Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Lotul bihorenilor a obținut rezultate deosebite!

La concursul național de fizică și chimie „Impuls perpetuum” de la Amara

Lotul bihorenilor a obținut rezultate deosebite!

La cea de-a XV-a ediție a Concursului național de fizică și chimie „Impuls perpetuum”, rezervat elevilor gimnaziști din mediul rural, Bihorul a fost reprezentat de Olah Matyas, din clasa a VI-a, de la Școala din Mișca, comuna Chișlaz (elevul dlui profesor Erdei Sandor), Roxana-Alina One și Bogdan Mihele, din clasa a VII-a, de la Școala din Haieu, comuna Sânmartin (elevii dnei profesoare de fizică și chimie Elena Știubea, cea care i-a însoțit la concursul de la Amara).

Roxana – locul II, Matyas - III, Bogdan – IV
Văzând punctajele frumoase obținute la etapa județeană de cei trei elevi (Roxana – punctaj maxim, 100 de puncte, Matyas – 97, iar Bogdan - 91), dna profesoară era convinsă că reprezentanții Bihorului vor obține rezultate deosebite, dumneaei având experiența a încă șase ediții naționale ale acestui concurs (în 1998, 99, 2000, 2001, 2002 și 2003). Așa a și fost, la clasa a VII-a, Roxana s-a clasat pe locul al doilea pe țară (cu 125 de puncte), după reprezentantul județului Argeș, la doar 0, 50 puncte de acesta; pe locul III, s-a clasat reprezentantul județului Neamț (cu 124,50 p.), iar pe locul IV, colegul de clasă al Roxanei, Bogdan Mihele (cu 120, 75 p.). La clasa a VI-a, elevul dlui profesor Erdei Sandor, Olah Matyas, a ocupat locul al III-lea pe țară. Cu aceste rezultate deosebite, Roxana, Matyas și Bogdan fac cinste școlilor, profesorilor și județului.
  „A fost o experiență extraordinară”
Pe campionii din Haieu, aveam să-i cunosc, ieri, miercuri, 12 septembrie, chiar în sala lor de clasă, alături de alți colegi de clasă (George, fratele geamăn al lui Bogdan, Cristian Bot și Marius Bele), și de distinsa profesoară Elena Știubea, diriginta lor.
Roxana, pe cât e de scundă, pe atât este de isteață și vorbăreață, o enciclopedie, deschisă și sclipitoare, sinceră și copilăroasă. Nu știe exact când și cum s-a-ndrăgostit de vulcanologie și Fizica Pământului, dar are gânduri mari. La absolvire, se pare că se va lua de mână cu Bogdan și vor veni la „Gojdu”, ea la fizică-chimie, el la informatică. Roxi nu e la primul concurs național. Între 1 și 3 iunie, a participat la etapa națională a concursului de chimie „Raluca Ripan”, desfășurată la Cluj –Napoca, unde a reprezentat Bihorul, alături de Florina Heredea –gojdista,. Sebastian Ghiricuță, de la Școala „Decebal”, Alina Toda și Ana-Maria Gui, din Aleșd . Pentru premianta I a clasei a VII-a de la Școala din Haieu, „concursul de la Amara a fost o experiență extraordinară, un prilej de a lega noi prietenii. Am făcut schimb de adrese (numere de telefon) cu colege din Botoșani, Ialomița și Sălaj, am învățat un dans oltenesc, la o activitate intitulată „Parada portului popular”, am făcut plajă la Lacul Amara, am avut discotecă, întâlniri cu autori de manuale și culegeri de probleme. Astfel, am avut prilejul să-i cunosc pe: Doina Turcitu (Editura Radical), Andrei Petrescu (Editura All), Mihail Sandu, Florea Uliu, precum și redactori ai revistei de fizică „Evrika” din Brăila.” Bogdan e o fire sobră, scump la vorbă, ermetic, pasionat de informatică. În timp ce discutam cu Roxana, el trăgea cu ochiul la colegii care jucau „Monopoly” (jocul tranzacțiilor imobiliare).
Dna profesoară a dorit să sublinieze buna organizare a concursului (pentru care se fac „vinovați” prof. Aurica și Ioan Cobelea). „Pe perioada celor cinci zile, am avut  parte de activități variate și interesante: acele întâlniri cu autori de manuale și culegeri, despre care vorbea Roxana, seri culturale, excursie la Muzeul de Agricultură, unde urma să aibă loc proba experimentală (de determinare a indicelui de refracție a unui lichid necunoscut), întreceri sportive, plajă, discotecă. În ceea ce privește concursul trebuie să spunem că problemele de calorimetrie au fost dificile, în comparație cu cele de optică și mecanică, iar la chimie au avut mult de lucru: determinarea concentrațiilor soluțiilor, recunoașterea tipului de reacție chimică, descrierea fenomenului chimic, dar și de făcut observații...”
Să mai spunem că în urma rezultatelor obținute, Roxana s-a ales cu 800.000 de lei vechi, o diplomă, un manual și culegere, Bogdan, cu 450.000, iar Matyas, cu 600.000, plus diplome, manuale și culegeri, ambii. Doamna profesoară s-a mulțumit cu felicitările juriului și organizatorilor, și cu bucuria succesului repurtat de elevii săi!
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Lotul bihorenilor a obținut rezultate deosebite!

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:30:18 Ora standard a Europei de Est