Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

S-a sărbătorit Unirea - cu mic cu mare!

În cetatea „pedagogiștilor” orădeni, luni, 24 ianuarie,

S-a sărbătorit Unirea - cu mic cu mare!

Motto: „Nu-i an să nu sărbătorim Unirea/ Ce ne-a umplut poporul de podoabe.” (V. Eftimiu)
Luni, 24 ianuarie 2011, la împlinirea a 152 de ani de la Unirea Principatelor Române, înfăptuită la 24 Ianuarie 1859, elevii ciclului primar de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea au sărbătorit evenimentul în toate cele trei clădiri ale instituției.

(Re)uniți... în Cabinetul de documentare și informare
În clădirea centrală, elevii claselor I D (prof. Emilia Nagy), a II-a A (înv. Maria Dronca), a II-a B (prof. Petru Bălaj) și a IV-a D (prof. Adriana Florica Puie) au organizat o întâlnire de informare tematică în sala CDI, unde a fost prezentat materialul realizat de profesorul de istorie, dna Elena Jurchiș, urmat de vizionarea unui material prezentat în power point - „Unirea Principatelor Române de la 1859”. La final, elevii mai mari (Simai Aida, Cseh Anemona, Paina Adelin, din clasa a IV-a D) au prezentat lucrări confecționate de ei și colegii lor la orele de educație tehnologică, „fluturi” cu aripi tricolore în forma mâinilor lor de copii, unite la mijloc, care își luau zborul pentru a imagina crezul și dorința românilor de secole: Unirea. Momentul a fost imortalizat foto de dl Nicolae Lazăr, care a asigurat și fondul muzical specific - „Hora Unirii”.
Concursul „Hai să dăm mână cu mână”, medalion „Al. I. Cuza”...
În clădirea de pe strada Rahovei, activitățile au fost foarte diversificate.
Elevii claselor I A, B și D (prof. Maria Donca, Maria Duma și Rodica Ghenț) au confecționat din hârtie minunate hore ale Unirii și au vizionat prezentări în power point pe această generoasă temă.
La clasele a II-a C și D, și a IV-a C (îndrumate de înv. Florica Urs, Elena Șarba și Rodica Meza) s-au citit povestiri legate de eveniment și s-a învățat „Hora Unirii”.
Doamna profesor Angela Clonda și elevii clasei a III-a A au pus de un concurs tematic, intitulat „Hai să dăm mână cu mână!” Elevii au fost împărțiți în șase echipaje, fiecare echipaj având câte un lider. Membrii echipajelor au rezolvat cele patru subiecte ale fișelor de concurs, într-un timp dat. În funcție de punctajul general acumulat, s-au împărțit premiile. Pe locul I s-au situat, la egalitate, echipajele II și IV (cu 48 de puncte), având următoarea componență: Puia Patricia, Chiforiec Alexandra, Costea Adriana, Bugle Miruna, Cozman Lorena, Silaghi George, Berinde Darius, Vlaș Bianca și Albu Darius; pe locul II – echipajul V (cu 47 p.): Negruț Bianca, Chișvasi Diana, Judea Iulia și Popa Emanuel; pe locul III - echipajul VI (cu 43 p.): Ciavoi Sergiu, Tăut Andra, Tripon George și Bondar Georgiana; mențiuni - echipajele I și III (cu 42 și 40 p.): Lupău Anda, Dan Ștefan, Sabău Sabina, Oros Mădălina, Floruța Raul, Mironeasa Adrian și Ardelean Alex.
Doamna profesor Georgeta Tifor și elevii clasei a IV-a A au pregătit un medalionul „Alexandru Ioan Cuza”, în cadrul proiectului educativ extracurricular „Știu despre România”.
Sub genericul „Unirea cea Mică - un pas mare pentru istoria noastră”, la clasa a IV-a B (prof. Rodica Panti), Rus Sorana și Avram Larisa au prezentat contextul istoric al înfăptuirii Unirii Principatelor. Vesa Georgia și Andrei Scorțea au recitat poezii patriotice, după care, împărțiți pe echipe, au desenat sau au compus poezii.
Șezători literare...
În clădirea de pe strada Iuliu Maniu, cei trei dascăli: Aurelia Susan, Anca Mărincean și Ionuț Andrei, împreună cu elevii claselor a III-a B, C și D, au marcat evenimentul prin șezători literare și momente artistice.
În pauza mare, toți elevii ciclului primar de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” s-au prins în Hora Unirii, în curțile celor trei clădiri, învârtind „hora frăției pe pământul României”. (Maria & Ovi)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: S-a sărbătorit Unirea - cu mic cu mare!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:15 Ora de vară a Europei de Est