Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Andrei și Emilia – regele și regina lecturii

Maratonul lecturii – ediția a III-a

Andrei și Emilia – regele și regina lecturii

Cea de-a III-a ediție a „Maratonului lecturii” a fost câștigată (luni, 17 ianuarie 2011) de Andrei Răzvan Ciobanu (de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea), care a fost încoronat regele lecturii, și Emilia Pop (de la Liceul de Artă), care a devenit regina lecturii.

De remarcat este faptul că Andrei este pentru a doua oară regele lecturii. Tot el a câștigat și în 2008, prima ediție a concursului.
Maratonul lecturii este un concurs de lectură, de citi cărți pentru copii, organizat de Secția pentru tineret și copii a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea (împreună cu filialele sale de pe bulevardul Dacia și din Ioșia). A fost lansat în 2008 pentru școlarii iubitori de lectură, cu vârsta cuprinsă între 8 și 14 ani. Cei care se înscriu la acest concurs, trebuie să împrumute și să citească și alte cărți decât cele pe care le indică doamna învățătoare sau profesorul de limba română, lecturi care nu figurează pe lista obligatorie primită de la școală, ci pe o listă specială propusă de organizatorii concursului (dna Mariana Barna – șeful secției, Marianca Buda, Simona Popa și Adelina Boga). Cei care au citit într-un an calendaristic cele mai multe cărți de pe lista indicată ajung rege și regină. La această ediție, regele Andrei a citit 53 de cărți, iar regina Emilia – 50. Ca să se convingă că au citit cartea și nu doar au frunzărit-o sau bifat-o, organizatorii își testează cititorii cu întrebări de control. Sloganul și crezul organizatorilor este „Citește și dă mai departe!”... pentru ca lectura să nu mai fie considerată un lux, ci o plăcută zăbavă!
Cea de-a treia ediție a mobilizat aproximativ o sută de concurenți, doar jumătate din câți au participat la ediția a doua. Concursul se desfășoară pe două secțiuni (română și maghiară).
Câștigătorii ediției
În clasament, regele și regina au fost urmați de un „pluton” de cititori: Daniel Bala (de la Liceul Teologic Baptist „Emanuel”) – premiul II, cu 46 de cărți citite; Daniel este regele celei de-a doua ediții; pe locul trei s-au situat patru cititori: Ruxandra Gâdei (de la Școala cu clasele I-VIII nr. 11), Vanesa Diacon (de la școala „Nicolae Bălcescu”), Patricia Scorțe (de la școala „Dacia”) și Adriana Mudura (de la „Octavian Goga”), cu 45-42 de cărți citite; șapte mențiuni: Ruxandra și Teodora Bodog (de la „Oltea Doamna”), Andrada Tiutiu (de la liceul „Emanuel”) și Maria Cristina Barna (de la „Octavian Goga”) – mențiune I; Andrada Marian (de la „Octavian Goga”) și Alexandra Stîngă ( C.N. „Iosif Vulcan”) - mențiune II; Emanuela Pantiș (de la „Octavian Goga”) – mențiune III, cu 35 - 25 de cărți citite);
la secțiunea maghiară: Demjen Anamaria (de la „Octavian Goga”) – premiul I; Szekely Alexandra Daiana (de la fosta școală „Andrei Mureșanu”, actualmente Liceul Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu”); Alexandra și-a împrumutat cărțile de la filiala „Dacia” a bibliotecii) și tot premiul II – Bernath Kitti – Henrietta (de la „Nicolae Bălcescu”); Kiss Bianca (de la „Emanuel”)  –  premiul III.
Ediția a IV-a are un nou regulament
De la Adelina Boga aveam să aflăm că cea de-a IV-a ediție va avea un nou regulament (cu trei etape).
În prima etapă, care începe în luna februarie (și ține până în august, inclusiv), concurenții vor fi testați tot cu ajutorul întrebărilor-„capcană” (de control); din septembrie (până în decembrie), se va face lecturarea unui fragment din cărțile selectate pentru concurs; o activitate interactivă de grup, în care se vor urmări: depistarea copiilor cu aptitudini pentru lectură, cursivitatea, expresivitatea, intonația și ritmul, precum și înțelegerea textului citit. În cadrul celei de-a treia etape, cititorii concurenți vor fi puși în situații problemă, trebuind să recunoască cartea și autorul, prin identificarea citatului prezentat. (Ovidiu DAN)
Explicație: Regina Emilia nu apare în „arsenalul” de poze pentru simplul motiv că nu a fost prezentă luni la festivitatea de... încoronare! (Ovi)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Andrei și Emilia – regele și regina lecturii.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:59:38 Ora de vară a Europei de Est