cu mare entuziasm, în două reprize, au prezentat, în fața colegilor din cele două cicluri de învățământ un spectacol complex; mai întâi, un montaj literar, alcătuit din versuri ale poeților: Mihai Eminescu, Alexandru Philippide, William Shakespeare și Rudyard Kipling („fragmentele literare au în comun ideea lumii ca teatru și dorința omului de a trăi într-o lume mai bună”, după cum a ținut să sublinieze doamna profesor Daniela Furtoș); în partea a doua, am urmărit dramatizarea basmului cult „Făt-Frumos cu moț în frunte”, de I.L. Caragiale („care evidențiază posibilitatea oamenilor de a-și îmbogăți sufletul dăruind bunătate” - vorba doamnei profesor). Spectacolul a avut de toate, până și gong (mânuit cu măiestrie de Andreea Filip). Personajele, unu și unu, au dialogat firesc, din priviri, cu Măria sa spectatorul, ceea ce a însemnat captarea atenției și o stăpânire totală, chiar și fără instalație de sonorizare. Personajele principale nu au fost multe, dar bune, care și-au jucat rolurile peste așteptări, fără trac, fără emoțiile pe care ți pot produce colegii și profesorii. În rolul lui Făt-Frumos a jucat Petrișor Pătrașcu, domnița a fost Andreea Lupu, cu stofă veritabilă de actor (moștenire de la... tata), împăratul, un boem și un „bătrân” sfătos, precum Bogdan Faca (născut pentru acest rol), bucătarii: Lavinia Buda și Ingrid Seres, recitatorii (în dublu rol, și de prezentatori): Denisa Izvor, Ingrid Seres (bucătarul), Vasarhelyi Roxana și Melissa, Darina Băican, Lisa Velimirovici, Adriana Sas, Ioana Orsag, Camelia Blaga, Maria Crăciun, Andreea Rada, Balogh Andrea, Rebeca Secară (mama – împărăteasă, cu cele două fete), Romina Secară –ursitoarea, Ionela Ceobanu (tot prezentator, ca și responsabila cu gongul – Andreea Filip), Beniamin Sălăjan, Letiția Filimon, Mădălina Micula, Sabina Călinescu... o armată de actori, care ne-au impresionat prin naturalețea cu care și-au susținut numărul, deși sunt încă la început de drum (iar cei mai mulți sunt din clasele a V-a, aVI-a și a VII-a; doar vreo trei parcă sunt din a VIII-a). De fapt, ei s-au selectat singuri în perioada în care au pregătit această primă reprezentație de senzație, zicem noi!
Cinci spectacole... dar 17 activități diverse
În cele nouă luni de derulare a proiectului (octombrie 2010 - iunie 2011), pe agenda proiectului figurează nu mai puțin de 17 activități diverse, de la exerciții de dramatizare la confecționarea de recuzită și decoruri, colaborare și schimb de experiență cu partenerii lor – actorii trupei de teatru „Iosif Vulcan”, trupa Teatrului de Stat din Oradea (organizator Lidia Leța), teatru și istorie, lumea ca teatru, artă teatrală... și numai după aceea, vorbim și de spectacole: Făt-Frumos cu moț în frunte, Fetița cu chibrituri, Tot mort, tot mort? Un pedagog de școală nouă, Ursul (o farsă)...
„După cum i-am văzut jucând astăzi (joi – n.n.), pentru prima oară, micii actori promit mult. Avem nevoie și de așa ceva, iar proiectul își propune eficientizarea activităților educative și instructive din școală, ceea ce nu poate decât să ne bucure, elevii având preocupări sporite în direcția lecturii și interpretării artistice, cu impact pozitiv direct asupra colegilor de clasă și de școală, iar indirect asupra profesorilor și părinților, ceea ce nu este puțin lucru”, ne-a declarat domnul director, profesor Mircea Gârba, un sufletist și un promotor al ineditului, după cum îl cunoaștem. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un montaj literar și dramatizarea basmului cult „Făt-Frumos cu moț în frunte”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:28 Ora de vară a Europei de Est