Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 ianuarie 2025

Profesorii care nu vin la ore, în vizorul ministrului Educației
Voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică
Daniel David a anunțat, în cadrul unui interviu pentru Edupedu.ro, că va iniția „în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului” în privința profesorilor care nu se prezintă la ore. „În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate”, a spus acesta.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: Problema, în final, se rezumă așa: Ministerul Educației plătește o parte dintre profesori pe fals în acte, condică semnată în fals, pe ore pe care ei nu le efectuează. Care este mecanismul pe care îl aveți în vedere, ca ministru, pentru a vă asigura că nu plătiți, ca angajator, o resursă umană care nu se prezintă la locul de muncă?
Daniel David: În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate. Le aștept la nivel de minister. Eu am spus că nu toată lumea trebuie să se adreseze ministrului, dar, după ce ai parcurs acele etape și lucrurile nu au fost rezolvate, te adresezi la nivel de minister. Și, în același timp, voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică. Simplul fapt că faci această analiză începe să-i conștientizeze pe cei din sistem că ministerul ia foarte în serios acest lucru și se uită. Le stimulez, ca să spun așa, întoarcerea spre calea cea bună.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: În trecut erau inspecții ale directorilor din minister către școli.
Daniel David: Vom face acea analiză de sistem, inclusiv verificări, ca să spun așa, într-o variantă neanunțată.
Informații de context
În luna aprilie 2024, Ligia Deca, ministrul Educației la acea vreme, spunea că în cazurile în care profesorii lipsesc nemotivat de la ore ,,trebuie sesizat inspectoratul școlar și chiar ministerul ca să putem să luăm măsurile necesare”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Un nou campion … liceul „Lucian Blaga”

„La vremuri noi…”

Un nou campion … liceul „Lucian Blaga”

Concursul de istorie desfășurat luni, 24 ianuarie 2011, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” a fost câștigat de echipajul Liceului Teoretic „Lucian Blaga”; pe locul secund, s-au situat gojdiștii.

Revelația ediției a IV-a au constituit-o reprezentanții a trei colegii tehnice: „Andrei Șaguna”, „Constantin Brâncuși” și „Traian Vuia” care au ajuns la baraj, cu gojdiștii și cu cei de la „Blaga”.
Echipajul de la „Vuia” a părăsit competiția cu o mențiune, brâncușienii  –  pe locul III, iar „Andrei Șaguna” -  pe locul V.
Campionii se numesc: Cosmin, Ioana, Dragoș și Otilia Filip - prietena lor.
„Este un gest de patriotism”
De patru ani, doamna profesor Elena Cristina Marian (de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”), în calitate de inițiator și organizator principal, adună liceenii la un concurs de istorie, intitulat „La vremuri noi, om nou”. De fiecare dată, Elena s-a bucurat de sprijinul dnei profesor Daniela Duma și de ajutorul conducerii colegiului (director - Iosif Eilender, director adjunct – Maria Onița), precum și de o mână de sponsori fideli. La ediția din acest an, i s-a alăturat și Inspectoratul Școlar Județean, iar concursul a devenit județean, prin participarea echipajelor de la liceele din Salonta și Bratca, alături de cele 14 echipaje orădene.
„Este un gest de patriotism faptul că participați la acest concurs. Că veți fi pe primul loc sau pe al XVI-lea contează mai puțin...”, le-a spus domnul director Iosif Eilender, în deschiderea manifestării.
„Ne-am adunat ca să ne amintim ce a fost la 24 ianuarie 1859 și ce a însemnat colonelul Alexandru Ioan Cuza pentru Principatele Române Unite...” a completat moderatorul concursului, doamna profesor Elena Cristina Marian.
Invitat la microfon, profesorul de istorie Vasile Sabău s-a rezumat să încadreze evenimentul (mesajul) în problema orientală, spre a nu „lua anafura” de la gura concurenților, care așteptau cu ... sufletul confruntarea istorică. Trei eleve eminesciene, din IX F (îndrumate de prof. Daniela Duma și Alina Trif), Laura Lezeu, Ștefania Popa și Cristina Simion, alcătuind echipajul colegiului gazdă, nu au participat la concurs, ci au condimentat evenimentul. Mai întâi, ne-au reținut atenția cu un „Arc peste timp”, prezentând în power point un rezumat al edițiilor anterioare, iar mai târziu, un al doilea proiect, intitulat „24 ianuarie 1859, între istorie și literatură”.
Potrivit structurii concursului, pe ecran au fost proiectate pe rând cele 10 întrebări, iar echipajele (formate din câte trei reprezentanți fiecare) primeau întrebarea cu cele trei variante de răspuns, din care doar una era corectă. Ei trebuiau să încercuiască sau să sublinieze varianta corectă. Au fost și întrebări la care trebuiau să formuleze răspunsul, fie și numai indicând locul și anul desfășurării evenimentului. După fiecare întrebare, pe ecran apărea soluția corectă, explicată (îmbogățită) de doamna profesor Elena Marian.
La finele celor 10 întrebări, cinci echipaje obținuseră cel mai mare punctaj din concurs (opt puncte): Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” și trei colegii tehnice „Andrei Șaguna” „Constantin Brâncuși” și „Traian Vuia”; ceilalți 11 competitori totalizaseră câte șapte (respectiv șase) puncte: liceele teoretice „Aurel Lazăr”, „Onisifor Ghibu” și liceul din Bratca, colegiile naționale „Iosif  Vulcan” din Oradea și „Arany Janos” din Salonta, Colegiul Economic „Partenie Cosma”, liceele teologice Greco-Catolic și Penticostal „Betel” și Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” (toate nouă, câte 7 p.), iar Grupul Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu” și Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, câte șase puncte fiecare.
Cinci întrebări de departajare
După prima întrebare, „Vuia” și „Șaguna” au intrat la baraj pentru mențiune și locul V, iar, „Brâncuși”, „Gojdu” și „Blaga” și-au disputat cele trei locuri (III, II, I) pe podium.
Așadar: „Traian Vuia”- mențiune (Mădălina Alexandra Albuț, Cristina Copil, Sorin Chiș și prof. Corina Precup); „Constantin Brâncuși” – locul III (Cristina Varga, Anamaria Iancu, Vasile Tătaru și prof. Ionel Mustățea); „Emanuil Gojdu” – locul II (Maria Cociubei, Mirabela Marchiș, Alexandra Butuc și prof. Traian Ursuța); „Lucian Blaga” - locul I (Cosmin Buta, Ioana Chirodea, Dragoș Tanc și prof. Otilia Filip).
Diplomele de participare și premiile au fost înmânate echipajelor de directorul adjunct, doamna profesor Maria Onița. Premiile au constat în: cărți, hărți, atlase și obiecte de papetărie.
„Ne bucură faptul că la cea de-a IV-a ediție ni s-a alăturat și Inspectoratul Școlar Județean, care ne-a dat acordul și astfel, concursul s-a desfășurat la nivel județean, având cea mai amplă participare de până acum, 16 licee. Þinem să salutăm fidelitatea sponsorilor și să subliniem faptul că la această ediție am avut o bibliografie mai amplă, întrebări mai dificile și o derulare strânsă a probelor de baraj”, ne-a declarat doamna profesor Elena Cristina Marian – creierul și sufletul competiției. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (86 de poze), accesați Galeria foto: Un nou campion  … liceul „Lucian Blaga”.

Trimite email
luni, 3 februarie 2025, 06:47:20 Ora standard a Europei de Est