Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Uniți în cuget și simțiri la C.N. „Arany Janos”

Învățământ la Salonta

Uniți în cuget și simțiri la C.N. „Arany Janos”

Profesorii și elevii Colegiului Național „Arany Janos” din Salonta demonstrează, încă o dată, că istoria poporului român este respectată și însușită cu dragoste, indiferent de etnie.

Luna ianuarie este marcată de ample manifestări cultural-educative menite să întărească spiritul cosmopolit și de bună conviețuire în micul orășel de frontieră.
Numai cine nu a dorit a lipsit de la activitățile cultural-istorice organizate în ultimele zile la C.N. „Arany Janos” în care s-a recitat Eminescu în limbile română și maghiară, iar Unirea Principatelor Române a avut un singur numitor: respectul pentru țară.
În opinia directorului colegiului național salontan, prof. Liviu Galea, elevii români și maghiari învață și simt românește fiindcă, în primul rând, învață de acasă respectul pentru țara în care s-au născut. De mai bine de un secol și jumătate, cetățenii municipiului românesc Salonta, indiferent de etnie, români sau maghiari, iubitori de poezie, nu au lăsat praful uitării să cearnă deznădejde peste amintirea marelui și neprețuitului poet național, Mihai Eminescu. Tradiția Colegiului Național „Arany Janos” de a cinsti valorile autentice s-a dovedit un act de continuitate, demonstrând că Mihai Eminescu rămâne un reper în literatura și în cultura românească sau, după cum spunea Nicolae Iorga, „Eminescu este expresia integrală a națiunii române”.
Concursul „Reînvierea lui Eminescu”
Animați de dorința cinstirii poetului, profesorii și elevii Colegiului Național „Arany Janos” din Salonta au organizat activități dedicate Zilei poetului nepereche. Catedra de limba și literatura română, formată din profesorii Zoe Nagy, Gabriela Dumiter, Roxana Merce, Ramona Buz, Florina Toth, Natalia Handra, Gheorghe Handra și Adriana Foltuț, a îndrumat și pregătit elevii pentru participarea la concursul „Reînvierea lui Eminescu”. Momentul cultural-artistic prezentat de elevii Dorotheea Foltuț și Șerban Grecu a completat acest tablou încărcat de emoție și spiritualitate. Diversitatea tematicii eminesciene transpusă în piesele interpretate de corul liceului dirijat de prof. Nagy Judith a oferit publicului prezent la C.N. „Arany Janos” un experiment metaforic unic. Directorul Liviu Galea, inspirat de mesajul emoționant al manifestărilor, a sugerat înlocuirea panoului „Eminescu”, vechi de patru decenii. Actualizarea a fost preluată de prof. dr. Adriana Foltuț și Cristian Butcă, prin proiectul „Eminescu în imagini”, concretizat într-o expoziție de fotografii de epocă ale poetului, familiei și prietenilor, pagini de manuscris, precum și reprezentări plastice, statui și tablouri.
„Cinste eroilor Unirii Principatelor Române”
Sărbătoarea poetului nepereche este urmată, în aceste zile, la C.N. „Arany Janos” de ample manifestări prilejuite de Unirea Principatelor Române, la 24 Ianuarie 1859 (5 februarie pe stil vechi). Elevii de liceu, gimnaziu și din clasele primare sunt angrenați în diverse activități cultural-istorice și proiecte educaționale menite să amintească salontanilor de primul pas făcut sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza spre Marea Unire a tuturor românilor. În incinta liceului se amenajează un stand comemorativ și se vor derula pe video-proiector momentele istorice majore ale Unirii Principatelor Române.
Și elevii din ciclul primar se străduiesc să-și dovedească spiritul național. Elevii din clasa a IV-a B, coordonați de prof. Mirela Grecu, au pregătit, în  cadrul unui proiect educațional complex, lângă tabla încărcată cu montaje artistice și poezii dedicate Zilei poetului național, Mihai Eminescu, detaliile concursului tematic „Cinste eroilor Unirii Principatelor Române” în cadrul căruia, pe lângă competiția plină de surprize cu întrebări din istoria românilor din Moldova și Þara Românească, vor cânta, vor recita poezii patriotice și vor viziona materiale didactice istorice. (Sorin PETRACHE)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:51:01 Ora de vară a Europei de Est