Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dublă aniversare la Școala cu clasele I-VIII din Ceișoara

14 ianuarie 2011

Dublă aniversare la Școala cu clasele I-VIII din Ceișoara

În această zi fastă de ianuarie, elevii școlii din Ceișoara și-au pregătit sufletele și au îmbrăcat cele mai frumoase veșminte pentru a sărbători cum se cuvine două evenimente în același timp – 161 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu și 10 ani de la apariția revistei școlii –„Inspirația”, care a fost lansată în ziua de 15 ianuarie 2001.

Simpozionul dedicat „Poetului Nepereche” a fost pregătit cu profesionalism și pasiune încât versurile recitate și cântecele pe versuri eminesciene au mers direct la sufletul celor prezenți. Profesorii îndrumători ai acestor copii au fost: doamna profesor de limba și literatura română – Denisa Flore și dl profesor Mihai Jula.
În partea a doua a manifestării, directorul școlii coordonatoare (Școala cu clasele I-VIII din Ceica), profesorul Ioan Boț, a făcut un scurt istoric al revistei, începând cu numărul 1­/ianuarie 2001 și până la ultimul număr 35/decembrie 2010, numărul aniversar -36 este în lucru, urmând să apară până la sfârșitul lunii ianuarie. Revista a fost pregătită încă din anul 2000. Am pornit la lucru cu un mănunchi de copii curioși și pasionați de creație și de fenomenul literar. Ei făceau parte din cercul de poezie „Ana Blandiana”: Olimpia Ivan, Ioana Boțiu, Felicia Indrie, Felicia Ivan, Nicoleta Pințiș, Ioana Jurcuț. Toți sunt în acest moment absolvenți ai unor facultăți. Lor li s-au adăugat pe parcursul anilor alte generații de elevi, astăzi, studenți sau liceeni care cunosc importanța celui mai fascinant domeniu al
personalității umane – creativitatea, pe care și-au exersat-o scriind versuri, povestiri, scenete, jurnale de călătorii, interviuri cu diferite personalități.
„Inspirația” - centru polarizator
În cei 10 ani de apariție, revista „Inspirația” a constituit centrul polarizator a multor activități cultural- educative deosebite: recitaluri de poezie clasică și contemporană, lansări de carte, întâlniri cu scriitori și oameni de cultură ca: Ioan Moldovan - redactorul-șef al revistei „Familia”, Gheorghe Vidican, Lucian Scurtu, Mihai Vieru, Alexandru Sfârlea, Mircea Papiu, Ioan Morar, Magda Mitrașca, Elisabeta Pop... care au contribuit la modelarea în mod vizibil a personalității elevilor școlii din Ceișoara.
Întâlnirea cea mai emoționantă, care a devenit o zi memorabilă pentru analele școlii din Ceișoara, a fost aceea din mai 2007,  când poeta Ana Blandiana împreună cu scriitorul Romulus Rusan ne-a vizitat și a susținut, alături de membrii cercului de poezie care-i poartă numele, un recital de poezie, impresionant cu vocea ei inimitabilă. Elevii școlii din Ceișoara au fost sponsorizați de către poetă cu o excursie la Muzeul memorial al victimilor comunismului de la Sighet.
Inspirația din 2001 a stârnit un val de emulație culturală. O serie de școli au purces după aceea la înființarea de reviste proprii. Astfel, în 2006, s-a desfășurat un concurs de reviste ale elevilor bihoreni la care a participat și „Inspirația”, fiind distinsă cu premiul I la secțiunea de reviste tematice. Același premiu I l-a luat și în 2007, iar la Expoziția națională a revistelor școlare, organizată la Iași, în 19 decembrie 2009 – „Inspirației” i s-a acordat premiul I, un imbold deosebit pentru noi de a continua ceea ce am început.
Îndrăzniți, dragi elevi și colegi să visați, să meditați și să creați! – „Inspirația” așteaptă să vă promoveze! (Ioan Boț)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Dublă aniversare la Școala cu clasele I-VIII din Ceișoara.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:00:32 Ora de vară a Europei de Est