Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Uniți în cuget și simțiri la C.N. „Arany Janos”

Învățământ la Salonta

Uniți în cuget și simțiri la C.N. „Arany Janos”

Profesorii și elevii Colegiului Național „Arany Janos” din Salonta demonstrează, încă o dată, că istoria poporului român este respectată și însușită cu dragoste, indiferent de etnie.

Luna ianuarie este marcată de ample manifestări cultural-educative menite să întărească spiritul cosmopolit și de bună conviețuire în micul orășel de frontieră.
Numai cine nu a dorit a lipsit de la activitățile cultural-istorice organizate în ultimele zile la C.N. „Arany Janos” în care s-a recitat Eminescu în limbile română și maghiară, iar Unirea Principatelor Române a avut un singur numitor: respectul pentru țară.
În opinia directorului colegiului național salontan, prof. Liviu Galea, elevii români și maghiari învață și simt românește fiindcă, în primul rând, învață de acasă respectul pentru țara în care s-au născut. De mai bine de un secol și jumătate, cetățenii municipiului românesc Salonta, indiferent de etnie, români sau maghiari, iubitori de poezie, nu au lăsat praful uitării să cearnă deznădejde peste amintirea marelui și neprețuitului poet național, Mihai Eminescu. Tradiția Colegiului Național „Arany Janos” de a cinsti valorile autentice s-a dovedit un act de continuitate, demonstrând că Mihai Eminescu rămâne un reper în literatura și în cultura românească sau, după cum spunea Nicolae Iorga, „Eminescu este expresia integrală a națiunii române”.
Concursul „Reînvierea lui Eminescu”
Animați de dorința cinstirii poetului, profesorii și elevii Colegiului Național „Arany Janos” din Salonta au organizat activități dedicate Zilei poetului nepereche. Catedra de limba și literatura română, formată din profesorii Zoe Nagy, Gabriela Dumiter, Roxana Merce, Ramona Buz, Florina Toth, Natalia Handra, Gheorghe Handra și Adriana Foltuț, a îndrumat și pregătit elevii pentru participarea la concursul „Reînvierea lui Eminescu”. Momentul cultural-artistic prezentat de elevii Dorotheea Foltuț și Șerban Grecu a completat acest tablou încărcat de emoție și spiritualitate. Diversitatea tematicii eminesciene transpusă în piesele interpretate de corul liceului dirijat de prof. Nagy Judith a oferit publicului prezent la C.N. „Arany Janos” un experiment metaforic unic. Directorul Liviu Galea, inspirat de mesajul emoționant al manifestărilor, a sugerat înlocuirea panoului „Eminescu”, vechi de patru decenii. Actualizarea a fost preluată de prof. dr. Adriana Foltuț și Cristian Butcă, prin proiectul „Eminescu în imagini”, concretizat într-o expoziție de fotografii de epocă ale poetului, familiei și prietenilor, pagini de manuscris, precum și reprezentări plastice, statui și tablouri.
„Cinste eroilor Unirii Principatelor Române”
Sărbătoarea poetului nepereche este urmată, în aceste zile, la C.N. „Arany Janos” de ample manifestări prilejuite de Unirea Principatelor Române, la 24 Ianuarie 1859 (5 februarie pe stil vechi). Elevii de liceu, gimnaziu și din clasele primare sunt angrenați în diverse activități cultural-istorice și proiecte educaționale menite să amintească salontanilor de primul pas făcut sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza spre Marea Unire a tuturor românilor. În incinta liceului se amenajează un stand comemorativ și se vor derula pe video-proiector momentele istorice majore ale Unirii Principatelor Române.
Și elevii din ciclul primar se străduiesc să-și dovedească spiritul național. Elevii din clasa a IV-a B, coordonați de prof. Mirela Grecu, au pregătit, în  cadrul unui proiect educațional complex, lângă tabla încărcată cu montaje artistice și poezii dedicate Zilei poetului național, Mihai Eminescu, detaliile concursului tematic „Cinste eroilor Unirii Principatelor Române” în cadrul căruia, pe lângă competiția plină de surprize cu întrebări din istoria românilor din Moldova și Þara Românească, vor cânta, vor recita poezii patriotice și vor viziona materiale didactice istorice. (Sorin PETRACHE)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:59:33 Ora standard a Europei de Est