Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Dublă aniversare la Școala cu clasele I-VIII din Ceișoara

14 ianuarie 2011

Dublă aniversare la Școala cu clasele I-VIII din Ceișoara

În această zi fastă de ianuarie, elevii școlii din Ceișoara și-au pregătit sufletele și au îmbrăcat cele mai frumoase veșminte pentru a sărbători cum se cuvine două evenimente în același timp – 161 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu și 10 ani de la apariția revistei școlii –„Inspirația”, care a fost lansată în ziua de 15 ianuarie 2001.

Simpozionul dedicat „Poetului Nepereche” a fost pregătit cu profesionalism și pasiune încât versurile recitate și cântecele pe versuri eminesciene au mers direct la sufletul celor prezenți. Profesorii îndrumători ai acestor copii au fost: doamna profesor de limba și literatura română – Denisa Flore și dl profesor Mihai Jula.
În partea a doua a manifestării, directorul școlii coordonatoare (Școala cu clasele I-VIII din Ceica), profesorul Ioan Boț, a făcut un scurt istoric al revistei, începând cu numărul 1­/ianuarie 2001 și până la ultimul număr 35/decembrie 2010, numărul aniversar -36 este în lucru, urmând să apară până la sfârșitul lunii ianuarie. Revista a fost pregătită încă din anul 2000. Am pornit la lucru cu un mănunchi de copii curioși și pasionați de creație și de fenomenul literar. Ei făceau parte din cercul de poezie „Ana Blandiana”: Olimpia Ivan, Ioana Boțiu, Felicia Indrie, Felicia Ivan, Nicoleta Pințiș, Ioana Jurcuț. Toți sunt în acest moment absolvenți ai unor facultăți. Lor li s-au adăugat pe parcursul anilor alte generații de elevi, astăzi, studenți sau liceeni care cunosc importanța celui mai fascinant domeniu al
personalității umane – creativitatea, pe care și-au exersat-o scriind versuri, povestiri, scenete, jurnale de călătorii, interviuri cu diferite personalități.
„Inspirația” - centru polarizator
În cei 10 ani de apariție, revista „Inspirația” a constituit centrul polarizator a multor activități cultural- educative deosebite: recitaluri de poezie clasică și contemporană, lansări de carte, întâlniri cu scriitori și oameni de cultură ca: Ioan Moldovan - redactorul-șef al revistei „Familia”, Gheorghe Vidican, Lucian Scurtu, Mihai Vieru, Alexandru Sfârlea, Mircea Papiu, Ioan Morar, Magda Mitrașca, Elisabeta Pop... care au contribuit la modelarea în mod vizibil a personalității elevilor școlii din Ceișoara.
Întâlnirea cea mai emoționantă, care a devenit o zi memorabilă pentru analele școlii din Ceișoara, a fost aceea din mai 2007,  când poeta Ana Blandiana împreună cu scriitorul Romulus Rusan ne-a vizitat și a susținut, alături de membrii cercului de poezie care-i poartă numele, un recital de poezie, impresionant cu vocea ei inimitabilă. Elevii școlii din Ceișoara au fost sponsorizați de către poetă cu o excursie la Muzeul memorial al victimilor comunismului de la Sighet.
Inspirația din 2001 a stârnit un val de emulație culturală. O serie de școli au purces după aceea la înființarea de reviste proprii. Astfel, în 2006, s-a desfășurat un concurs de reviste ale elevilor bihoreni la care a participat și „Inspirația”, fiind distinsă cu premiul I la secțiunea de reviste tematice. Același premiu I l-a luat și în 2007, iar la Expoziția națională a revistelor școlare, organizată la Iași, în 19 decembrie 2009 – „Inspirației” i s-a acordat premiul I, un imbold deosebit pentru noi de a continua ceea ce am început.
Îndrăzniți, dragi elevi și colegi să visați, să meditați și să creați! – „Inspirația” așteaptă să vă promoveze! (Ioan Boț)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Dublă aniversare la Școala cu clasele I-VIII din Ceișoara.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:16:07 Ora standard a Europei de Est